Παρασκευή 16 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΥΡΔΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Φλυαρίες και ουσία

ΑΓΚΥΡΑ - ΒΟΝΝΗ - ΡΩΜΗ.- Ενώ η συνέχιση της καμπάνιας συλλήψεων επίδοξων μεταναστών καλά κρατεί στην Τουρκία και συνεχίζουν να ακούγονται πολλές φωνές για τη "στάση της Τουρκίας στα ανθρώπινα δικαιώματα" στην Ευρώπη, η πολιτική ουσία παραμένει ότι οι Βρυξέλλες δεν προτίθενται να ασκήσουν ουσιαστική πίεση στην Αγκυρα για το πραγματικό πρόβλημα. Πράγμα που γίνεται σαφές από την "κατασταλτική" πρακτική που ακολουθείται στα ιταλικά σύνορα, τα ήξεις - αφήξεις της Βόννης και την πρόσκληση της Βρετανίας να συμμετάσχουν "άνευ όρων" οι Τούρκοι σε ευρωπαϊκές συνάξεις αξιωματούχων...

Στη Γερμανία

Σε αντικείμενο διμερούς κρίσης εξελίχθηκε η υπόθεση των Κούρδων μεταναστών. Χτες ο Τύπος, διεθνώς και στην Ελλάδα, παρουσίαζε τον "αποχαρακτηρισμό" του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) από τις γερμανικές δικαστικές αρχές ως "κόλαφο προς την Τουρκία", με τις δηλώσεις του αντιπροέδρου του Τούρκου πρωθυπουργού Γιλμάζ, Μπουλέντ Ετσεβίτ ("κάντε ό,τι θέλετε στην Τουρκία, σκοτώστε γυναίκες και παιδιά, αλλά μην πραγματοποιείτε επιθέσεις στο έδαφός μας. Αυτή είναι η στάση των Γερμανών, της Γερμανίας. Δεν τους νοιάζει ακόμη κι αν το φίδι γίνει χιλίων ετών, αρκεί να μην τους δαγκώνει") να γίνονται ως και πρωτοσέλιδες.

Οι τουρκικές αντιδράσεις προκάλεσαν την επαναφορά του καγκελάριου Χέλμουτ Κολ στο ζήτημα. Ο καγκελάριος "εξέφρασε τη λύπη του", ενώ εξέφρασε την ελπίδα "να επαναληφθεί ο διάλογος με την Αγκυρα", σύντομα. "Είναι προς το συμφέρον μας να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία η Τουρκία και να μπει στην πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ενωση", πρόσθεσε ο Κολ.

Εξάλλου, η νέα διαβάθμιση του ΡΚΚ, από τρομοκρατική σε "μόνον" εγκληματική - και, μάλιστα, "μόνο" στο επίπεδο της τοπικής ηγεσίας του, που υπολογίζεται σε περίπου 50 επαγγελματικά στελέχη - θα μπορούσε, όπως σημειώνουν πολιτικοί παρατηρητές, να είναι μόνο ένα παιχνίδι με τις λέξεις, δεδομένου ότι η απαγόρευσή του (1993), όπως έσπευσε να επισημάνει ο υπουργός Εσωτερικών Μάνφρεντ Κάντερ, παραμένει εν ισχύ.

Στο Ευρωκοινοβούλιο

"Το κουρδικό πρόβλημα θα συνεχίσει να επιδεινώνεται και να έρχεται ενώπιόν μας, όσο οι τουρκικές αρχές συνεχίζουν να καταπατούν κατάφωρα τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα ενός ολόκληρου λαού, αρνούμενες πεισματικά να προχωρήσουν στην αναζήτηση πολιτικής και ειρηνικής επίλυσης του κουρδικού ζητήματος μέσω απευθείας διαπραγματεύσεων με όλες τις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις του κουρδικού λαού",τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης,κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Ολομέλειας του ΕΚ σχετικά με την κατάσταση των Κούρδων προσφύγων.

"Οσο μεγάλα οικονομικά και πολιτικά - πετρελαϊκά συμφέροντα", υπογράμμισε ο Β. Εφραιμίδης,"συνεχίζουν να στηρίζουν την τουρκική αδιαλλαξία, εγκληματικές ομάδες, ευνοούμενες από την ανεκτική στάση της Τουρκίας, θα πραγματοποιούν, κάτω από τις πλέον απάνθρωπες συνθήκες, τη λαθραία διέλευση Κούρδων, ενώ "ευνομούμενα", "ευαίσθητα" για τα ανθρώπινα δικαιώματα κράτη - μέλη, θα προσπαθούν, με τρόπο απαράδεκτο, να αξιοποιήσουν το δράμα των προσφύγων, για να εντείνουν μέτρα αστυνόμευσης και καταστολής". "Τίθεται πλέον επιτακτικά η ανάγκη να πιεστεί η τουρκική κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική", επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, "να σταματήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις ενάντια στον κουρδικό λαό και να αναγνωρίσει τα δικαιώματά του. Είναι απαραίτητο το ζήτημα της παραβίασης των δικαιωμάτων αυτών να τεθεί κατά την προσεχή συνεδρίαση της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα του ανθρώπου και στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης".

"Πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση του αγώνα κατά των εγκληματικών δικτύων διακίνησης λαθρομεταναστών και προσφύγων, ενώ ταυτόχρονα επιβάλλεται να εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις, ώστε να γίνει πλήρως σεβαστό το δικαίωμα των προσφύγων να ζητούν πολιτικό άσυλο, κατ' εφαρμογή της Συνθήκης της Γενεύης, και να τύχουν άμεσης, αποτελεσματικής ηθικής και υλικής συμπαράστασης", κατέληξε ο Β. Εφραιμίδης.

Στην Ιταλία

Στο μεταξύ, όπως είχε μεταδώσει το Γαλλικό Πρακτορείο ήδη από την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ρομάνο Πρόντι ανακοίνωσε πως Ιταλοί και Τούρκοι ειδικοί "στον αγώνα κατά του εγκλήματος και της Μαφίας" πρόκειται να συναντηθούν την 27η και 28η του Γενάρη στη Ρώμη, για να επεκτείνουν τη "σύμβαση συνεργασίας" τους στο θέμα της λαθρομετανάστευσης. Ο Ιταλός πρωθυπουργός διευκρίνισε επίσης ότι Ελληνες ειδικοί θα μεταβούν για να συζητήσουν το ίδιο θέμα με ομολόγους τους στην Ιταλία στις αρχές του Φλεβάρη.

Η Ιταλία είναι "έτοιμη να δεχτεί στο έδαφός της όλους τους Κούρδους τουρκικής υπηκοότητας και ακόμη και αυτούς που διέρχονται από την Τουρκία", είχε εκτιμήσει ο Πρόντι.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εσωτερικών Τζιανίκολα Σινίζι υπογράμμισε πως "το ότι ζητά κάποιος πολιτικό άσυλο δεν του δίνει το δικαίωμα στην ελεύθερη κυκλοφορία ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ", και ότι το δικαίωμα του ασύλου που χορηγείται σε μια χώρα δεν επιτρέπει στους δικαιούχους του να διαμένουν σε μια άλλη χώρα περισσότερο από τρεις μήνες.

Ο Σινίζι, καταθέτοντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή ελέγχου της εφαρμογής της Συνθήκης του Σένγκεν (έχει τεθεί σε εφαρμογή στην Ιταλία από τον Οκτώβρη), διευκρίνισε ότι για το σκοπό αυτό έχουν σχηματιστεί δυο επιτροπές που εξετάζουν τις αιτήσεις για άσυλο και θα απαντήσουν σε τρεις έως έξι μήνες. "Η κατάσταση εξομαλύνεται. Οι Κούρδοι δεν έχουν καμία πρόθεση να εγκαταλείψουν την Ιταλία", πρόσθεσε, επιχειρώντας πιθανώς να κατασιγάσει τις φωνές περί έντασης της καταστολής...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινδύνευσαν πρόσφυγες που βρίσκονταν σε δουλεμπορικό (2010-04-13 00:00:00.0)
Ζητά επίσημα πολιτικό άσυλο ο "Απο" (1998-12-03 00:00:00.0)
"Πρόκληση για τους λαούς" (1998-11-20 00:00:00.0)
Παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα των Κούρδων (1998-11-04 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1998-01-25 00:00:00.0)
Αμείωτη η ένταση του αντικουρδικού πογκρόμ (1996-11-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ