Πέμπτη 15 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Απόψεις από την Ινδία

Εμφορούμενος από αισθήματα "αιώνιου θαυμασμού" για "τη μοναδικότητα της προσωπικότητας και της πολιτιστικής προσφοράς" του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλος, επέλεξε το Νέο Δελχί, στις Ινδίες, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, να εκφράσει "ορισμένες ελληνικές απόψεις για σύγχρονα θέματα". Σε ομιλία του στο ίδρυμα "Ρατζίβ Γκάντι" αναφέρθηκε στις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και μετέφερε τις απόψεις του για ορισμένα γενικότερα θέματα της εποχής, όπως ο ρόλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Αφού εξέφρασε την υποστήριξή του στην οικονομική ενοποίηση της ΕΕ, επισήμανε τα κενά και τις ελλείψεις που υπάρχουν στο ζήτημα της κοινής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, τις οποίες απέδωσε "στην αδυναμία των κρατών - μελών να εξαρθούν υπεράνω των στενών εθνικών τους συμφερόντων και να υπηρετήσουν κοινές και μεγάλες αρχές".

Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ, αν και αναγνώρισε ότι μετά τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας "απώλεσε τον αρχικό λόγο της συγκροτήσεώς του", ωστόσο υποστήριξε ότι "δύσκολα μπορεί κανείς να αρνηθεί τη χρησιμότητα της υπάρξεώς του και της λειτουργίας του", γιατί "αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ευρώπης, η οποία δε θέλει ή δεν μπορεί να αναλάβει μόνη την ευθύνη του ρόλου τον οποίον παίζει το ΝΑΤΟ".

Εκτενή αναφορά έκανε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και επέκρινε την Τουρκία, γιατί, "αντί της προσφυγής εις το Δικαστήριον της Χάγης η Τουρκία προτείνει διάλογον επί διαφορών τις οποίες μόνη κατασκευάζει, διάλογο ο οποίος δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας, γιατί η Ελλάς δεν είναι διατεθειμένη να παραιτηθεί από κυριαρχικά δικαιώματά της". Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις υπογράμμισε τα μεγάλα περιθώρια συνεργασίας που υπάρχουν στο γεωργικό τομέα, τον τομέα ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, κατασκευών, ναυπηγοεπισκευών, καθώς και στη ναυτιλία και τον τουρισμό. Ρόλο κινητήριας δύναμης για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών ανέθεσε στην ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία πρέπει να έχει "την κατάλληλη κρατική υποστήριξη".

Καταλήγοντας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που απασχολούν τις περισσότερες χώρες, για τα οποία διαπίστωσε ότι αυτό που προκαλεί δυσκολία είναι το οικονομικό κόστος που απαιτείται για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Ομολόγησε ότι δεν έχει λύσεις να προτείνει, αλλά συμπλήρωσε ότι πρέπει να διευκολύνεται η επιχειρηματική πρωτοβουλία και να υπάρχει φροντίδα για υψηλά κέρδη για τα κεφάλαια που επενδύονται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ