Πέμπτη 8 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Ανεβαίνει και άλλο το "θερμόμετρο"

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Πολυποίκιλες και έντονες προσπάθειες καταβάλλουν όλα σχεδόν τα μέρη που συμμετέχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες, προκειμένου να εξευρεθεί μία έστω και προσωρινή λύση στο πρόσφατο ταραγμένο βορειοϊρλανδικό τοπίο, με την κλιμακούμενη καθημερινά βία και τρομοκρατία.

Οι δυνάμεις ασφαλείας εξουδετέρωσαν χτες μία βόμβα περίπου 230 κιλών, η οποία ήταν τοποθετημένη σε αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο σε προτεσταντική συνοικία της πόλης, ενώ, την Τρίτη το βράδυ, άγνωστοι πυροβόλησαν και τραυμάτισαν έναν άνδρα μέσα σε παμπ του Μπέλφαστ. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη γι' αυτές τις δύο επιθέσεις και δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη εάν η δολοφονική επίθεση συνδέεται με το πρόσφατο κύμα βίας μεταξύ καθολικών και προτεσταντών στην ταραγμένη Βόρεια Ιρλανδία. Οσο για το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο, προτεστάντες και καθολικοί πολιτικοί, όπως και οι πηγές της αστυνομίες πιστεύουν ότι είναι από αποσχισθέντες μαχητές του ΙΡΑ, μια και τα εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν πανομοιότυπα με τα εκρηκτικά της βομβιστικής επίθεσης του προηγούμενου Σεπτέμβρη στο Μάρκετχιλ, που τότε την ευθύνη είχε αναλάβει η ένοπλη οργάνωση "Συνεχιστές του ΙΡΑ".

Οι "Συνεχιστές του ΙΡΑ" είναι μία από τις παραστρατιωτικές οργανώσεις των καθολικών, που διαφωνούν με την πρόσφατη στάση της ένοπλης οργάνωσης των Ιρλανδών καθολικών και τη δεύτερη κήρυξη μονομερούς εκεχειρίας από το 1994 και αντιδρούν στο κύμα βίας που ταράσσει το Ολστερ και έχει στοιχίσει τη ζωή δύο καθολικών και τον τραυματισμό άλλων 10. Οι επιθέσεις αυτές εναντίον των καθολικών έγιναν από προτεστάντες που διαφωνούν με την εκεχειρία που έχει κηρύξει ο IRA και σε αντίποινα για τη δολοφονία, τον περασμένο μήνα, του στελέχους του LVF, Μπίλι Ράιτ, μέσα σε φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Στο μεταξύ, σε μία πρωτοφανή κίνηση, την Τρίτη, ο ηγέτης του μεγαλύτερου προτεσταντικού κόμματος των "Ενωτικών του Ολστερ", Ντέιβιντ Τριμπλ, επισκέφτηκε τις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Βόρειας Ιρλανδίας, Μέιζ, σε μία προσπάθεια να πείσει τους ενωτικούς μαχητές που βρίσκονται εκεί να σταματήσουν την παρακίνηση του κύματος βίας που έχουν ξεκινήσει το τελευταίο δεκαήμερο. Η απάντηση των φυλακισμένων ενωτικών ήταν αρνητική και όχι μόνο αυτό, αφού δήλωσαν ξεκάθαρα στον Τριμπλ ότι δεν υποστηρίζουν με κανένα τρόπο τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και των ειρηνευτικών συνομιλιών, με το σκεπτικό ότι "η βρετανική κυβέρνηση "παραχαϊδεύει" τους Ιρλανδούς και τους τρομοκράτες του ΙΡΑ".

Κατά την έξοδο των προτεσταντών από την επίσκεψη στη φυλακή Μέιζ, ο υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις των "Ενωτικών του Ολστερ", Τζον Γουάιτ, δήλωσε ότι "στάθηκε αδύνατο να πείσουμε τα μέλη των παραστρατιωτικών ομάδων για την αναγκαιότητα συμμετοχής στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Κατάσταση που νομίζουμε ότι θα έχει δραματικές επιπτώσεις στις εξελίξεις". Προκαταβάλλοντας μάλιστα ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει ...ακόμα περισσότερο.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και ο πρώτος κύκλος έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί στις 12 Γενάρη, οπότε θα ξεκινήσει και ο δεύτερος. Είναι, όμως, αμφίβολο κατά πόσο μπορούν να συνεχιστούν ουσιαστικά, όταν οι εκπρόσωποι των κομμάτων όλων των εμπλεκομένων μερών εκφράζουν την αμφιβολία τους για την "ειλικρίνεια" και τη θέληση για πραγματική ειρήνευση στο Ολστερ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ταραχών συνέχεια (2002-08-30 00:00:00.0)
Ο ΙΡΑ δεν καταθέτει τα όπλα (2000-02-16 00:00:00.0)
Συλλήψεις και συναντήσεις σε κλίμα έντασης (1998-01-09 00:00:00.0)
Προσπάθειες "αναβίωσης" των διαπραγματεύσεων (1997-07-30 00:00:00.0)
Αναμονή μέχρι το Σεπτέμβρη (1997-07-25 00:00:00.0)
Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες (1997-07-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ