Παρασκευή 16 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΕΡΓΟΙ ΒΟΡΕΙΟΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Δράση ΤΩΡΑ!

Με περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά, προετοιμάζεται το πρώτο συλλαλητήριο που οργανώνει το σωματείο των ανέργων, την ερχόμενη Τρίτη στη Χαλκίδα

ΧΑΛΚΙΔΑ (Του ανταποκριτή μας). -

Με συνεχείς συσκέψεις και περιοδείες στα 22 χωριά και στο Δήμο Λίμνης, προετοιμάζει το πρώτο συλλαλητήριό του, την ερχόμενη Τρίτη στη Χαλκίδα, το Σωματείο Ανέργων - Εργαζομένων στις Μεταλλευτικές Επιχειρήσεις της Βορειοκεντρικής Εύβοιας.Με το σύνθημα "Ανεργοι - Εργαζόμενοι - Αλληλεγγύη για φιλολαϊκή ανάπτυξη και δουλιά σε όλους τους άνεργους της περιοχής", καθημερινά εκπρόσωποι του σωματείου επισκέπτονται τις κοινότητες και καλούν σε "δράση τώρα".

Το σωματείο διεκδικεί: Ανοιγμα και άμεση λειτουργία των μεταλλείων πρώην Παπαστρατή με ευθύνη του ΟΑΕ, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους άνεργους της περιοχής, έκτακτη οικονομική ενίσχυση 200.000 δραχμών, μείωση των ενσήμων από 125 σε 60 για δικαίωμα εγγραφής στο Ταμείο Ανεργίας, επιδότηση στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη κ.ά.

Ο αγώνας για παραγωγική ανάπτυξη της περιοχής και προοπτική περιλαμβάνει τα αιτήματα της δημιουργίας Ενιαίου Δημόσιου Φορέα Λευκολίθου, δασοβιομηχανικό συγκρότημα, αρδευτικό κάμπου Μαντουδίου, ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των τσιφλικιών Μπαίηκερ, Ριτσώνη, μοναστηριακών κ.ά. και εκμετάλλευση του δασικού πλούτου.

Ο πρόεδρος του σωματείου Γ. Τσουκαλάς δήλωσε στο "Ρ": "Η δημιουργία του σωματείου των ανέργων πριν ενάμιση χρόνο ήταν ώριμο αίτημα, προκειμένου να δράσουμε συλλογικά, ενάντια στο μαράζωμα και τη φτώχεια, στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια που μας καταδίκασαν οι πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, από τη μια, και στην εκμετάλλευση αυτής της κατάστασης από παράγοντες και βουλευτές αυτών των κομμάτων".

Την κατάσταση αυτή δε φαίνεται να συμμερίζεται και η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, το προεδρείο του οποίου δεν έθεσε καν σαν θέμα συζήτησης στην προχτεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου το συλλαλητήριο και τη βοήθεια που πρέπει να προσφέρει στο σωματείο, παρότι ο πρόεδρος του ΕΚ είχε υποσχεθεί πλήρη συμπαράσταση.

Η πλειοψηφία δε δέχτηκε να το συζητήσουν, ακόμα και όταν οι δύο σύμβουλοι της ΕΣΑΚ το έθεσαν ως θέμα, ενώ η όλη στάση της έδειξε ότι όχι μόνο αδιαφορεί, αλλά θα προσπαθήσει να υπονομεύσει το συλλαλητήριο, προκειμένου να φανεί ότι οι άνεργοι δεν έχουν πρόβλημα με τη σημερινή αντιλαϊκή πολιτική.

Σχετικά με την τακτική της πλειοψηφίας του ΕΚΕ, ο Α. Τσακός, μέλος του ΔΣ, δήλωσε: "Εμείς βάλαμε το ζήτημα στην πραγματική του διάσταση και ζητήσαμε η πλειοψηφία της διοίκησης να αναλάβει τις ευθύνες της, πράγμα που δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα και είναι συνυπεύθυνη για την άσχημη κατάσταση στην περιοχή και το νομό. Από κει και πέρα εμείς βρισκόμαστε καθημερινά στην περιοχή του Μαντουδίου για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου".

Κοντά στους άνεργους της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, συμμετέχοντας στις περιοδείες, θα βρεθεί από αύριο ο Π. Μανωλάκος, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ.

Γ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ