Παρασκευή 16 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Επικίνδυνη η Συνθήκη Σένγκεν

Ερώτηση βουλευτών του Κόμματος προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Δημόσιας Τάξης

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Δημόσιας Τάξης, κατέθεσαν χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης και Στρ. Κόρακας,με την οποία τους ζητούν να απαντήσουν συγκεκριμένα τι προτίθενται να κάνουν, ώστε να αποκλειστεί η συγκέντρωση, καταχώριση και διοχέτευση στοιχείων για Ελληνες πολίτες και πολίτες τρίτων χωρών που είναι στην Ελλάδα, στοιχείων που έχουν σχέση με τη διαδικασία του ηλεκτρονικού φακελώματος μέσω της Συνθήκης Σένγκεν. Αφορμή γι' αυτό είναι πρόσφατο δημοσίευμα στο Βέλγιο, όπου αξιωματούχος της αστυνομίας κατηγορείται ότι διοχέτευσε σε ομάδες επαγγελματιών απόρρητα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο "Ευρωπαϊκό Σύστημα Σένγκεν".

Η Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ αναφέρει:

"Σύμφωνα με δημοσιεύματα δυτικοευρωπαϊκών εφημερίδων, όπως αναφέρει η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στο φύλλο της 10.1.98, αξιωματούχος της Μονάδας Υποστήριξης της βελγικής αστυνομίας συνελήφθη και κρατείται από τις βελγικές αρχές στις Βρυξέλλες με την κατηγορία ότι διοχέτευσε σε ομάδες επαγγελματιών απόρρητα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο "Ευρωπαϊκό Σύστημα Σένγκεν". Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ακόμα ότι το Σύστημα Σένγκεν περιλαμβάνει στοιχεία περί της φυλής, των σεξουαλικών προτιμήσεων, των πολιτικών και θρησκευτικών πεποιθήσεων, αλλά και της κατάστασης της υγείας των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι παραπάνω καταγγελίες επιβεβαιώνουν τη θέση του ΚΚΕ για τους μεγάλους κινδύνους που συνεπάγεται η εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν σε συνδυασμό με το ν. 2472/97 για τα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, που κατοχυρώνονται από το Ελληνικό Σύνταγμα και από διεθνείς συμβάσεις περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις οποίες έχει προσυπογράψει και κυρώσει με νέο νόμο η Ελληνική Πολιτεία. Επιβεβαιώνουν ακόμα τη θέση του ΚΚΕ για κατάργηση της Συμφωνίας Σένγκεν και του ν. 2472/97 και θα επέβαλαν στην Ελληνική Κυβέρνηση τουλάχιστον να επιδιώξει την εξαίρεση της Ελλάδας από τη συμμετοχή στο Σύστημα Σένγκεν, αξιοποιώντας το παράδειγμα της Μ. Βρετανίας και της Ιρλανδίας.

Με δεδομένο όμως ότι η Κυβέρνηση επιθυμεί και έχει ήδη αρχίσει την εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν, λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους που προαναφέραμε ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ υπουργοί αν επιβεβαιώνουν το παραπάνω δημοσίευμα. Σε περίπτωση δε θετικής απάντησης:

1. Τι στοιχεία, για ποιους πολίτες και από ποια χρονική περίοδο είχαν συγκεντρωθεί;

2. Οι αρχές ποιων χωρών αυτόβουλα ή κατόπιν αίτησης άλλων χωρών της Συνθήκης Σένγκεν έχουν προχωρήσει στη συγκέντρωση των αναφερόμενων στοιχείων;

3. Τα στοιχεία αφορούν πολίτες των χωρών - μελών της Συνθήκης Σένγκεν ή και πολίτες χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που δεν είναι μέλη της Συνθήκης;

4. Τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε να αποκλείσει τη συγκέντρωση, καταχώριση και διοχέτευση προς τις χώρες - μέλη της Συνθήκης Σένγκεν των προαναφερόμενων πληροφοριών και στοιχείων που θα αφορούν Ελληνες πολίτες και πολίτες τρίτων χωρών που βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια;".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ