Πέμπτη 15 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΓΕΡΙΑ
Απόρριψη της ευρωπαϊκής αποστολής

ΑΛΓΕΡΙ.-

Την άρνησή της να δεχτεί, τελικά, την τριμελή αποστολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξέφρασε, χτες, η αλγερινή κυβέρνηση διά στόματος υπουργού Εξωτερικών, Αχμέντ Ατάφ. Οι δηλώσεις του Ατάφ μεταδόθηκαν από το κρατικό ραδιόφωνο και δε συνοδεύτηκαν από καμία επίσημη αιτιολογία για την αλλαγή στάσης της αλγερινής κυβέρνησης, που στα μέσα της προηγούμενης βδομάδας είχε αποδεχτεί την αποστολή της ευρωπαϊκής επιτροπής, έστω και αν έθεσε ως προϋπόθεση ότι δε θα δεχτεί καμία ανθρωπιστική βοήθεια και καμία υπόδειξη ή ανάμειξη στα εσωτερικά της. Η βρετανική κυβέρνηση, που έχει την προεδρία της ΕΕ, εξέφρασε, με χθεσινοβραδινή της ανακοίνωση, την απογοήτευσή της για την αρνητική αλλαγή στάσης της αλγερινής ηγεσίας και επανέλαβε ότι η ΕΕ θα εξετάσει νέους τρόπους προσέγγισης και διαλόγου.

Στο μεταξύ, υπέρ της στάσης της αλγερινής κυβέρνησης τάχθηκε με ανακοίνωσή του ο Αραβικός Σύνδεσμος. Ο γραμματέας του, Αιγύπτιος διπλωμάτης, Εχάμπ Μουκμπέλ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της αποστολής του Αραβικού Συνδέσμου που ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στην Αλγερία στις αρχές τις τρέχουσας βδομάδας, τόνισε ότι "καμία αραβική χώρα δε θα δεχόταν παρεμβάσεις στα εσωτερικά της ζητήματα από μία ξένη χώρα ή οργανισμό" και υποστήριξε ότι, κατά τη γνώμη του, "η αλγερινή κυβέρνηση ελέγχει πλήρως τις εξελίξεις και την ασφάλεια των πολιτών της".

Υπενθυμίζεται ότι από την έναρξη του εμφυλίου σπαραγμού το 1992 έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότερα από 75.000 άτομα, ενώ ο αριθμός των νεκρών από τις σφαγές, μόνο από τις 30 του Δεκέμβρη μέχρι σήμερα υπολογίζεται στα 1.700 άτομα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ