Πέμπτη 15 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μετακινείται ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός

Σε δύο εβδομάδες αναμένεται να ολοκληρωθεί η μεταφορά του κτιρίου του παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Θεσσαλονίκης, που ξεκίνησε χτες, μετά από επίπονες μελέτες και προσπάθειες για την επιτυχία της πρώτης τέτοιου μεγέθους προσπάθειας.

Το κτίριο κτίστηκε το 1909 με σχέδια Γερμανών μηχανικών. Εχει εμβαδό 320 τετραγωνικά μέτρα και περιλαμβάνει ημιυπόγειο, ισόγειο, πρώτο όροφο και σοφίτα. Από το σημείο όπου βρίσκεται από τις αρχές του αιώνα, προβλέπεται να περάσει η νέα δυτική οδική είσοδος της πόλης. Ετσι αποφασίστηκε αντί να κατεδαφιστεί να μεταφερθεί στο απέναντι σημείο σε μια απόσταση 40 μέτρων. Το βάρος του κτιρίου ξεπερνά τους 2.000 τόνους και σε συνδυασμό με τα άλλα χαρακτηριστικά που προαναφέραμε, κάνουν το έργο της μεταφοράς του δύσκολο. Είναι το τέταρτο κτίριο που μεταφέρεται ολόκληρο στη χώρα μας, αποτελεί όμως το πρώτο τόσο μεγάλου βάρους.

Το κτίριο υπερυψώθηκε στηριζόμενο σε 60 ειδικούς γρύλους και τοποθετήθηκε πάνω σε λείες επιφάνειες. Από χτες ξεκίνησε η μετακίνησή του με τη βοήθεια και το συνεχή έλεγχο μηχανημάτων λέιζερ. Η ταχύτητα μεταφοράς του υπολογίζεται σε 2 μέτρα την ημέρα.

Ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί η προοπτική χρήσης του, όμως δεν αποκλείεται να γίνει μουσείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ