Παρασκευή 16 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΔΕΚΟ
Ελιγμό - απάτη επιχειρεί η κυβέρνηση

Απεργία, με αίτημα την απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας, που δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να αλλάζει ερήμην των εργαζομένων τους Γενικούς Κανονισμούς Εργασίας αποφάσισαν τα συνδικάτα των ΔΕΚΟ - Τραπεζών

Με έναν ανώδυνο ελιγμό, που δεν αλλάζει το τελικό αποτέλεσμα, επιχειρεί τώρα η κυβέρνηση να ξεπεράσει τις έντονες αντιδράσεις και την απειλή κινητοποιήσεων, που προκαλεί η τροπολογία την οποία κατέθεσε στο φορολογικό νομοσχέδιο, βάσει της οποίας καταργείται ο όρος της ύπαρξης σύμφωνης γνώμης των εργαζομένων για την αλλαγή των Γενικών Κανονισμών Προσωπικού στις ΔΕΚΟ. Ετσι, κατά τη χθεσινή συνάντησή του με εκπροσώπους της ΓΣΕΕ και των συνδικάτων των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου,εμφανίστηκε να δηλώνει ότι έχει δώσει εντολή για "επανεξέταση" του θέματος και "επαναδιατύπωση" της τροπολογίας στην εξής κατεύθυνση: Να πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις με τους εργαζόμενους, αλλά αν μετά από έξι μήνες δεν έχει βρεθεί λύση, να γίνεται προσφυγή στον ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης - Διαιτησίας). Αν η απόφαση του ΟΜΕΔ δε γίνεται αποδεκτή, τότε θα επεμβαίνει η κυβέρνηση με νόμο!Δηλαδή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, απλά μετατίθεται για κάποιους μήνες η πραξικοπηματική κυβερνητική παρέμβαση! Σήμερα έχει οριστεί νέα συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΥΠΕΘΟ, ενώ για "τροποποίηση της τροπολογίας", έκανε λόγο και ο υπουργός Εργασίας σε δηλώσεις του.

Η αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας, ενώ λίγο πριν σε σύσκεψη ομοσπονδιών των ΔΕΚΟ και της ΓΣΕΕ, που έγινε στα γραφεία της Συνομοσπονδίας, πάρθηκε απόφαση για 24ωρη πανελλαδική απεργία όλων των ΔΕΚΟ για τις 22 του Γενάρη.Ωστόσο, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Γ. Παπαντωνίου, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος,δήλωσε ότι "αν η επαναδιατύπωση της τροπολογίας χαρακτηριστεί θετική, η απεργία θα ανασταλεί". Λίγο αργότερα, σε δελτίο Τύπου της ΓΣΕΕ αναφέρεται ότι αν από τη σημερινή συνάντηση "δεν προκύψει ουσιαστική και σύμφωνη με τις προτάσεις των εργαζομένων απόσυρση της τροπολογίας, η ΓΣΕΕ και οι ομοσπονδίες των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών θα προχωρήσουν στις αποφασισμένες κινητοποιήσεις".

Στη σύσκεψη που έγινε χθες στη ΓΣΕΕ όλοι οι ομιλητές τόνισαν ότι αυτή η τροπολογία έχειστόχο την κατάργηση των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων στις ΔΕΚΟ.Ο Γ. Σταυρόπουλος, μέλος του προεδρείου της ΓΣΕΕ, τόνισε "ότι η κυβέρνηση έχει στόχο να ξεπουλήσει τα καλύτερα και πιο κερδοφόρα κομμάτια του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα, αφού πρώτα τα "απαλλάξει" από τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματά των εργαζομένων ". Επισήμανε, επίσης, ότι οι εργαζόμενοι είναι ανενημέρωτοι και κάλεσε τους συνδικαλιστές των ΔΕΚΟ και της ΓΣΕΕ σε καμπάνια ενημέρωσης, τόσο για την επίμαχη τροπολογία, όσο και για το φορολογικό νομοσχέδιο γενικότερα.

- Με χτεσινή της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) χαρακτηρίζει απαράδεκτη την προσπάθεια της κυβέρνησης να παρέμβει στους γενικούς κανονισμούς του προσωπικού και να βάλει φραγμούς στο έργο και το ρόλο του συνδικαλιστικού κινήματος. Με το άρθρο αυτό, επισημαίνει η ΠΟΣ, θα ανοίξει ο δρόμος για δυσμενέστερη μεταβολή των εργασιακών σχέσεων και για κάθε είδους αυθαιρεσία.

Υπενθυμίζεται ότι για την ερχόμενη Τρίτη, όλοι οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας (λεωφορεία, τρόλεϊ και ηλεκτρικό σιδηρόδρομο), έχουν εξαγγείλει ότι θα προχωρήσουν σε στάση εργασίας, με αίτημα την άμεση απόσυρση του συγκεκριμένου άρθρου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμεση απάντηση στην επίθεση των εργοδοτών (2012-03-28 00:00:00.0)
Υπό αποδόμηση το Εργατικό Δίκαιο (1998-01-31 00:00:00.0)
Ενα 24ωρο χωρίς ΕΡΤ (1998-01-22 00:00:00.0)
Απεργία ενάντια στη (ν)τροπολογία (1998-01-20 00:00:00.0)
Αντιδρούν στο "γύψο" (1998-01-15 00:00:00.0)
Αντιδράσεις στο νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ (1996-06-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ