Πέμπτη 15 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Φορομπηχτική επέλαση
  • Στο στόχαστρο αυτή τη φορά οι μικρομεσαίοι και διά μέσου αυτών το σύνολο των δημοτών
  • Λεων. Αυδής: Η φορολογία έχει φτάσει σε ακραία όρια

Σε πλήρες υποκατάστατο της Εφορίας μετατρέπεται με τη μία μετά την άλλη τις αποφάσεις του ο Δήμος Αθηναίων. Κυβερνητικότερη της κυβέρνησης η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου αποφάσισε χτες να αξιοποιήσει παραπέρα την κυβερνητική παρότρυνση για επέκταση της δυνητικής φορολογίας. Αποφάσισε να επεκτείνει το δημοτικό τέλος 2% στα τουριστικά καταστήματα και τα γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων και μοτοποδηλάτων, καταστήματα, δηλαδή, τους πελάτες των οποίων καμία υποχρέωση δεν είχε εκ του νόμου να φορολογήσει.

Καταγγέλλοντας την επέκταση του φόρου, ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", Λεων. Αυδής,επισήμανε ότι η φορολογική επιβάρυνση έχει φτάσει σε ακραία όρια και πως ο δήμος οφείλει να υποστηρίξει τα λαϊκά συμφέροντα, αντί να μεταβάλλεται σε φορομπήχτη.Για βαρύτατη και άδικη φορολογία μίλησε και η δημοτική σύμβουλος Η. Βαλσαμάκη,ενώ ο Λ. Καπετανάκης πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Λαϊκής Τέχνης σημείωσε ότι πρόκειται για επιπλέον επιβάρυνση, σε άσχημη μάλιστα περίοδο, η οποία, σε συνδυασμό με τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, απειλεί να τους οδηγήσει σε κλείσιμο.

Η φορολογική επιδρομή, πάντως, και του Δήμου Αθηναίων, κατά μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δεν εντοπίστηκε μόνο στο θέμα του 2%. Με θέμα που έβαλε στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση ο Λεων. Αυδής, καταγγέλθηκε ότι έχει δημιουργηθεί σοβαρότατο πρόβλημα από τον τρόπο που βεβαιώνει ο δήμος τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων. Πρόκειται για μια καθαρή μεθόδευση που, όπως τόνισε, έχει σαν "συνέπεια να πληροφορούνται οι ενδιαφερόμενοι εκ των υστέρων τη χρέωσή τους και να διατυπώνονται παράπονα - πολύ συχνά βάσιμα - για υπερβολικό υπολογισμό του χώρου που έχει καταληφθεί".

Χαρακτηριστικό της φοροεισπρακτικής αντίληψης είναι το γεγονός που κατήγγειλε ο Λ. Αυδής, ότι η μαζική κοινοποίηση βεβαιώσεων σε ανθρώπους ανύποπτους που δεν έχουν πια τη δυνατότητα να υπαχθούν στις ευνοϊκές για τη ρύθμιση οφειλών ρυθμίσεις, άρχισε αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας ρύθμισης των οφειλών! Ετσι, η βεβαίωση κατάληψης πεζοδρομίων, τείνει να μετατραπεί σε επιδρομή για την αρπαγή τελών που δεν οφείλονται,ενώ ο δήμος όχι μόνο δεν παίρνει γενικότερα μέτρα για την απελευθέρωση των κοινόχρηστων χώρων, αλλά χορηγεί συνεχώς νέες άδειες τραπεζοκαθισμάτων.

Ο Λεων. Αυδής, πρόσθετα, ζήτησε - χωρίς ανταπόκριση από την πλειοψηφία - να συζητηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο συνολικά το ζήτημα της κατάληψης ελεύθερων χώρων, ώστε να εξασφαλιστεί στους πεζούς η δυνατότητα να βαδίζουν στα πεζοδρόμια. Ζήτησε, επίσης, να θεσπιστούν προϋποθέσεις, να θεσμοθετηθεί διαφανής διαδικασία βεβαίωσης των καταλήψεων και να επεκταθούν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για την εξόφληση σε όλες τις περιπτώσεις τελών και προστίμων προγενέστερων της 1ης Μάη 1997, εφόσον οι σχετικές βεβαιώσεις κοινοποιούνται στους ενδιαφερόμενους μετά τις 31 Δεκέμβρη 1997 και οι ενδιαφερόμενοι υποβάλουν σχετική αίτηση μέσα σε ένα μήνα από την κοινοποίηση της βεβαιωτικής πράξης.

Τα παρκοχαράτσια

Ο Δήμος Αθηναίων θα επιμείνει στην εφαρμογή του συστήματος ελεγχόμενης από ιδιώτες στάθμευσης και τη συνεργασία με τις παρκοεταιρίες, όποια κι αν είναι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Αυτό έκανε καθαρό χτες ο Δ. Αβραμόπουλος,κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο ίδιος αρνήθηκε, χρησιμοποιώντας τις ψήφους της πλειοψηφίας, να συζητηθεί το θέμα ύστερα από το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί από τις αυθαιρεσίες της παρκοεταιρίας σε βάρος των δημοτών, αλλά ξεκαθάρισε ότι, αν χρειαστεί, το Δημοτικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει αμέσως μετά την απόφαση του ΣτΕ. Προκατέβαλε, όμως, την απόφαση, ισχυριζόμενος ότι αυτή "θα προστατεύει τα δημοτικά συμφέροντα, τα συμφέροντα των δημοτών και της πόλης".

Σημειώνεται ότι από τις 72.000 υπομνηστικές επιστολές οφειλών από κλήσεις που έχει στείλει σε δημότες ο δήμος, καλώντας τους να τις πληρώσουν, οι 384 από εκείνες που έχουν ως τώρα ελεγχθεί ήταν λανθασμένες, όπως παραδέχτηκε η αρμόδια αντιδήμαρχος, Ε. Βελέντζα.Να σημειώσουμε, επίσης, ότι από το Γραφείο Παραπόνων του Δήμου, ως προχθές το βράδυ, υποστήριζαν πως είχαν διαπιστωθεί μόλις 8 κλήσεις με λανθασμένα στοιχεία... ... και οι δημοτικοί "ράμπο"

Για όσους ανησυχούν, πάντως, ο δήμαρχος Αθηναίων έκανε καθαρό χτες πως η στήριξη που παρέχει στην κυβερνητική πολιτική, ώστε το κράτος - δυνάστης να κατέβει όσο το δυνατόν πιο κάτω "πλησίον στον πολίτη" θα συνεχιστεί. Οπως ο ίδιος προανήγγειλε για μια ακόμη φορά η μετατροπή της Δημοτικής Αστυνομίας από πολιτικό σώμα σε αστυνομικό και η ανάληψη σημαντικών δραστηριοτήτων, οι οποίες σήμερα ανήκουν στην ΕΛΑΣ, είναι θέμα χρόνου.

Ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", Λεων. Αυδής κατήγγειλε την επιχειρούμενη στρατιωτικοποίηση της δημοτικής υπηρεσίας, την οποία μάλιστα θα πληρώνουν οι δημότες από την τσέπη τους, για δραστηριότητες που θα έχουν να κάνουν με τροχαίες παραβάσεις ή τη λειτουργία των οίκων ανοχής και των χαρτοπαιχτικών λεσχών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
....Μαθητοβοφία στην πλειοψηφία (1999-12-10 00:00:00.0)
"Πάσα" στον Χριστόδουλο η Λεωφόρος (1999-06-17 00:00:00.0)
Πλειοψηφία σε ρόλο... γλάστρας (1998-09-09 00:00:00.0)
Είναι κατάληψη δημόσιου χώρου! (1998-08-04 00:00:00.0)
Επικίνδυνη η "δημοτική" καταστολή (1998-03-21 00:00:00.0)
Χάλασαν τη φιέστα του Αβραμόπουλου (1995-01-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ