Πέμπτη 8 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Θύελλα απεργιών "προαναγγέλλει" ο φόβος απολύσεων

ΣΕΟΥΛ.-

Σε απεργίες ετοιμάζονται να κατέβουν την ερχόμενη βδομάδα, εκατοντάδες χιλιάδες Νοτιοκορεάτες εργαζόμενοι εξαιτίας των αντεργατικών όρων που "συνοδεύουν" το πρόσφατο δάνειο των 57 δισ. δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

"Η απόφασή μας είναι απλή και σταθερή", δήλωνε χτες χαρακτηριστικά ο Γουν Γιανγκο - Μο, εκπρόσωπος της αντιπολιτευόμενης "Κορεατικής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων", η οποία αντιπροσωπεύει πάνω από μισό εκατομμύριο εργαζόμενους που απασχολούνται κύρια στην αυτοκινητοβιομηχανία και σε ναυπηγεία. Ο Γουν επισήμανε την ορατή απειλή απολύσεων για χιλιάδες εργαζόμενους, καταδικάζοντάς την "ως το εύκολο μέτρο" της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα τους τελευταίους μήνες.

Η συμπολιτευόμενη "Ομοσπονδία Κορεατικών Συνδικάτων", που ισχυρίζεται πως έχει 1,5 εκατ. μέλη, εξέφρασε μεν την αντίθεσή της στις επικείμενες απολύσεις, χαρακτηρίζοντάς τις ωστόσο "αναγκαίο κακό". Η συγκεκριμένη συνδικαλιστική οργάνωση υιοθετεί τη στάση του πολιτικού κατεστημένου, καθώς η απερχόμενη κυβέρνηση του Προέδρου Κιμ Γιανγκ Σαμ και του νέου Προέδρου Κιμ Ντάε - γιουνγκ έχουν αποδεχτεί τους δυσβάσταχτους όρους του δανείου των 57 δισ. δολαρίων, υποστηρίζοντας σε χτεσινή κοινή ανακοίνωσή τους ότι "χωρίς απολύσεις, οι ξένοι δε θα προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις, με αποτέλεσμα η οικονομία να αντιμετωπίσει ακόμη χειρότερες περιπέτειες".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ