Κυριακή 11 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Η "αντιπολίτευση" μπορεί να περιμένει

Ενώπια με τα συσσωρευμένα προβλήματα στο εσωτερικό του κόμματός της και την "ατελέσφορη" αντιπολιτευτική τακτική της, βρίσκεται η ηγεσία της ΝΔ στο ξεκίνημα της καινούριας χρονιάς. Οπως ομολογείται ανοιχτά από στελέχη του κόμματος, ο Κ. Καραμανλής δεν έχει καταφέρει, τουλάχιστον προς το παρόν, να πείσει ότι μπορεί να βάλει το κόμμα σε "τροχιά εξουσίας" και να κινητοποιήσει γι' αυτό το σκοπό το στελεχικό δυναμικό. Οι ρυθμοί οργανωτικής ανασυγκρότησης είναι απελπιστικά αργοί και χωρίς ορατά αποτελέσματα. Ταυτόχρονα δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει το πρόβλημα της σύμπλευσης με τις κυβερνητικές επιλογές και να δείξει ότι διαφέρει από το ΠΑΣΟΚ, προβάλλοντας κάποια "εναλλακτική πρόταση".

Ομως ο Κ. Καραμανλής δε φαίνεται να ανησυχεί από την παραπάνω κατάσταση. Αντίθετα, συστηματικά εκπέμπει μια εικόνα ειδυλλιακή και αισιόδοξη και μοιράζει προς κάθε κατεύθυνση υποσχέσεις ότι η ΝΔ θα "κερδίσει τις επόμενες εκλογές", χωρίς βέβαια να πείθει. Επιμένει στην τακτική της παροχής πολιτικής συναίνεσης σε αντιλαϊκά μέτρα και πιέζει για ακόμα πιο σκληρά, ιδιαίτερα στην κατεύθυνση του "περιορισμού του κράτους", των σαρωτικών ιδιωτικοποιήσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών στην αγορά εργασίας. Η τακτική αυτή επιβεβαιώθηκε και από τη στάση της ηγεσίας της ΝΔ απέναντι στο φορολογικό νομοσχέδιο. Ενώ στην πραγματικότητα αναγνωρίζει ότι η "φορολογική επιδρομή" είναι αναγκαία στο όνομα της ένταξης στην ΟΝΕ, όμως επιχειρεί να δημαγωγήσει κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι... "ψεύδεται" γιατί είχε υποσχεθεί ότι δε θα επιβάλει νέους φόρους και ταυτόχρονα δηλώνει ότι "δεν αρκούν τα φορολογικά μέτρα" αλλά χρειάζεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στις "διαρθρωτικές αλλαγές" που της έχει υποδείξει. Απροκάλυπτα συναινετικός στο όνομα της "εθνικής ενότητας" εμφανίζεται και στα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και γενικότερα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Στενοί συνεργάτες του ωστόσο υποστηρίζουν ότι δε χρειάζεται να γίνει τίποτα περισσότερο για να δικαιολογηθεί ο "αντιπολιτευτικός" ρόλος της ΝΔ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος του κόμματος είναι βέβαιος ότι θα καρπωθεί τη φθορά του κυβερνώντος κόμματος. Το "βαρύ πυροβολικό" της ΝΔ, τονίζουν, είναι ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, η υψηλή δημοτικότητα που εμφανίζει στα γκάλοπ και ο "συγκροτημένος λόγος" του.

"Η δική μας ευθύνη είναι να εξασφαλίσουμε περηφανή εκλογική νίκη όποτε και να γίνουν οι εκλογές, η δική μας ευθύνη είναι την επομένη των εκλογών", δήλωσε ο Κ. Καραμανλής μιλώντας προχτές στις γυναίκες της ΝΔ. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο όμως αν καταφέρει να ανταποκριθεί σε αυτή την ευθύνη.

Π. Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναζητούνται «αλλαγές» και ρόλοι (2000-04-18 00:00:00.0)
Πλήρης σύμπλευση για ΝΑΤΟ - ΟΝΕ (1997-12-09 00:00:00.0)
"Δυναμική" στήριξη στην κυβέρνηση (1997-12-07 00:00:00.0)
Τα κοντά πόδια της δημαγωγίας (1997-11-09 00:00:00.0)
Στόχος, "να σύρει την κυβέρνηση"! (1997-05-03 00:00:00.0)
Στόχος, "να σύρει την κυβέρνηση"! (1997-05-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ