Πέμπτη 15 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε μαζικό ξεκλήρισμα θα οδηγήσει η "Ατζέντα 2000"
  • Ημερίδα για τις επιπτώσεις της διοργάνωσε χτες η ΠΑΣΕΓΕΣ
  • Προσπάθεια εξωραϊσμού από κυβέρνηση και φιλομααστριχτικά κόμματα
  • Αντ. Σκυλλάκος: Μόνο με αποφασιστική πάλη θα αποτραπούν οι ολέθριες επιπτώσεις

Μόνο με αποφασιστική πάλη, σε όλη την έκταση και με όλη τη δύναμη που χρειάζεται, θα αποτραπούν οι ολέθριες επιπτώσεις που θα επιφέρει η "Ατζέντα 2000" στην ελληνική γεωργία. Αυτό τόνισε ανάμεσα σε άλλα ο Αντώνης Σκυλλάκος,γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, μιλώντας χτες σε ημερίδα που διοργάνωσε η ΠΑΣΕΓΕΣ με θέμα το κεφάλαιο "Γεωργία" της "Ατζέντας 2000".

Ο Αντ. Σκυλλάκος ήταν η μοναδική φωνή αντίστασης, από όσους ανέβηκαν στο βήμα χτες στη διάρκεια της ημερίδας. Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των φιλομααστριχτικών κομμάτων, καθώς και οι διοικήσεις των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων, στις τοποθετήσεις τους αρκέστηκαν σε κάποιες επισημάνσεις για τις επερχόμενες συνέπειες και εξέφρασαν την πίστη τους στον καταστροφικό μονόδρομο της ΕΕ, της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου,στην ομιλία του επιχείρησε αποπροσανατολιστικά να παρουσιάσει μια ειδυλλιακή κατάσταση για το τι σημαίνει "Ατζέντα 2000" και είπε ότι η κυβέρνηση θα πιέσει για αύξηση των ιδίων πόρων και θα διεκδικήσει αύξηση των πόρων από τα ευρωπαϊκά ταμεία και, στα πλαίσια της αναμόρφωσης της ΚΑΠ, ενίσχυση της μεσογειακής γεωργίας. Λόγια για ευρεία κατανάλωση δηλαδή.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΣΥΝ ξεχώρισαν το δέντρο από το δάσος και εστίασαν την κριτική τους στο θέμα των εισοδηματικών αντισταθμίσεων. Μόνο που όμως η κριτική αυτή δε στέκει, αφού έχει αποδειχτεί στις προηγούμενες αναθεωρήσεις ότι οι όποιες ψευτοαντισταθμίσεις δόθηκαν, δεν απέτρεψαν τα χειρότερα για τους αγρότες.

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Ν. Λιόλιος,αναφέρθηκε σε "κάποιες συνέπειες" από τα όσα προωθούνται μέσω της "Ατζέντας 2000" και με "θεατρινίστικο" τρόπο άσκησε κριτική στον υπουργό Γεωργίας, που απουσίαζε από την ημερίδα, γιατί... δεν ενημέρωσε και δε ρώτησε την ΠΑΣΕΓΕΣ για τη διαμόρφωση της πολιτικής σχετικά με την "Ατζέντα 2000". Κατά τ' άλλα, το μήνυμα που έστειλε χτες στους αγρότες και τους εκπροσώπους των συνεταιρισμών είναι να προχωρήσουν... στη μελέτη της "Ατζέντας 2000". Για αγωνιστική διεκδίκηση και αντίσταση στις καταστροφικές επιλογές της ΕΕ, ούτε λόγος βέβαια.

Στην τοποθέτησή του ο Αντώνης Σκυλλάκος τόνισε ότι η "Ατζέντα 2000" θα οδηγήσει στο μαζικό ξεκλήρισμα τους μικρούς και μεσαίους αγρότες: "Θα έχουμε δραστική μείωση των τιμών γι' αυτό και λέγεται στην "Ατζέντα 2000" να βρεθούν τρόποι συμπληρωματικού εισοδήματος (αγροτουρισμός, κλπ.), πράγμα που προϊδεάζει τι θα συμβεί, δηλαδή για το ξεκλήρισμα των νοικοκυριών και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Είναι σωστά αυτά που ειπώθηκαν - συνέχισε ο ίδιος - ότι στο στόχαστρο πρώτα μπαίνει ο καπνός, το λάδι, το κρασί και θα πάρουν σειρά και τα άλλα μεσογειακά προϊόντα. Η πείρα από οποιαδήποτε αναθεώρηση έχει γίνει μέχρι σήμερα δείχνει ότι οι καινούριες αναθεωρήσεις θα πάνε προς το χειρότερο".

Ακόμα, ο Αντώνης Σκυλλάκος σημείωσε ότι τα όσα προωθεί η "Ατζέντα 2000" στο διαρθρωτικό τομέα, προμηνύουν ακόμα λιγότερα χρήματα για τη γεωργία, ενώ για το θέμα τη διεύρυνσης της ΕΕ είπε ότι η διεύρυνση δε γίνεται γιατί θέλουν να βοηθήσουν τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, αλλά γιατί εκεί βρίσκεται μια αγορά 100 εκατ. καταναλωτών περίπου, όπου θα διοχετεύσουν και δικά τους προϊόντα και θα κερδίσουν οι πολυεθνικές τροφίμων και εφοδίων σε βάρος και αυτής της νέας αγοράς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ