Τρίτη 13 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Ψαλίδι" στις συντάξεις των σιδηροδρομικών
  • Την κατάργηση των "δευτερευουσών απολαβών" - οι οποίες αποτελούν σημαντικό τμήμα των συντάξιμων αποδοχών τους - που σχεδιάζει η κυβέρνηση με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την "αναπροσαρμογή των συντάξεων πολιτικών, στρατιωτικών και σιδηροδρομικών συνταξιούχων", καταγγέλλει με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών Ελλάδας.

Η Ομοσπονδία σημειώνει ότι ο συντάξιμος μισθός των σιδηροδρομικών αντιστοιχεί στο 80% του ποσού του βασικού μισθού των εν ενεργεία + χρονοεπίδομα + δευτερεύουσες απολαβές. Οι τελευταίες - συνεχίζει - είναι τμήμα του συντάξιμου μισθού και γι' αυτές έγιναν οι ανάλογες κρατήσεις υπέρ του Ταμείου Συντάξεων Σιδηροδρομικών. Οι δευτερεύουσες απολαβές υπολογίζονται σε ποσοστό (από 12% μέχρι 40% ανάλογα με την κατηγορία) επί του βασικού μισθού + χρονοεπιδόματος και κατά κάποιο τρόπο αντικαθιστούν την έλλειψη επικουρικής σύνταξης.

Οπως υπογραμμίζει η Ομοσπονδία με το νομοσχέδιο καταργούνται οι δευτερεύουσες απολαβές και στη θέση τους δίνεται ένα αυθαίρετο δραχμικό ποσό που αντιστοιχεί στο 1/2 ή και το 1/3 του προηγούμενου ποσού!

Καταγέλλουν τη φορομπηχτική επέλαση

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αυξάνει τα φορολογικά βάρη των συνταξιούχων και συρρικνώνει το εισόδημά τους. Ζητά να αυξηθεί η τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας κατά 20% και το αφορολόγητο όριο στα 2 εκατομ. δρχ. Να μη φορολογηθούν οι επικουρικές συντάξεις μέχρι του ποσού των 600.000 δραχμών και από κει και πάνω να παραμείνει η παρακράτηση στο 5%. Να καταργηθεί η ειδική εισφορά του ν. 2084/'92.

Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Καβάλας απαιτεί την κατάργηση της διάταξης του φορολογικού νομοσχεδίου για τις επικουρικές συντάξεις, την επανασύνδεση των συντάξεων με το 20πλάσιο του ημερομίσθιου ανειδίκευτου εργάτη και αυξήσεις πραγματικές στο ύψος της εκάστοτε Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης.

Την αντίθεσή του στο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, εκφράζει με ανακοίνωσή του και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθήνας και ζητά: Την αντιστροφή της σχέσης έμμεσων - άμεσων φόρων με στόχο την αποφασιστική μείωση των έμμεσων φόρων. Τη θεσμοθέτηση αφορολόγητου ορίου, στα 2 εκατομ. δρχ. Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ