Πέμπτη 15 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
"Το ΠΑΣΟΚ φορολογεί μόνο το μεγάλο κεφάλαιο"

Πλήρης διαστρέβλωση της πραγματικότητας από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, στην επιτροπή της Βουλής για το φορολογικό

Τη στιγμή που στον καθένα είναι καθαρό και το καταλαβαίνει στην τσέπη του ότι με το φορολογικό νομοσχέδιο εξαπολύεται ένα άγριο φοροκυνηγητό των λαϊκών στρωμάτων και από την άλλη επιβραβεύεται η πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας εμφανίστηκε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ισχυριζόμενος ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κυνηγάει και μάλιστα ανηλεώς το μεγάλο κεφάλαιο!

Βέβαια τον ισχυρισμό του αυτό φρόντισε ο ίδιος να τον διαψεύσει καθώς δήλωσε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο "μεταφράζει σε νόμο όσα ψηφίσαμε στον προϋπολογισμό" για τον οποίο ως γνωστό οι βιομήχανοι τους οποίους υποτίθεται υπερφορολογεί η κυβέρνηση, μόνο καλά λόγια είχαν να πουν.

Ο Γ. Παπαντωνίου έσπευσε να αποδώσει σε "παραπληροφόρηση" των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης τα όσα λέγονται περί φορομπηχτικού νομοσχεδίου ισχυριζόμενος ότι τα ΜΜΕ προχωρούν σε παρερμηνεία, κακοπιστία και παραποίηση με σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων.

Μάλιστα προχωρώντας παραπέρα είπε ότι στην τετραετία του ΠΑΣΟΚ δεν υπήρξε καμία επιβάρυνση στα λαϊκά εισοδήματα καθώς σήμερα οι έμμεσοι φόροι είναι χαμηλότεροι και από το 1993. Οτι υπήρξε αποτελεσματική πάταξη της φοροδιαφυγής και ότι από το ΠΑΣΟΚ "φορολογήθηκε το μεγάλο κεφάλαιο και κανένα μέτρο δεν έθιξε τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους".Ο υπουργός κατά παράβαση κάθε λογικής και παραβλέποντας τις αντιδράσεις ακόμα και κυβερνητικών συνδικαλιστών, είπε ότι οι εργαζόμενοι είχαν φέτος αυξήσεις στους μισθούς τους 10% περίπου.

Για το συζητούμενο νομοσχέδιο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας είπε ότι "είναι ψέμα ότι χτυπάει τα λαϊκά στρώματα καθώς από τους 13 νέους φόρους οι 10 αφορούν φορολογία του κεφαλαίου". Είπε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση προσδοκάει την είσπραξη 250 δισ. δρχ. τα οποία κυρίως θα συνεισφέρει το κεφάλαιο καθώς οι μόνες κατηγορίες πολιτών που θίγονται είναι όσοι έχουν πολυτελή διαβίωση, όσοι έχουν κινητά και οι καπνιστές. Σχετικά με την αλλαγή στην παρακράτηση φόρου, είπε ότι θα κερδίσουν οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι ενώ ανακοίνωσε ότι το 1997 το κράτος εισέπραξε 200 δισ. δρχ. παραπάνω από όσα είχε προϋπολογίσει επειδή χτύπησε τη φοροδιαφυγή του ΦΠΑ.

Για μία ακόμα φορά επανέλαβε ότι και το 1998 θα είναι "δύσκολη χρονιά" και ανακοίνωσε - απαντώντας στην κριτική της ΝΔ - ότι το 1997 τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις ήταν 250 δισ. δρχ. Είπε δε ότι φέτος έξι ΔΕΚΟ θα "μετοχοποιηθούν", θα πουληθούν μικρές κρατικές τράπεζες και θα συνεχιστεί η μετοχοποίηση του ΟΤΕ και της Εθνικής Τράπεζας.

Παραγραφή χρεών

Νομική κάλυψη στις Τράπεζες για την παραγραφή χρεών διαφόρων επιχειρηματιών δίνει η κυβέρνηση με τροπολογία που κατατέθηκε χτες στο φορολογικό νομοσχέδιο. Η τροπολογία αφορά τις αποσβέσεις επισφαλών απαιτήσεων των Τραπεζών και όπως ομολογείται και από τον Γ. Παπαντωνίου στην ειδική έκθεση που τη συνοδεύει "επέρχεται απώλεια εσόδων του Δημοσίου το ύψος της οποίας δεν μπορεί να προσδιοριστεί γιατί εξαρτάται από τον αριθμό και το ύψος των επισφαλειών που έχουν οι Τράπεζες".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ