Παρασκευή 16 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
Στα χαρτιά ο νόμος για τα ασφαλιστικά συμβόλαια

Κενό γράμμα παραμένει στην πράξη ο πολυδιαφημισμένος από την κυβέρνηση νόμος για τα ασφαλιστικά συμβόλαια, στην κατεύθυνση, όπως διακηρύσσει, της κατάργησης των "ψιλών γραμμάτων" και της προστασίας των καταναλωτών. Αυτό υπογραμμίστηκε στην προχτεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτών, όπου καταγγέλθηκε η μη συμμόρφωση των ασφαλιστικών εταιριών με το νέο νόμο. Ειδικότερα, επισημάνθηκε ότι ελάχιστες είναι εκείνες οι ασφαλιστικές εταιρίες οι οποίες έχουν προσαρμόσει τα συμβόλαιά τους και στην πλειοψηφία τους ελλιπώς στο γράμμα του νέου νόμου. Παράλληλα, έγινε αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές που έχουν συμβόλαια ζωής σε εταιρίες των οποίων ανακαλείται η άδεια λειτουργίας, εξαιτίας του νομοθετικού κενού που υπάρχει. Αποφασίστηκε να ζητηθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης να γίνει σε βάθος έλεγχος στις εταιρίες και να ανακοινωθούν τα αποτελέσματά του για να έχουν γνώση οι καταναλωτές και υπογραμμίστηκε η ανάγκη νομοθετικών ρυθμίσεων για το θέμα.

Στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκε το πρόβλημα της υπερχρέωσης των καταναλωτών μέσω πιστωτικών καρτών και δανείων. Οι Ενώσεις Καταναλωτών, αναφερόμενες στο θέμα, κατήγγειλαν την ύπαρξη καταχρηστικών όρων στα συμβόλαια πιστωτικών καρτών και δανείων και υποστήριξαν ότι υπάρχει γενική άγνοια λόγω έλλειψης ενημέρωσης. Για το θέμα, συζητήθηκαν προτάσεις των Ενώσεων Καταναλωτών για τη νομοθετική προστασία των καταναλωτών και αποφασίστηκε η διαμόρφωση προτάσεων από όλους τους φορείς που συμμετέχουν στο ΕΣΚ.

Η συνεχής παραβίαση όλων των κανόνων σχετικά με την ποιότητα και την ποσότητα των διαφημίσεων και των εκπομπών που προβάλλονται από τα τηλεοπτικά κανάλια, ακόμα και από την κρατική ραδιοτηλεόραση, απασχόλησε επίσης το Συμβούλιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, επισημάνθηκε, είναι η καταστρατήγηση των ωρών προβολής διαφημίσεων για παιδικά παιχνίδια. Για το θέμα αυτό, το Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτών θα ζητήσει την τοποθέτηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου για συγκεκριμένα μέτρα που προτίθεται να πάρει για την προστασία των τηλεθεατών καταναλωτών.

Τέλος, την προχτεσινή συνεδρίαση απασχόλησε η ψήφιση της οδηγίας για τη διαφήμιση καπνού και η ευθύνη που - τυχόν - έχουν οι καπνοβιομηχανίες για την πρόκληση βλαβών στην υγεία των καπνιστών και μη καπνιστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ