Πέμπτη 15 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΘ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η απάνθρωπη κυβερνητική πολιτική σ' όλο της το μεγαλείο

Ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ για την κατάσταση που επικρατεί στις παραγωγικές μονάδες ΑΓΝΟ - ΒΑΛΚΑΝ - ΜΕΛ - ΕΛΛΕΝΙΤ - ΕΚΟ

Σε ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης, αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί στην παραγωγική βάση του νομού, τονίζει τα παρακάτω:

"Ενα φάντασμα πλανιέται πάνω από την πόλη. Σημαντικό κομμάτι της παραγωγικής βάσης του νομού συρρικνώνεται, ξεπουλιέται, καταστρέφεται. Οι στρατιές των ανέργων στην πόλη πυκνώνουν καθημερινά.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι στην ΑΓΝΟ, στη ΒΑΛΚΑΝ, στη ΜΕΛ και σε άλλες επιχειρήσεις μένουν απλήρωτοι πάνω από 5 μήνες. Η κυβέρνηση χωρίς ντροπή μιλάει για πρόοδο και ευημερία του λαού, ενώ την ίδια ώρα σχεδιάζει το ξεπούλημα των παραγωγικών μονάδων και το πέταμα των εργαζομένων στο δρόμο.Το τελευταίο διάστημα η κυβερνητική πολιτική, με ιδιαίτερη σφοδρότητα, εκδηλώνεται στις παραγωγικές μονάδες ΑΓΝΟ, ΒΑΛΚΑΝ, και ΕΚΟ. Οι μονάδες αυτές, σημαντικό κομμάτι της παραγωγικής βάσης του νομού, μεθοδεύεται ή να ξεπουληθούν σε ιδιώτες και πολυεθνικές, ή να πάψουν να υπάρχουν, είτε με την τακτική της υποχρηματοδότησης (ΒΑΛΚΑΝ, ΜΕΛ, ΑΓΝΟ), είτε με την τακτική της αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος (π.χ. ΑΓΝΟ μετατροπή σε ΑΕ), είτε με την τακτική του κλεισίματος παραγωγικών τμημάτων (ΕΚΟ), ανοίγοντας έτσι το δρόμο, ώστε άλλες πολυεθνικές να κατακτήσουν το ανάλογο μερίδιο στην αγορά.Ενα πελώριο ΓΙΑΤΙ προκύπτει απ' αυτήν την εξέλιξη.

Στον ανελέητο ανταγωνισμό των πολυεθνικών γάλακτος (ΦΑΓΕ, ΔΕΛΤΑ, ΝΟΥΝΟΥ) για περισσότερα υπερκέρδη, η κυβέρνηση με τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανοίγει το δρόμο για το κλείσιμο της Συνεταιριστικής ΑΓΝΟ.

Στον ενελέητο ανταγωνισμό των πολυεθνικών πετρελαίου η ΕΚΟ είναι το φιλέτο που, με ανάλογη τακτική, η κυβέρνηση προετοιμάζει να τους προσφέρει.

Οσο η ενσωμάτωση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση βαθαίνει, τόσο τα προβλήματα των εργαζομένων, των αγροτών και των μικρομεσαίων στρωμάτων της πόλης και του χωριού οξύνονται. Η όποια παραγωγική βάση θα έχει την τύχη της ΑΓΝΟ, της ΒΑΛΚΑΝ, της ΜΕΛ, της ΕΛΛΕΝΙΤ, της ΕΚΟ που ζούμε τις μέρες μας.

Χαμένοι οι εργαζόμενοι

Παρά τις ιδιαιτερότητες των παραπάνω παραγωγικών μονάδων εύκολα μπορεί κανείς να διακρίνει κοινά χαρακτηριστικά.

Σε όλες τις περιπτώσεις χαμένοι είναι οι εργαζόμενοι και κερδισμένοι οι κεφαλαιοκράτες, είτε αυτοί είναι οι πολυεθνικές, είτε ο τραπεζίτης, είτε ο δήθεν σωτήρας ιδιώτης.

Σε όλες τις περιπτώσεις είναι κοινή η στάση του τραπεζικού κεφαλαίου. Από τη μια απλόχερη χρηματοδότηση των πολυεθνικών, σκανδαλώδεις χαρισματικές πράξεις των χρεών και από την άλλη στραγγάλισμα, άρνηση χρηματοδότησης σε παραγωγικές μονάδες συνεταιριστικού χαρακτήρα όπως η ΑΓΝΟ.

Ο στόχος τους είναι ένας: Να εξαναγκάσουν τους εργαζόμενους να συναινέσουν στην προώθηση αυτής της καταστροφικής πολιτικής. Η κυβέρνηση και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις που προσυπέγραψαν τις Συνθήκες του Μάαστριχτ, της ΚΑΠ - ΓΚΑΤΤ είναι κολλημένοι με την πλάτη στον τοίχο, δεσμευμένοι να προωθήσουν αυτή την καταστροφική πολιτική. Σ' αυτή την κατεύθυνση βρίσκουν χείρα βοηθείας και από υποταγμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που εδώ και χρόνια τούς υπηρετούν.

Οσο και αν φαίνεται ότι η πολιτική αυτή αφορά μόνο τους εργαζόμενους σ' αυτές τις επιχειρήσεις, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Τι θα γίνουν οι εκατοντάδες μικροεπιχειρήσεις που κινούνται γύρω από τη ΒΑΛΚΑΝ, την ΕΚΟ, τη ΜΕΛα; Τι θα απογίνουν οι εκατοντάδες μικροπαραγωγοί αγρότες - κτηνοτρόφοι που κινούνται γύρω από την ΑΓΝΟ;

Η σωτηρία και ανάπτυξη των παραγωγικών μονάδων δεν είναι στενά υπόθεση των εργαζομένων σ' αυτές, απαιτείται να γίνει υπόθεση όλου του εργαζόμενου λαού της πόλης και της περιοχής. Χρειάζεται, λοιπόν, έμπρακτα ο καθένας και όλοι μαζί να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας σ' αυτούς τους εργαζόμενους, να βάλουμε φρένο σ' αυτές τις αρνητικές εξελίξεις.

Μας λένε: Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, αυτές είναι οι παγκόσμιες εξελίξεις, αυτό επιτάσσουν οι νόμοι της ελεύθερης αγοράς.

Εμείς απαντάμε: Η δική τους "ελεύθερη αγορά" είναι μια απάτη. Το μόνο που υπάρχει είναι η δικτατορία των πολυεθνικών και των μονοπωλίων, που επιβάλλουν τις εξελίξεις, σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων και σε όφελος των υπερκερδών τους. Η ΒΑΛΚΑΝ και η ΜΕΛ είναι βιώσιμες όχι όμως με τη σημερινή τους μορφή. Εχουν προοπτική αν υπαχθούν στον ενιαίο φορέα ξύλου και χάρτου, κάτι που προϋποθέτει πάλη ενάντια στη θεομηνία της ελεύθερης αγοράς. Η ΑΓΝΟ να ενισχυθεί, για να ανακτήσει τη θέση που δικαιούται και μπορεί να έχει στην αγορά. Να μπει φρένο στο επικείμενο ξεπούλημα της ΕΚΟ, έτσι ώστε αυτό το φιλέτο του πετρελαϊκού κυκλώματος να μην έχει την τύχη του ΟΤΕ.

Μία η επιλογή για τους εργαζόμενους

Απέναντι στη συντονισμένη και μεθοδευμένη επίθεση κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης υπάρχει μόνο μια επιλογή.

Οι εργαζόμενοι της ΑΓΝΟ, της ΒΑΛΚΑΝ, της ΜΕΛ, της ΕΚΟ, της ΕΛΛΕΝΙΤ, να ξεσηκωθούν συσπειρωμένα, μαζικά και σε συμμαχία με τα άλλα κοινωνικά στρώματα της πόλης που πλήττονται απ' την ίδια πολιτική, να διεκδικήσουν τα μεροκάματά τους, τη βιωσιμότητα και ανάπτυξη των παραγωγικών μονάδων. Ενας τέτοιος αγώνας δεν εξασφαλίζει μόνο το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους, θα είναι και μια σημαντική συνεισφορά στο μέλλον αυτού του τόπου. Αλλιώς το μέλλον τους θα είναι ίδιο με τους εργάτες της Good Year, των Ναυπηγείων, του Δεδέογλου κ.ά. Αλλιώς, το μέλλον της πόλης θα είναι αυτό που ονειρεύονται οι τζογαδόροι των καζίνο και οι στρατοκράτες του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Για να έχει ο αγώνας αυτός αποτελεσματικότητα και προοπτική χρειάζεται να συγκροτηθεί ένα πλατύ, μαχητικό και κοινωνικοπολιτικό μέτωπο, που θα στηρίζει τα επιμέρους κινήματα, θα αμφισβητεί την κυριαρχία των πολυεθνικών και θα ανοίγει το δρόμο για ριζικές αλλαγές.

ΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΣΕ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ