Πέμπτη 15 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ
Εγιναν καθημερινό φαινόμενο

Νέο κύμα τουρκικών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη εκδηλώθηκε χτες σε δύο φάσεις, πρωί και απόγευμα, στο βόρειο και στο νότιο Αιγαίο. Συνολικά 13 σχηματισμοί από 34 τουρκικά μαχητικά προκάλεσαν 19 παραβάσεις του FIR Αθηνών και 39 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ σημειώθηκαν 11 αερομαχίες με τα 30 ελληνικά μαχητικά που έσπευσαν να τα αναχαιτίσουν. Οι περιοχές που έγιναν οι τουρκικές παραβιάσεις χτες το πρωί είναι της Ρόδου, της Κω, της Χίου και της Λέσβου, το δε απόγευμα παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο στη Χίο, τη Λέσβο και τη Λήμνο.

Οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο έχουν γίνει πλέον σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, με βασικό στόχο την παγίωση ενός καθεστώτος αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο. Παράλληλα με την ένταση, τον αριθμό και την όλο και μεγαλύτερη συχνότητα των παραβιάσεων, η Αγκυρα αποβλέπει στην εξάντληση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και στην άμβλυνση των ελληνικών αντιδράσεων. Η τουρκική αεροπορία στο παιχνίδι αυτό ξεκινάει με ένα βασικό πλεονέκτημα, αυτό του αιφνιδιασμού, αφού είναι αυτή που επιλέγει το πότε θα κάνει παραβιάσεις, σε ποιες περιοχές, με ποια πληρώματα και με ποια αεροσκάφη. Από την άλλη πλευρά η ελληνική αεροπορία, για να αντιμετωπίσει τον αιφνιδιασμό, είναι υποχρεωμένη να βρίσκεται καθημερινά σε υψηλή ετοιμότητα και να περιμένει πού θα εκδηλωθεί τουρκική διείσδυση και παραβίαση και βέβαια να διαθέτει σε αυτές τις αποστολές των αναγνωρίσεων και αναχαιτίσεων το σύνολο των πληρωμάτων της, πεπειραμένα και νέα και το σύνολο των αεροσκαφών της, σύγχρονα και παλιά.

Σε διπλωματικό επίπεδο, όπως είπε ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, γίνονται οι ανάλογες διπλωματικές ενέργειες και ενημερώνεται η Ευρωπαϊκή Ενωση. Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την αποτελεσματικότητα αυτών των ενεργειών, παραδέχτηκε ότι ακόμη δεν υπήρξαν αποτελέσματα, αλλά "αυτό δε σημαίνει πως δε θα έπρεπε να κάνουμε το στοιχειώδες εθνικό χρέος, να αντιμετωπίσουμε αυτή την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας". Ενώ ως θετικό αποτέλεσμα των ελληνικών ενεργειών ανέφερε το πλαίσιο των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία, που όπως είπε καθορίζεται από τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα.

Από την τουρκική πλευρά, στην Αγκυρα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Νετζατί Ουτκάν, κατά τη χτεσινή εβδομαδιαία ενημέρωση των δημοσιογράφων, αναφέρθηκε στο θέμα του εναέριου χώρου και υποστήριξε ότι "η Ελλάδα, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, ισχυρίζεται ότι ο εθνικός της εναέριος χώρος είναι 10 ναυτικά μίλια" και επανέλαβε τη θέση ότι "με βάση το διεθνές δίκαιο, το όριο του εναέριου χώρου είναι ίσο με το όριο των χωρικών υδάτων κάθε χώρας" και ότι η μοναδική χώρα που δε δέχεται την αρχή αυτή είναι η Ελλάδα. Ο Τούρκος εκπρόσωπος, αξιοποιώντας τις δηλώσεις Μπερνς στην Αθήνα, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως δε δέχονται τα περί 10 μιλίων και ισχυρίστηκε ότι οι πτήσεις των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πέραν των 6 μιλίων από τις ελληνικές ακτές είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι "δεν έχει προσδιοριστεί προς το παρόν η κυριότητα των βραχονησίδων Καλόγηροι".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες τουρκικές προκλήσεις (2016-05-27 00:00:00.0)
Αερομαχίες στο Αιγαίο (2015-03-28 00:00:00.0)
Νέα πρόκληση στα Ιμια (2004-12-22 00:00:00.0)
Καθημερινές παραβιάσεις στο Αιγαίο (2004-11-09 00:00:00.0)
Καθημερινές οι τουρκικές προκλήσεις (2004-10-26 00:00:00.0)
Νέες παραβιάσεις στο Αιγαίο (2003-10-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ