Παρασκευή 9 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
"Επίθεση" σε όλα τα μέτωπα από την Αγκυρα

Ανήσυχα και αμήχανα παρακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση την "επίθεση" σε όλα τα μέτωπα που έχει εξαπολύσει η Αγκυρα, με στόχο να υπενθυμίσει τις πάγιες θέσεις της για κάθε θέμα, το οποίο έχει καταφέρει να αναγορεύσει σε ελληνοτουρκική διαφορά. Χτες το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας στην ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα, εκφράζοντας την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στη Δυτική Θράκη. Ταυτόχρονα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, επιτέθηκε προσωπικά στον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών για δηλώσεις που είχε κάνει σχετικά με το Κουρδικό. Το σκηνικό της έντασης, που δημιουργεί η Αγκυρα, συμπληρώνεται, από την προχτεσινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών "περί νησιών και βραχονησίδων στο Αιγαίο, των οποίων το καθεστώς δε διευκρινίζεται από τις Συνθήκες".

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωση που εξέδωσε χτες, ζητά "να εμποδιστούν οι επιθέσεις εναντίον της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη".

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι "με λύπη έγινε γνωστό το ότι στις 4 και 5 του Ιανουαρίου νεαροί επιτέθηκαν με αλυσίδες και βέργες εναντίον ομογενών στην Κομοτηνή". Διατυπώνεται επίσης ο ισχυρισμός ότι "και κατά το μήνα Δεκέμβριο Ελληνες νεαροί μοτοσικλετιστές είχαν επιτεθεί και τραυματίσει στην Κομοτηνή έξι Τούρκους".

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, "το γεγονός ότι παρά τη συχνή επανάληψη των περιστατικών αυτών, δε συλλαμβάνονται οι δράστες, δεν αφήνει περιθώρια να χαρακτηριστούν τα περιστατικά μεμονωμένα".

Τέλος, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι "οι ανησυχίες και η ευαισθησία της Τουρκίας στο θέμα αυτό, γνωστοποιήθηκε στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Αγκυρα".

Επίθεση σε Πάγκαλο

Εξάλλου το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες, επιτίθεται εναντίον της Ελλάδας, με αφορμή, όπως αναφέρεται "τηλεοπτική συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου που μετέδωσε στις 6 Ιανουαρίου η ΕΤ-1".

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι ο Ελληνας υπουργός "με το ύφος που αντικατοπτρίζει τη γνωστή προσωπικότητά του, επιτέθηκε φραστικά εναντίον της χώρας μας". Η ανακοίνωση, στην οποία "καταδικάζεται" ο Ελληνας υπουργός, αναφέρει τα εξής:

"Η Τουρκία σε κάθε φάση της ιστορίας της υπήρξε καταφύγιο για τις απελπισμένες κοινωνίες. Αυτοί που τολμούν να υποστηρίξουν το αντίθετο πρέπει να λογοδοτήσουν προηγουμένως για το πώς εξόντωσαν την εθνική ταυτότητα των κοινωνιών που ζούσαν στη χώρα τους, το γιατί αισθάνονται την ανάγκη να κατηγοριοποιούν και σήμερα τους πολίτες τους ως ελληνικής καταγωγής και μη και τη βάναυση πολιτική διακρίσεων που εφαρμόζουν εναντίον αυτών που δεν είναι ελληνικής καταγωγής. Η πολιτική καταπίεσης που εφαρμόζει εδώ και χρόνια η Ελλάδα εναντίον της τουρκικής κοινότητας στη Δυτική Θράκη, μπορεί να είναι μόνο πηγή ντροπής για μια χώρα που θεωρεί τον εαυτό της πολιτισμένη. Ομως, γνωρίζουμε ότι ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών στερείται τέτοιου αισθήματος. Εξάλλου, συμβουλεύουμε τον Πάγκαλο που αναφέρθηκε στο Χίτλερ να ξανασκεφτεί το πώς οι ελληνικές αρχές είχαν παραδώσει με ευχαρίστηση τους δεκάδες χιλιάδες Εβραίους που ζούσαν στην Ελλάδα στους στρατιώτες του Χίτλερ, στέλνοντάς τους στα στρατόπεδα θανάτου".

Οι βραχονησίδες

Για το θέμα των βραχονησίδων του Αιγαίου, που η Αγκυρα θεωρεί ότι είναι υπό αμφισβήτηση, απάντησε χτες ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, σημειώνοντας, κατ' αρχήν, πως το υπουργείο Αιγαίου έχει υποβάλει στην ΕΕ προς έγκριση πρόγραμμα για την "ήπια ανάπτυξη" δεκατεσσάρων βραχονησίδων στο Αιγαίο.

"Πρέπει να πω, είπε ο Δ. Ρέππας, ότι το πρόγραμμα αυτό, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση με ένα σημαντικό ποσό, δεν προβλέπει εποικισμό. Είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο αναφέρεται στην ήπια ανάπτυξη, η οποία θα επιδιωχτεί σε διάφορες περιοχές, σε νησιά και νησίδες, κυρίως για λόγους οικολογικούς".

Ο υπουργός Τύπου σημείωσε επίσης πως "είναι ιδιαιτέρως προκλητική η στάση την οποία ακολουθεί η Τουρκία στη συγκεκριμένη περίπτωση. Πολύ περισσότερο, όταν θεωρεί πως έχει την ευκαιρία, με αφορμή το γεγονός αυτό, να αμφισβητήσει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο, είναι απαράδεκτο, είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί καν να συζητηθεί. Και πρέπει να στιγματίζεται σε κάθε περίπτωση. Γιατί είναι πρωτοφανές, στο πλαίσιο της ΕΕ, μια τρίτη χώρα, η οποία γειτνιάζει με χώρα της Κοινότητας, να αμφισβητεί τα σύνορά της. Η να αμφισβητεί τη δυνατότητα των χωρών της ΕΕ να αναπτύσσουν προγράμματα, σύμφωνα με τους νόμους και τους κανόνες που υπάρχουν και πρέπει να αξιοποιούνται".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ