Πέμπτη 8 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
Σε αναμονή της συνέντευξης Χαταμί στο CNN

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η μετάδοση της πρώτης συνέντευξης του Ιρανού Προέδρου Μοχάμαντ Χαταμί στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, μέσα από το τηλεοπτικό δίκτυο που όμως θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, ο Χαταμί απευθύνεται πολλές φορές με φιλικό τόνο προς τον αμερικανικό λαό, με τον οποίο τονίζει ότι επιθυμεί να έχει "καλύτερες σχέσεις". Ταυτόχρονα, ο Ιρανός Πρόεδρος, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, ασκεί κριτική στην αμερικανική ηγεσία, στην οποία επιρρίπτει την ευθύνη της διακοπής των ιρανο-αμερικανικών σχέσεων μετά την επικράτηση της ισλαμικής επανάστασης το 1979, οπότε 52 διπλωμάτες της αμερικανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη είχαν μείνει όμηροι των, πιστών στον Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί, ισλαμιστών μαχητών για 444 ημέρες.

Τη διάθεση της Ουάσιγκτον να αρχίσει διάλογο με το Ιράν επανέλαβε, με αφορμή την επικείμενη συνέντευξη Χαταμί, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, ο οποίος διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ θα επιστήσουν την προσοχή τους στα ζητήματα της παραγωγής όπλων μαζικής καταστροφής από το Ιράν, της υποστήριξης της τρομοκρατίας και της αντίθεσης της Τεχεράνης στην"ειρηνευτική διαδικασία" στη Μέση Ανατολή.

Οι ισορροπίες, που φέρεται να τήρησε κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του ο Μοχάμαντ Χαταμί, φαίνεται ότι ικανοποίησαν τους "σκληροπυρηνικούς" της ιρανικής πολιτικής σκηνής και τον πνευματικό ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ. Ο εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου "σκληροπυρηνικός" Αλί Ακμπάρ Νατέρ - Νουρί δήλωσε ότι "καμία πτέρυγα της ιρανικής πολιτικής σκηνής δεν έχει αντίρρηση για σύσφιγξη σχέσεων με τους Αμερικανούς πολίτες".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ