Παρασκευή 16 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νομιμοποιούν τα "πανωτόκια" των τραπεζών

Απροκάλυπτες δηλώσεις Πάχτα αποκαλύπτουν το μέγεθος του κυβερνητικού εμπαιγμού

Την πρόθεση της κυβέρνησης, να νομιμοποιήσει τα "πανωτόκια" των τραπεζών, αποκάλυψε χτες ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Χρ. Πάχτας, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση στη Βουλή. Ξεπερνώντας κάθε όριο πρόκλησης και εμπαιγμού όσων θίγονται από το επαχθές σύστημα του ανατοκισμού των τόκων των ληξιπρόθεσμων οφειλών στις τράπεζες, ο υφυπουργός - προφανώς μη αντιλαμβανόμενος την ουσία και το μέγεθος των αποκαλύψεών του - είπε χωρίς περιστροφές πως "προχωράμε σε ρυθμίσεις που θα ρυθμίζουν ουσιαστικά τον ανατοκισμό ανά εξάμηνο". Το κυβερνητικό θράσος έφτασε μάλιστα στο σημείο να οδηγήσει τον υφυπουργό να ισχυριστεί ότι μια τέτοια επιλογή αποτελεί "κοινά αποδεκτή ρύθμιση των ενδιαφερομένων εμπλεκόμενων φορέων".

Οι δηλώσεις Πάχτα έρχονται να δώσουν τέλος στις προσδοκίες, που έντεχνα καλλιεργούνταν από διάφορες πλευρές περί δήθεν πρόθεσης της κυβέρνησης να τελειώνει με τη ληστεία που γίνεται σε βάρος δανειοδοτούμενωναπό τις τράπεζες, που κάποια στιγμή βρέθηκαν σε δύσκολη θέση και καθυστέρησαν κάποιες από τις δόσεις εξόφλησης της οφειλής τους. Το ενδεχόμενο μιας τέτοιας κοροϊδίας είχε επανειλημμένα επισημάνει ο "Ρ", με αφορμή τη σχετική συζήτηση που γίνεται για τα "πανωτόκια" στον Αρειο Πάγο.

Για να κατανοήσει κανείς τι ακριβώς υποσχέθηκε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, είναι αρκετό να έχει υπόψη του τα παρακάτω: Με το ισχύον σύστημα υπολογισμού των τόκων υπερημερίας κάθε τρίμηνο σε ληξιπρόθεσμη οφειλή 1.000.000 δραχμών από δάνειο που έχει δοθεί με επιτόκιο 20%, τα "πανωτόκια" ενός χρόνου είναι 244.706 δραχμές. Με τη ρύθμιση που ο υφυπουργός αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση έχει στα σκαριά και σύμφωνα με την οποία ο ανατοκισμός θα γίνεται κάθε εξάμηνο, το "πανωτόκι" της ίδιας περίπτωσης δανειοδοτούμενου θα είναι 237.656 δραχμές! Ολος ο καβγάς δηλαδή κατά την κυβέρνηση γίνεται για 7.050 δραχμές!

Τέλος ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι σε κάθε περίπτωση η ρύθμιση δε θα έχει αναδρομική ισχύ και ως εκ τούτου θα πρέπει να πάψουν να ελπίζουν όλοι εκείνοι που το τελευταίο διάστημα πίστεψαν ότι μπορεί να πάρουν πίσω τα "κλεμμένα" από τις τράπεζες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ