Παρασκευή 16 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
Τεταμένη "ηρεμία" στο Μαυροβούνιο

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. -

Τεταμένη κατάσταση επικρατεί στο Μαυροβούνιο μετά τις προχτεσινοβραδινές συμπλοκές υποστηριχτών του απερχόμενου προέδρου για την προεδρία, Μομίρ Μπουλάτοβιτς, με την αστυνομία. Χτες, οι ΗΠΑ επέρριψαν ανοιχτά την ευθύνη για την ένταση στον πρόεδρο της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ενώ πηγές προσκείμενες στο νέο Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουγκάνοβιτς,υποστήριζαν πως ο Μιλόσεβιτς δημιουργεί, τεχνητά, κλίμα έντασης για να επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Μαυροβούνιο, ώστε να αποτρέψει τα σχέδια του νέου Προέδρου για ανεξαρτησία της Ποντγκόριτσα.

"Είμαι υποχρεωμένος να θεωρήσω υπεύθυνο τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς, διότι υποστηρίζει αυτές τις διαδηλώσεις" είπε χτες χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέλμπαρντ κατά την άφιξή του στο Βελιγράδι, όπου πρόκειται να συναντηθεί με τον Μιλόσεβιτς.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος εξέφρασε τέλος τη βαθιά ανησυχία των Ηνωμένων Πολιτειών για τη συμπεριφορά του απερχομένου Προέδρου Μπουλάτοβιτς, την οποία χαρακτήρισε "εξοργιστική" και στην οποία απέδωσε την πρόκληση των ταραχών.

Στο μεταξύ, οι προχτεσινές συμπλοκές αστυνομικών και υποστηριχτών του Μ. Μπουλάτοβιτς (με αποτέλεσμα τον τραυματισμό περισσ'οτερων από 40 ατόμων και τις συλλήψεις 13 άλλων), έδωσαν το περασμένο 24ωρο αφορμή στον υπουργό Εσωτερικών, να δώσει εντολή για την απαγόρευση των διαδηλώσεων. Την ίδια ώρα, εξονυχιστικοί έλεγχοι γίνονταν στις μεθοριακές περιοχές του Μαυροβουνίου, καθώς επιβλήθηκαν και εκεί μέτρα ύψιστης ασφαλείας. Ιδιαίτερα προσεχτικές έρευνες γίνονταν ακόμη και σε όσα άτομα έρχονταν από τη Σερβία, στα οποία δινόταν άδεια εισόδου στο Μαυροβούνιο μόνον εάν κρινόταν πως υπήρχε σοβαρός λόγος...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ