Παρασκευή 16 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η προχτεσινή ομιλία του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα μπορεί να σταθεί με αξιώσεις δίπλα στα άλλα "μνημεία" της αμερικανοκρατίας, μιας από τις μεγαλύτερες πληγές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Μιας πληγής που άρχισε ήδη να πυορροεί, με πρώτη συνέπεια τον Νίκολας Μπερνς. Η ομιλία του, πρώτη δημόσια ομιλία στη χώρα μας, ήταν ένα κράμα από προσβολές για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, από παραποιήσεις της ιστορίας, από επίδειξη κυνισμού. Ολα αυτά με το πνεύμα και τη συμπεριφορά του "προστάτη" (για να μη χρησιμοποιήσουμε την άλλη λέξη του συρμού) και του αποικιοκράτη στους ιθαγενείς.

***

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, τα τελευταία χρόνια, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, βρήκαν την ευκαιρία να αναπτύξουν τη νέα παγκόσμια στρατηγική τους, δίνοντάς της, μάλιστα, και το χαρακτηρισμό "νέα τάξη". Δείγματα αυτής της στρατηγικής είχαμε στον Περσικό, στη Βοσνία, στη Σομαλία και αλλού. Για την προώθηση αυτής της πολιτικής έκανε την εμφάνισή του ένα νέο είδος "διπλωμάτη". Τυπικό δείγμα αυτού του είδους μέχρι τώρα θεωρούσαμε τον Ρ. Χόλμπρουκ, τώρα επάξια στέκεται δίπλα του ο Ν. Μπερνς. Κατά "σύμπτωση", και οι δύο βρίσκονται στην περιοχή μας, ο πρώτος ως ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου Κλίντον για να "λύσει" το Κυπριακό, ο δεύτερος ως πρεσβευτής στην Αθήνα για να "λύσει" τις ελληνοτουρκικές διαφορές.

Οσον αφορά στο Κυπριακό, οι ΗΠΑ δεν κρύβουν ότι η "λύση" που προωθούν είναι η διχοτόμηση, η δημιουργία δυο ξεχωριστών κρατών και η συγκόλλησή τους σε μια χαλαρή συνομοσπονδία. Αυτά, φυσικά, κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, κατ' ουσίαν των Αμερικανών, αφού τα αμερικανοΝΑΤΟικά στρατεύματα θα "εγγυώνται" την ασφάλεια των μεν και των δε. Τώρα περιμένουν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η "λύση" θα είναι παρόμοια. Με λίγα λόγια, το Αιγαίο θα ΝΑΤΟποιηθεί, με την παρεμβολή, δηλαδή, μιας ζώνης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, στην οποία η κυριαρχία των δυο χωρών θα είναι περιορισμένη και θα "εποπτεύεται" από τις αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις.

***

Και στις δυο περιπτώσεις απαιτείται να αγνοηθούν το Διεθνές Δίκαιο, οι διεθνείς συμφωνίες, οι προηγούμενες αποφάσεις των διεθνών οργανισμών και, φυσικά, η εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία των κρατών. Εξάλλου, αυτό δεν είναι το κύριο χαρακτηριστικό της "νέας τάξης";

Αυτή τη νέα πραγματικότητα εξέφρασε παραστατικά ο Ν. Μπερνς με την προχτεσινή του ομιλία στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Μίλησε ευθέως και υποστήριξε ότι ο εναέριος χώρος της Ελλάδας δεν είναι τα 10 ναυτικά μίλια. Και προχώρησε ακόμη παραπέρα, λέγοντας ότι "η Ελλάδα διεκδικεί εναέριο χώρο"! Λίγες ώρες μετά, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του κατηγόρησε την Ελλάδα για επεκτατικές βλέψεις...

Χωρίς να τηρεί τα προσχήματα, ο Αμερικανός πρεσβευτής απέδειξε ότι το "διαίρει και βασίλευε" είναι η δοκιμασμένη συνταγή, που ήρθε να υλοποιήσει και σ' αυτή την περίπτωση. Απ' τη μια μας κάνει τη χάρη να αναγνωρίζει ότι οι νήσοι Καλόγηροι ανήκουν στην ελληνική επικράτεια, απ' την άλλη νομιμοποιεί και ενθαρρύνει την τουρκική επιθετικότητα. Και όλα αυτά χωρίς καμιά αναφορά στις διεθνείς συμφωνίες, στις συνθήκες, στο Διεθνές Δίκαιο. Απλώς γιατί έτσι θέλουν οι ΗΠΑ!

Φυσικά, μια τέτοια αντιμετώπιση προϋποθέτει την αγνόηση των λαών, όχι μόνο του ελληνικού λαού, αλλά ολόκληρης της περιοχής. Προϋποθέτει την ακύρωση των νόμων της ιστορικής εξέλιξης. Γι' αυτό λοιπόν ο Ν. Μπερνς, θιασώτης του νεοφιλελεύθερου δόγματος του "τέλους της ιστορίας", κραυγάζει: "Ο κομμουνισμός πέθανε για πάντα στην Ευρώπη". Σα να λέει: "Δεν έχετε σε τίποτε να ελπίζετε. Ο,τι αποτελούσε εμπόδιο για τα σχέδιά μας στο παρελθόν, έχει καταστραφεί οριστικά". Ετσι νόμιζαν πάντα σε όλη την πορεία της ανθρωπότητας όσοι μέθυσαν από τις πρόσκαιρες νίκες, από τις ήττες των αντιπάλων τους, όσοι πίστεψαν ότι η κυριαρχία τους είναι αρκετή για να αλλάξουν τους νόμους της ιστορίας. Η τύχη τους είναι γνωστή.

***

Αν όμως από την πλευρά του Ν. Μπερνς και των ΗΠΑ έχουμε αυτή την επίδειξη του αποικιοκρατικού πνεύματος, τι να πούμε για την ελληνική κυβέρνηση; Τι να διαλέξουμε για να χαρακτηρίσουμε την υποτέλειά της; Το "ευχαριστώ" του πρωθυπουργού, το "άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε" του κυβερνητικού εκπροσώπου, ή τα μισόλογα πως "μπορεί να συζητήσουμε ακόμα και για τα 10 μίλια, αρκεί να μη μας πιέζουν"; Ας διαλέξουν οι ίδιοι την κατηγορία με την οποία θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου στο δικαστήριο της ιστορίας.

Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Χωρίς να τηρεί τα προσχήματα ο Αμερικανός πρεσβευτής, απέδειξε ότι το "διαίρει και βασίλευε" είναι η δοκιμασμένη συνταγή, που ήρθε να υλοποιήσει και σ' αυτή την περίπτωση. Απ' τη μια μας κάνει τη χάρη να αναγνωρίζει ότι οι νήσοι Καλόγηροι ανήκουν στην ελληνική επικράτεια, απ' την άλλη νομιμοποιεί και ενθαρρύνει την τουρκική επιθετικότητα. Και όλα αυτά χωρίς καμιά αναφορά στις διεθνείς συμφωνίες, στις συνθήκες, στο Διεθνές Δίκαιο. Απλώς γιατί έτσι θέλουν οι ΗΠΑ!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι σχέσεις... (2001-10-18 00:00:00.0)
Με ταξιδιωτική οδηγία απειλούν οι ΗΠΑ (1999-04-30 00:00:00.0)
"Τελεία" μετά την... παρένθεση (1998-07-30 00:00:00.0)
Λόγο για όλα διεκδικεί ο Ν. Μπερνς (1998-04-01 00:00:00.0)
Σε πρωθυπουργό μετατρέπεται ο Ν. Μπερνς (1998-03-08 00:00:00.0)
Μια περίεργη επίσκεψη (1998-02-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ