Παρασκευή 16 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βαφτίζουν φιλολαϊκές τις φιλομονοπωλιακές ρυθμίσεις

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλ. Κανταρτζής, με συγκεκριμένα παραδείγματα, αντέκρουσε τους ισχυρισμούς του υπουργού Εθνικής Οικονομίας ότι δήθεν φορολογείται μόνο το μεγάλο κεφάλαιο. Την Τρίτη, στην Ολομέλεια της Βουλής, το φορολογικό νομοσχέδιο

Ολοκληρώθηκε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου και ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ την Τρίτη εισάγεται για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στην τοποθέτησή του στην επιτροπή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλ. Κανταρτζής αντέκρουσε τους προχτεσινούς ισχυρισμούς του υπουργού ΕΘνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου ότι δήθεν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φορολογεί μόνο το μεγάλο κεφάλαιο αναφέροντας μάλιστα και παραδείγματα από το ίδιο το νομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα, ο Αχιλ. Κανταρτζής κατήγγειλε ότι με την τροπολογία για τις επισφαλείς απαιτήσεις των τραπεζών, διαιωνίζεται και διευρύνεται η "νόμιμη" φοροαπαλλαγή του τραπεζικού κεφαλαίου. Να σημειωθεί, ότι με την τροπολογία για τις επισφαλείς απαιτήσεις - που όπως όλες οι "πονηρές" τροπολογίες κατατέθηκε προχτές αργά το βράδυ στη Βουλή από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας - μειώνεται η φορολογία των τραπεζικών κερδών. Με τη δυνατότητα μεγαλύτερων εκπτώσεων στο φορολογητέο εισόδημα των τραπεζών, η κυβέρνηση μειώνει σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα τη φορολογία των τραπεζικών κερδών με τις αυξημένες διαγραφές επισφαλειών και ταυτόχρονα πριμοδοτεί, στην ουσία, τις τράπεζες να διαγράφουν "προβληματικά" δάνεια που είχαν χορηγήσει σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Επίσης, ο βουλευτής του ΚΚΕ, κατήγγειλε ότι με το ίδιο νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα στις μεγάλες επιχειρήσεις να διανέμουν τα αφορολόγητα αποθεματικά τους με χαμηλούς συντελεστές 12,5% και 17%.Ας σημειωθεί, ότι με την ισχύουσα νομοθεσία τα ποσά των αφορολόγητων αποθεματικών, που διένεμαν οι επιχειρήσεις, φορολογούνταν με συντελεστή 35% ή 40%, ανάλογα με το εάν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο.

Μόνο από τις παραπάνω δύο ρυθμίσεις, που κάνουν ακόμη πιο συμβολική τη φορολογία των κερδών των τραπεζών και των άλλων μεγάλων επιχειρήσεων, το δημόσιο θα έχει απώλεια φόρων πολλών δισ. δραχμών.

Αλλο παράδειγμα ευνοϊκής ρύθμισης στο μεγάλο κεφάλαιο είναι αυτό που αφορά τις μεγάλες κατασκευαστικές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα στις ΑΕ και τις ΕΠΕ η διαφορά μεταξύ τεκμαρτού και πραγματικού εισοδήματος δε φορολογείται στο σύνολό της αλλά μόνο στο 40%. Το επιπλέον 60% γίνεται αποθεματικό χωρίς φορολογική επιβάρυνση. Επίσης οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες (ΑΕ και ΕΠΕ) έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε κοινοπραξία και έτσι να μην φορολογείται καθόλου το επιπλέον, πέραν του τεκμαρτού, εισόδημα.

Αντιδράσεις φορέων
  • Επιδερμική κριτική για το φορολογικό νομοσχέδιο έκανε χτες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος,μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του επειδή η κυβέρνηση... αιφνιδίασε και δεν κατέθεσε το νομοσχέδιο στην ΟΚΕ! Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ υπενθύμισε την υποστήριξη που παρείχε στην κυβέρνηση σε ρυθμίσεις που κινούνταν στην κατεύθυνση της φορολογικής μεταρρύθμισης (προφανώς εννοούσε την αντιδραστική θέση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ υπέρ των "αντικειμενικών" κριτηρίων), ενώ χαρακτήρισε το νέο νομοσχέδιο "φοροεισπρακτικό". Ζήτησε αύξηση του αφορολόγητου ορίου για μισθούς και συντάξεις στο ύψος των ετήσιων αποδοχών, σύμφωνα με τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων της ΕΓΣΣΕ, αύξηση του ποσοστού τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας και την απόσυρση της τροπολογίας, με την οποία ανατρέπονται οι εργασιακές σχέσεις στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες.
  • Την αντίθεσή της στο φορομπηχτικό δημοτικό τέλος του 2% για μια σειρά επαγγελματίες, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Ομορων Νομών και Νήσων Αιγαίου. Οπως τονίζει η Ομοσπονδία, "είναι απορίας άξιον" ο χρόνος που επιλέχτηκε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την επιβολή αυτού του πρόσθετου φόρου, με δεδομένη την επικείμενη ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, που για μια ακόμη φορά φορτώνει τις εμπορικές επιχειρήσεις με νέα φορολογικά βάρη. "Η υπομονή των εμπόρων έχει φτάσει στα όριά της", τονίζει η Ομοσπονδία και προειδοποιεί προς κάθε κατεύθυνση ότι "δεν είναι μακριά ο χρόνος αντίδρασής τους".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ