Παρασκευή 16 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΡΟΥΣΣΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΛΑΡΚΟ -ΛΑΡΥΜΝΑΣ
Κοινός αγώνας για τη ΛΑΡΚΟ

- Τη Δευτέρα πραγματοποιείται ευρεία σύσκεψη στη Λάρυμνα με τη συμμετοχή ΟΤΑ και νομαρχιών για τη ΛΑΡΚΟ. Για ποιους λόγους γίνεται;

- Η πρωτοβουλία για τη σύσκεψη δείχνει την ανησυχία που έχουν η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι τοπικές κοινωνίες για το μέλλον της ΛΑΡΚΟ, για το πρόβλημα της ανεργίας που έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις στη Λάρυμνα αλλά και στα γύρω χωριά. Πιστεύω ότι από τη σύσκεψη θα δρομολογηθούν θετικές εξελίξεις που θα βοηθήσουν τον αγώνα των εργαζομένων για τη σωτηρία της ΛΑΡΚΟ και της εργασίας τους. Επίσης ότι θα ενεργοποιήσει ευρύτερες δυνάμεις που θα στηρίξουν τον αγώνα των εργαζομένων και στην πορεία είναι δυνατόν να αναπτυχθεί ένα λαϊκό μέτωπο σωτηρίας της ΛΑΡΚΟ. Θα συμπαρασύρει και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, μιας και οι κοινότητες θα ζητήσουν να συστρατευθεί μαζί τους στη μάχη και να πάρει πρωτοβουλίες. Ηδη η κοινότητα Λάρυμνας αποφάσισε να ενημερώσει και να προτρέψει τους κατοίκους να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο στην Αθήνα και αποφάσισε να κλείσουν τα μαγαζιά και όλα τα σχολεία εκείνη τη μέρα.

- Ποια είναι η μέχρι τώρα στάση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πρόβλημα της ΛΑΡΚΟ;

- Γενικά η ΤΑ στάθηκε στο πλευρό των εργαζομένων και βοήθησε στον ένα ή άλλο βαθμό. Ειδικότερα η κοινότητα της Λάρυμνας εκτός από την ανοχή της στα προβλήματα που δημιουργεί η ΛΑΡΚΟ απέναντι στην κοινότητα, έκανε θετικές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση να διατηρηθεί και να αναπτυχθεί η επιχείρηση. Πέρα από αυτά τον Απρίλη του '97 η Αυτοδιοίκηση με τα σωματεία των εργαζομένων, έκαναν κοινές ενέργειες προς την υπουργό Ανάπτυξης για να λυθεί το πρόβλημα της ΛΑΡΚΟ. Η ΤΑ μπορεί να παίξει μεγαλύτερο ρόλο, και πρέπει να μπει μπροστά στους αγώνες των εργαζομένων.

- Ποια κατάσταση επικρατεί αυτή τη στιγμή στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ;

- Οι εργαζόμενοι είναι αγανακτισμένοι και αρνούνται να αποδεχτούν τα μέτρα και τις επιλογές της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ. Είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις ούτως ώστε να εμποδίσουν την υλοποίηση των καταστροφικών σχεδίων για τη ΛΑΡΚΟ, να περιφρουρήσουν το δικαίωμα στη δουλιά και στις κατακτήσεις τους. Κυριαρχεί όμως και έντονος προβληματισμός που οφείλεται στην τακτική που ακολούθησαν οι φιλοκυβερνητικές ηγεσίες των σωματείων, τακτική υποταγής και στήριξης των κυβερνητικών επιλογών. Παρ' όλα αυτά πιστεύω ότι οι εργαζόμενοι θα δώσουν τους αγώνες που απαιτούνται. Με την αγωνιστική στάση τους και τη μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που αναμένεται να γίνει στην Αθήνα θα αναγκάσουν την κυβέρνηση να δώσει λύση στα προβλήματά τους.

- Ποιες είναι οι άμεσες λύσεις που πρέπει να δοθούν για να βγει η ΛΑΡΚΟ από το αδιέξοδο;

- Πρέπει να ρυθμιστούν τα χρέη και η τιμή της κιλοβατώρας με βάση την τιμή του νικελίου, να στηριχτεί χρηματοοικονομικά η επιχείρηση, να λειτουργήσει η ΛΑΡΚΟ μαζί με την ΕΛΣΙ υπό ενιαία διοίκηση, να καθετοποιηθεί η παραγωγή με δημιουργία μονάδας ανοξείδωτου χάλυβα, να καλυφθούν με προσλήψεις τα οργανικά κενά των τμημάτων παραγωγής. Τέλος, να στηριχτεί η εταιρία για τη λήψη μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος.

Στ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ