Πέμπτη 15 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Στη Βουλή η δράση των νεοναζί

ΒΟΝΝΗ.-

Το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει περισσότερο από ένα μήνα και κλονίζει συθέμελα τη γερμανική κοινωνία μετά τις αποκαλύψεις για τη δράση των νεοναζιστικών κυκλωμάτων στο γερμανικό στρατό, μεταφέρθηκε χτες στις αίθουσες του γερμανικού Κοινοβουλίου.

Επιτροπή του γερμανικού Κοινοβουλίου άρχισε χτες τις ανακρίσεις για τις δραστηριότητες των νεοναζί στους κόλπους των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, την "Μπούντενσβερ". Τη διεξαγωγή των ανακρίσεων ζήτησαν πολλά μέλη του Κοινοβουλίου όλων των κομμάτων μετά από σχετικό τους αίτημα, το οποίο το προκάλεσε η αποκάλυψη τον περασμένο Δεκέμβρη ότι ο νεοναζιστής Μάνφρεντ Ρέντερ - που είχε καταδικαστεί το 1992 από γερμανικό δικαστήριο για βομβιστικές επιθέσεις - είχε κληθεί να μιλήσει στη Γερμανική Στρατιωτική Ακαδημία το 1995, καθώς και για την παροχή παλαιών στρατιωτικών αμαξιών τα οποία υποτίθεται ότι θα χρησιμοποιούνταν σε ανθρωπιστικές αποστολές, κάτι που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Το σκάνδαλο Ρέντερ, το οποίο - σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας, Φόλκερ Ρίε είχε αμαυρώσει την εικόνα του γερμανικού στρατού στο εξωτερικό - πήρε νέες διαστάσεις, μετά τη μετάδοση βιντεοταινιών που έδειχναν εφέδρους να τραγουδούν ναζιστικά τραγούδια.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιθυμούν να περιοριστεί το έργο της αρμόδιας εξεταστικής επιτροπής της Μπούντεσταγκ στην υπόθεση Ρέντερ, αλλά οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι ζητούν έρευνα σε βάθος για τη δράση των νεοναζί στο στρατό, καθώς πολλά επεισόδια έχουν αποκαλυφθεί από την αρχή του φθινοπώρου του προηγούμενου χρόνου και η υπόθεση Ρέντερ υπήρξε απλώς η κορυφή του παγόβουνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ