Σάββατο 10 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΥΡΔΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Συνεχίζεται η έξοδος, ανεβαίνουν οι τόνοι

ΑΓΚΥΡΑ - ΟΤΡΑΝΤΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.- Ενώ ο διάλογος για το θέμα των λαθρομεταναστών από την Τουρκία παραμένει "καυτός", η ιταλική αστυνομία ανακοίνωσε χτες (σύμφωνα με ανακοίνωση του "Ρόιτερ" από το Οτράντο) τη σύλληψη περίπου 23 ακόμη λαθρομεταναστών από το Κουρδιστάν και 21 από την Αλβανία.

Οι νέες "αφίξεις" σημειώνονται μία μέρα μετά τη σύνοδο αρχηγών αστυνομιών από την Ευρώπη και την Τουρκία, στην οποία συμφωνήθηκε να ενταθούν οι έλεγχοι για να αποτραπεί η συνέχιση της καταφυγής μεταναστών στην Ιταλία.

Συνολικά τον περασμένο μήνα πάνω από 2.000 Τούρκοι και Ιρακινοί Κούρδοι έφτασαν στην Ιταλία, εγείροντας "ανησυχίες" από την Ευρώπη όσον αφορά την ικανότητά της να διαφυλάξει τα σύνορά της και να τηρήσει τους όρους της Συμφωνίας Σένγκεν.

Απόηχοι της συνόδου

Στην προχτεσινή σύνοδο, η Τουρκία αρνήθηκε να εγκρίνει το ανακοινωθέν που εκδόθηκε για τη λαθρομετανάστευση, "αγανακτισμένη" από το ότι δεν αναφερόταν η "άμεση ανάμειξη" του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στη λαθραία διακίνηση μεταναστών.

"Δεν επιτεύχθηκε πλήρης σύγκλιση απόψεων όσον αφορά το ρόλο των δικτύων οργανωμένου εγκλήματος που είναι αναμειγμένα στη λαθραία διακίνηση μεταναστών", είπε ο αρχηγός της τουρκικής αστυνομίας Νετσατί Μπιλιτσάν.

"Το PKK και τα δίκτυα αυτών που βοηθούν τους μετανάστες να περάσουν λαθραία τα σύνορα βρίσκονται στη ρίζα αυτού του προβλήματος", ισχυρίστηκε ο Μπιλιτσάν. "Η Τουρκία προειδοποίησε για μια ακόμη φορά τις χώρες που συμμετέχουν να μην αναγνωρίζουν καταχρηστικά το δικαίωμα σε πολιτικό άσυλο", πρόσθεσε.

Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί τις ευρωπαϊκές χώρες και ιδιαίτερα την Ιταλία ότι ενθάρρυναν (ειδικά ο πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι και ο Πρόεδρος Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο) τη λαθραία μετανάστευση, υποσχόμενες να χορηγήσουν πολιτικό άσυλο στους μετανάστες. Ισχυρίζεται ότι βασικός υπεύθυνος για τη συρροή των προσφύγων είναι το PKK, που θέλει να φέρει σε δύσκολη θέση την Τουρκία ενώπιον της διεθνούς κοινότητας.

Η Τουρκία δεσμεύτηκε να συνεχίσει τον αγώνα κατά των οργανωμένων συμμοριών που είναι αναμειγμένες στη λαθραία διακίνηση μεταναστών και να εξετάσει το ανακοινωθέν που εκδόθηκε στο τέλος της συνόδου της Ρώμης.

Ο τουρκικός Τύπος επισήμαινε χτες ότι για μια ακόμη φορά η Τουρκία "απομονώθηκε" στους κόλπους των ευρωπαϊκών χωρών και θεωρήθηκε υπεύθυνη για το κύμα των μεταναστών.

Οι Γερμανοί

Σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου από τη γερμανική πρωτεύουσα η κυβέρνηση Κολ προσανατολίζεται στη διατήρηση των ιδιότυπων "ισορροπιών" της με την τουρκική κυβέρνηση και στην αποσόβηση νέων οξύνσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που συμμετέχουν στη Συμφωνία του Σένγκεν.

Τη γραμμή της πάση θυσία αποτροπής της "εισβολής" των προσφύγων στη Γερμανία, ακολούθησε ξανά ο υπουργός Εσωτερικών Μάνφρεντ Κάντερ, που δε δίστασε - όπως έπραξε και χτες στα γερμανογαλλικά σύνορα - να προειδοποιεί την Ιταλία και την Ελλάδα, με λιγότερο ή περισσότερο εύσχημο τρόπο, ότι αν δεν κατορθώσουν να κλείσουν ερμητικά τα σύνορά τους, δεν πρόκειται να δουν "Σένγκεν" στο άμεσο μέλλον...

Ο υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ, πάντως, δήλωσε ότι για το πρόβλημα των προσφύγων έχει μεγάλη ευθύνη η Τουρκία, προσπαθώντας αφ' ενός μεν να αποκλιμακώσει την υστερία που καλλιεργεί ο Κάντερ στο εσωτερικό της Γερμανίας (με κίνδυνο ένα νέο ξέσπασμα ξενοφοβίας και ρατσισμού) και αφ' ετέρου να περιορίσει τις "τριβές" που προκαλεί η αλαζονική συμπεριφορά του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ