Πέμπτη 15 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ασκήθηκε δίωξη κατά του Ν. Μαζιώτη

Αναπάντητα παραμένουν πολλά ερωτήματα σχετικά με την υπόθεση

Με ισχυρότατη αστυνομική συνοδεία οδηγήθηκε χτες το απόγευμα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ο 27χρονος Νικ. Μαζιώτης, που φέρεται να ενέχεται στην υπόθεση τοποθέτησης βόμβας έξω από το υπουργείο Βιομηχανίας στην οδό Μιχαλακοπούλου στις 10.12.97. Εναντίον του ασκήθηκε ποινική δίωξη για τρία κακουργήματα: "προμήθεια - κατοχή - κατασκευή εκρηκτικών υλών και βομβών, κατοχή δύο πιστολιών και ενός περιστρόφου, απόπειρα έκρηξης". Ακολούθως, παραπέμφθηκε να απολογηθεί στον 3ο τακτικό ανακριτή, από τον οποίο πήρε προθεσμία γι' αύριο Παρασκευή.

Σύμφωνα με δηλώσεις της συνηγόρου του, ο Νικ. Μαζιώτης αρνείται τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι τα όπλα που βρέθηκαν στο σπίτι του (στην οδό Σπάρτης 13 στο Καματερό) δεν είναι δικά του και ότι δεν είχε την "αποκλειστική χρήση του σπιτιού". Στο μεταξύ, ελεύθεροι αφέθηκαν οι 16 που είχαν προσαχθεί στην Ασφάλεια.

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία κρατά κλειστά τα χαρτιά της για τις έρευνες, αν και όλα δείχνουν ότι, πέρα από τη σύλληψη Ν. Μαζιώτη, δε θα υπάρξουν τουλάχιστον σ' αυτήν τη φάση άλλες συλλήψεις. Αγνωστο εξακολουθεί να παραμένει επίσης όχι μόνο ποιοι ήταν οι συνεργάτες του, αλλά και ποιοι κρύβονται πίσω του, στο βαθμό βέβαια που αυτός έχει αναπτύξει τρομοκρατική δράση, όπως τον εμφανίζει η Αστυνομία.

Το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο, παρά τις προχτεσινές δικαιολογίες του υπουργού Δημόσιας Τάξης, είναι γιατί δε δόθηκε παράταση στις παρακολουθήσεις, αλλά κρίθηκε σκόπιμο να οδηγηθούν οι ύποπτοι στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία μια μόλις μέρα μετά τις τελευταίες εκρήξεις στην εφορία και το ΚΕΠΥΟ. Η δικαιολογία είναι ότι, αν συνεχιζόταν η παρακολούθηση, υπήρχε κίνδυνος να προδοθεί η Αστυνομία και να δοθεί η ευκαιρία στους ύποπτους να εξαφανίσουν τα ενοχοποιητικά στοιχεία.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης δήλωσε ότι έχει κατασχεθεί σημαντικό υλικό, το οποίο μόλις τώρα αρχίζει να διερευνάται εξονυχιστικά. Αφησε δηλαδή να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέα δεδομένα, όχι όμως τέτοια που να λύνουν το γόρδιο δεσμό της τρομοκρατίας. Με τη σύλληψη του Νίκου Μαζιώτη η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία αφήνει να εννοηθεί ότι "ακουμπά" βομβιστές δεύτερης κατηγορίας, εκείνους δηλαδή που δραστηριοποιήθηκαν κυρίως μετά το 1995, τη χρονιά που συνελήφθησαν μέσα στο Πολυτεχνείο περίπου 500 οπαδοί, κυρίως του λεγόμενου αναρχικού χώρου. Από τότε έχουν τοποθετηθεί 20 βόμβες σε γραφεία πολιτικών και δικαστικών προσώπων, σε δημόσια κτίρια και σε ιδιωτικές εταιρίες. Την ευθύνη των ενεργειών αυτών έχουν αναλάβει έξι οργανώσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι λειτουργούν αυτόνομα. Οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν να πρόκειται για τους ίδιους δράστες, οι οποίοι χρησιμοποιούν διαφορετικές ταμπέλες, ώστε σε περίπτωση εντοπισμού τους να μη χρεώνονται όλες τις ενέργειες, αλλά μόνο εκείνες για τις οποίες θα προκύπτουν κάποια στοιχεία. Με τη χρήση διαφορετικών ονομασιών δημιουργείται επίσης η εντύπωση ότι υπάρχει πρόβλημα τρομοκρατίας σε μεγάλη έκταση.

Πολλοί πάντως μίλησαν για μια σημαντική επιτυχία της Αστυνομίας. Οι πρώην υπουργοί Δημόσιας Τάξης Ι. Σκουλαρίκης και Θ. Αναγνωστόπουλος είπαν ότι με κατάλληλους χειρισμούς η Αστυνομία μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα, παρά το γεγονός ότι ο Ν. Μαζιώτης δείχνει ότι είναι πάρα πολύ μικρός στόχος. Ο πρώην αττικάρχης Ν. Χατζάκης, επί των ημερών του οποίου έγιναν εξάλλου οι μαζικές συλλήψεις στο Πολυτεχνείο, είπε ότι οι βομβιστές δεν πρέπει να έχουν μεγαλύτερες προεκτάσεις. "Με τη "17Ν" το θεωρώ απίθανο να συνδέονται. Με τον ΕΛΑ έχω κάποιες επιφυλάξεις. Εκτιμώ ότι πιθανόν οι πιο σοβαρές οργανώσεις να τροφοδοτούνται από αυτές τις μικρές ομάδες".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συλλήψεις από την «αντιτρομοκρατική» (2014-10-03 00:00:00.0)
Ψάχνουν το κρησφύγετο του Μαζιώτη (2014-07-18 00:00:00.0)
Κατάθεση πρώην διοικητή της «Αντιτρομοκρατικής» (2012-05-22 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2002-07-03 00:00:00.0)
Συνελήφθη 27χρονος για βομβιστικές ενέργειες (1998-01-14 00:00:00.0)
Σύλληψη ύποπτου βομβιστικών επιθέσεων (1996-04-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ