Κυριακή 11 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φουντώνει η αγανάκτηση

Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στους ελαιοπαραγωγούς. Ενδεικτική είναι η τραγική κατάσταση που διαμορφώθηκε στο Νομό Ηρακλείου,όπου οι τιμές παραγωγού ξεκίνησαν από 700 και τις τελευταίες μέρες δεν ξεπερνούν τις 680 δραχμές το κιλό. Πρόκειται, μάλιστα, για τιμές που ισχύουν στο ελαιόλαδο οξύτητας 0,3 βαθμών, ποιότητα που και φέτος σπανίζει στο νησί. Αυτό σημαίνει, δηλαδή, ότι οι περισσότεροι ελαιοπαραγωγοί καλούνται να δώσουν το προϊόν τους με ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ηρακλείου Γιώργος Δρήμης,μιλώντας στο "Ρ", κατήγγειλε την κυβέρνηση και το Διευθυντήριο των Βρυξελλών, αφού "οι άθλιες τιμές οφείλονται αποκλειστικά στη γενικότερη πολιτική που εφαρμόζεται", καθώς και τα αγροτοσυνεταιριστικά και συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη, "που σκόπιμα κλείνουν τα μάτια και τα αυτιά και παίζουν, ουσιαστικά, τα γνωστά κομματικά παιχνίδια τους"... Ο Γ. Δρήμης καλεί τους αγρότες του Νομού Ηρακλείου, να υψώσουν τη γροθιά τους και να καταγγείλουν την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και των Βρυξελλών, στις κινητοποιήσεις που διοργανώνει ο Αγροτικός Σύλλογος του Δήμου Ηρακλείου και άλλοι αγροτικοί φορείς, για το πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη.

Μεσσηνία

Στα προβλήματα και τα αδιέξοδα βουλιάζουν και οι ελαιοπαραγωγοί της Μεσσηνίας.Αναφερόμενος στην κατάσταση που διαμορφώθηκε φέτος στο λάδι, ο ελαιοπαραγωγός Γιώργος Κουμουτσάκης από τη Μεθώνη δήλωσε: "Η κατάσταση για τους ελαιοπαραγωγούς είναι τραγική. Μετά τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας που αφορούσαν το λάδι της περσινής περιόδου, φέτος ήρθε και η μείωση της τιμής. Οι παραγωγοί καλούνται να πουλήσουν το παρθένο λάδι με 700 δραχμές, δηλαδή 500 δραχμές φθηνότερα από πέρσι. Οσο για τη δικαιολογία που μας λένε για πλεονασματική παραγωγή, αυτά είναι παραμύθια".

"Ειδικά για τη Μεσσηνία - τόνισε ο Γ. Κουμουτσάκης - η μείωση της τιμής του λαδιού σημαίνει καταστροφή, μια και σε ένα μεγάλο μέρος της, κύρια στην Πυλία και την Τριφυλία, η ελιά είναι μονοκαλλιέργεια. Το πρόβλημα θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο με την επικείμενη αλλαγή - προς το χειρότερο - της ΚΑΠ και τη διαφαινόμενη επιδότηση ανά δέντρο, που θα έχει σαν αποτέλεσμα και την υποβάθμιση της ποιότητας του λαδιού, που είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του μεσσηνιακού λαδιού.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι παραγωγοί - που στην πλειοψηφία τους είναι μικροί - να βρίσκονται σε απόγνωση, μια και βλέπουν να εξανεμίζεται το εισόδημά τους από τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, ενώ παράλληλα συνειδητοποιούν ότι έχουν να αντιμετωπίσουν στο σύνολό της την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης. Μια πολιτική, που στην πράξη εκφράζεται με πολύ υψηλό κόστος παραγωγής, με την ασύδοτη δράση των μεγαλεμπόρων, με το Μητρώο Αγροτών, με το Ταμείο Κύριας Ασφάλισης κ.ά.".

"Τέλος - είπε ο Γ. Κουμουτσάκης - θα ήθελα να υπογραμμίσω την αδιαφορία των κομμάτων, που υποστηρίζουν αυτή την πολιτική, για το προϊόν αυτό. Και την εχθρική στάση, απέναντι στους παραγωγούς και στο προϊόν, των υποταγμένων συνεταιριστών, που, θέλοντας να κρύψουν τις ευθύνες τους, αλλά και των κομμάτων τους, δημαγωγούν και προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τους αγρότες, που ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε νέες δυναμικές κινητοποιήσεις, ώστε να διεκδικήσουν λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους".

Λέσβος

Σε δραματική θέση βρίσκονται και οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου, όπου οι τιμές στο λάδι είναι από τις πιο χαμηλές. Το πρόβλημα για το νησί αποκτά ιδιαίτερες διαστάσεις από το γεγονός ότι η ελιά είναι μονοκαλλιέργεια και αποτελεί βασική πηγή εισοδήματος. "Οι παραγωγοί του νησιού βρίσκονται σε απόγνωση", ήταν τα πρώτα λόγια που ακούσαμε από τον Κυριάκο Κουρκουλή, πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγιάσου και συνέχισε: "Οι τιμές στο λάδι είναι τόσο χαμηλές, που δεν καλύπτουμε ούτε το κόστος παραγωγής. Ο "άσος" έπεσε στις 650 δραχμές, το λάδι με δύο βαθμούς στις 550 δραχμές και με τρεις βαθμούς στις 470 δραχμές".

Ο Κυρ. Κουρκουλής πρόσθεσε ακόμα: "Για την πτώση των τιμών ακούμε ότι υπάρχουν μεγάλα αποθέματα και μεγάλες παραγωγές, αλλά όλα αυτά είναι παραμύθια που τα έχουμε ακούσει πολλές φορές και επιδιώκουν να καθηλώσουν τους παραγωγούς. Η ουσία είναι ότι όλα αυτά λέγονται για να καταληστεύονται οι ελαιοπαραγωγοί".

"Το πρόβλημα με το λάδι - κατέληξε - θα λυθεί μόνο με αγώνα. Εμείς συγκροτήσαμε Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα και τον περασμένο μήνα πραγματοποιήσαμε στη Μυτιλήνη ένα δυναμικό συλλαλητήριο και, μπρος στην άρνηση της κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας, προγραμματίζουμε νέες, ακόμα πιο δυναμικές κινητοποιήσεις".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο δρόμο για τις τιμές (2010-09-21 00:00:00.0)
Αγώνας επιβίωσης με το λάδι και την κτηνοτροφία (2001-03-07 00:00:00.0)
Τους ζητούν πίσω τις προκαταβολές! (2000-10-10 00:00:00.0)
Προετοιμάζονται για το πανελλαδικό συλλαλητήριο (1998-05-07 00:00:00.0)
Ο αγώνας θα σώσει τους αγρότες (1998-02-19 00:00:00.0)
Συλλαλητήριο στις 18 Δεκέμβρη (1997-12-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ