Παρασκευή 16 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Βροντερό "όχι" στα σχέδια διάλυσης της δημόσιας παιδείας
  • Χιλιάδες μαθητές διαδήλωσαν για άλλη μια φορά χτες στην Αθήνα, απαιτώντας να μην εφαρμοστεί ο νόμος 2525/97
  • Για άλλη μια φορά, όμως, και η κυβέρνηση έδειξε το αυταρχικό πρόσωπό της, τοποθετώντας δεκάδες διμοιρίες αστυνομικών στο κέντρο της πόλης
  • Νέα κινητοποίηση αποφάσισαν οι μαθητές για τις 27 του Γενάρη

Με μια εντυπωσιακή σε όγκο και παλμό συγκέντρωση και πορεία οι μαθητές από δεκάδες σχολεία της Αθήνας και του Πειραιά διαδήλωσαν, χτες το πρωί, για άλλη μια φορά ενάντια στην κυβερνητική πολιτική διάλυσης της δημόσιας δωρεάν παιδείας, απαιτώντας να μην εφαρμοστεί ο νόμος 2525/97. Χιλιάδες μαθητές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων Αθήνας - Πειραιά, απόδειξη ότι οι αγωνιστικές διαθέσεις στο χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αυξάνονται συνεχώς. Στην κινητοποίηση συμμετείχε με απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης και ο Σύλλογος Φοιτητών Χημικού, ενώ μαζική και δυναμική συγκέντρωση και πορεία έκαναν χτες το πρωί και οι μαθητές της Κέρκυρας.

Από νωρίς το πρωί οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια. Το κέντρο της Αθήνας τραντάχτηκε από τη δύναμη και τη ζωντάνια των μαθητών, οι οποίοι δήλωναν ότι δε σκύβουν το κεφάλι, έχουν συνείδηση των προβλημάτων που γεννιούνται από την αντιεκπαιδευτική πολιτική και ότι σε όλα αυτά θα απαντήσουν με "Μέτωπο παιδείας με όλο το λαό, για σύγχρονο, δημόσιο και δωρεάν σχολειό".

Λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία έκαναν την εμφάνισή τους οι μαθητές από τον Πειραιά, οι οποίοι τραγουδώντας δήλωναν ότι "τίποτα, τίποτα δε μας σταματά, τη μόρφωση θα πάρουμε αγωνιστικά". Στο μεταξύ, χτες το πρωί οι μαθητές του 1ου ΤΕΛ Πειραιά, πριν κατέβουν στην κινητοποίηση, έκλεισαν την Πειραιώς στο ύψος του σχολείου τους.

Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκε και χαιρέτισε τον αγώνα των μαθητών εκ μέρους της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας ο Λ. Ριτζάκης.Επίσης, ο Σ. Σάββας,οργανωτικός γραμματέας της ΟΛΜΕ, μετέφερε τον αγωνιστικό χαιρετισμό των καθηγητών τους, τονίζοντας ότι και αυτοί θα κατέβουν στο δρόμο του αγώνα και ότι όλοι μαζί θα συγκροτήσουν ένα πανεκπαιδευτικό μέτωπο - φραγμό στα αντιεκπαιδευτικά σχέδια. "Να είστε σίγουροι ότι όλοι μαζί θα βγούμε νικητές", είπε απευθυνόμενος στους μαθητές, ξεσηκώνοντας τον ενθουσιασμό τους.

Οταν ξεδιπλώθηκε η πορεία προς το υπουργείο Παιδείας, το κέντρο της Αθήνας σκεπάστηκε από τα συνθήματα. Η ελπίδα του λαού μας, η νέα γενιά, για άλλη μια φορά βάδιζε στο δρόμο της ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση έδειχνε απέναντί τους το πραγματικό αντιδραστικό πρόσωπό της. Δεκάδες διμοιρίες απλών αστυνομικών, αλλά και πλήρως αρματωμένοι ΜΑΤατζήδες, είχαν δημιουργήσει κατάσταση πολιορκίας στο κέντρο. Στο ίδιο μήκος κύματος και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, απαξίωσε να δεχτεί αντιπροσωπεία των μαθητών. Μάλιστα, ο υπουργός, Γερ. Αρσένης,που εκείνη την ώρα προσερχόταν στο υπουργείο, διάλεξε την πίσω πόρτα για να μη βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τους μαθητές.

"Οχι παιδεία για λίγους και εκλεκτούς, αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς", "Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι, με αγώνες κατακτιέται", "Δώστε λεφτά για την παιδεία, πουλήστε κάνα πύραυλο να πάρουμε βιβλία", "Εργάτες, αγρότες, μαθητές, με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές", "Στους δρόμους θα σπάσει ο εκσυγχρονισμός, ετούτος ο χειμώνας θα είναι πολύ καυτός", ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν. Φτάνοντας η πορεία στο υπουργείο Παιδείας, η Μητροπόλεως γέμισε ασφυχτικά. "Αυτό το υπουργείο δεν είναι της παιδείας, είναι της ΕΟΚ και της ολιγαρχίας", ήταν ο "χαιρετισμός" τους.

Νέο ραντεβού

Μετά το συλλαλητήριο το Συντονιστικό των μαθητών συνεδρίασε και αποφάσισε να προχωρήσουν σε πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις κατά δήμους, ανανεώνοντας το αγωνιστικό τους ραντεβού στις 27 του Γενάρη στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, στις 6 μμ, στην πλατεία Κάνιγγος. Επίσης, στις 22 του Γενάρη θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση - σύσκεψη που διοργανώνει η ΟΛΜΕ και η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας, με θέμα "Η τεχνική - επαγγελματική εκπαίδευση και το Ενιαίο Λύκειο". Κάλεσαν, τέλος, όλους τους εκπροσώπους από όλα τα Συντονιστικά των μαθητών, που έχουν δημιουργηθεί, σε συνάντηση στο τέλος Γενάρη για να συζητήσουν την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα τους.

Στην Κέρκυρα

Δυναμική και μαζική ήταν και η κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στην Κέρκυρα. Οι μαθητές από όλα τα σχολεία της πόλης, καθώς και από σχολεία της υπαίθρου της Κέρκυρας, έδωσαν την καλύτερη απάντηση σε όλους αυτούς που προσπαθούν να κάμψουν την αγωνιστικότητά τους, με τη μαζική τους συμμετοχή στην πορεία διαμαρτυρίας, η οποία κατέληξε στη νομαρχία.

Τα συνθήματα που κυριάρχησαν στην πορεία, "Οι μαθητές παλεύουν και θα νικήσουν, το νόμο της κυβέρνησης θα καταργήσουν", "Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, με τους μαθητές αντίσταση και πάλη", "Θέλουμε σχολεία, καθηγητές, βιβλία και όχι διαβατήρια για την ανεργία", φανερώνουν ότι οι μαθητές δεν κάμπτονται από τις προσπάθειες υπονόμευσης των κινητοποιήσεών τους και ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται με όλο το λαό για την απόσυρση του αντιεκπαιδευτικού νόμου και τη διεύρυνση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ