Παρασκευή 16 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Χτύπησε" και την αγροτιά ο πρωθυπουργο-σύμβουλος Σπράος

Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα η 5η έκθεσή του με τίτλο "Ανταγωνιστική γεωργία και αγροτική ανάπτυξη - Καίρια διαρθρωτικά προβλήματα και η αντιμετώπισή τους"

Το βίαιο και άμεσο ξεκλήρισμα των μικρών και μεσαίων αγροτών, μέσα από τη συγκέντρωση της γης, της παραγωγής και εμπορίας σε χέρια λίγων, προβλέπει η έκθεση του πρωθυπουργικού συμβούλου Γ. Σπράου, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Η έκθεση του Γ. Σπράου ήρθε να προσφέρει τίποτα καινούριο και καμία προοπτική για τους αγρότες, ενώ είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις καταστροφικές επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ΓΚΑΤΤ και τις επιλογές της κυβέρνησης. Το "πόνημα" αυτό, από ό,τι φάνηκε, συντάχθηκε μόνο και μόνο για να περιβληθεί με καθηγητικό μανδύα η κυβερνητική πολιτική και τα κείμενα για τη γεωργία που κατά καιρούς έχει μοιράσει ο υπουργός Γεωργίας στα Συμβούλια Αγροτικής Πολιτικής (ΣΑΠ).

Στο "διά ταύτα" η έκθεση ξεκινάει κάνοντας αναφορά για την προώθηση μιας εθνικής αγροτικής στρατηγικής, για ανάπτυξη της γεωργίας και ακολουθεί η γνωστή "καραμέλα" της κυβέρνησης περί ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας. Με το τελευταίο γίνεται μια απόπειρα να κουκουλωθούν τα προβλήματα που δημιουργούν οι ΚΑΠ και ΓΚΑΤΤ. Από εκεί και πέρα προτείνεται "επανεξέταση και επαναπροσδιορισμός του ρόλου των γεωργικών συνεταιρισμών" και δημιουργία διεπαγγελματικών οργανώσεων και ομάδων παραγωγών. Δηλαδή προτείνεται η διάλυση και συρρίκνωση των συνεταιρισμών, στο όνομα της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μεγαλοαγροτών και των μεγαλεμπόρων - βιομηχάνων. Για τους παραπάνω προτείνονται δράσεις και σύσταση φορέων, ώστε να συγκεντρωθεί η παραγωγή, η μεταποίηση και η εμπορία στα χέρια τους.

Ενόψει του ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών προτείνεται η δημιουργία "Τράπεζας Γης" που θα συμβάλλει στη συγκέντρωση γης σε λίγους μεγαλοαγρότες και σε εταιρίες αγροτικής παραγωγής και στα ίδια πλαίσια προτείνεται και η λειτουργία τράπεζας ποσοστώσεων. Αλλη μια "καινοτομία" είναι η πρόταση για προοδευτική τιμολόγηση του νερού, που χρησιμοποιούν οι αγρότες για να καλλιεργήσουν, που σημαίνει ότι οι αγρότες θα καλούνται να πληρώνουν υπέρογκα ποσά για να ποτίσουν και έτσι τους δίνεται... άλλο ένα "κίνητρο" για να εγκαταλείψουν τα χωράφια τους μια ώρα αρχύτερα.

Ακολούθως στην έκθεση γίνεται μια υμνολογία στο νόμο της κυβέρνησης για τους νέους αγρότες και την εκπαίδευση των αγροτών, στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, στο ληστρικό νόμο για το νέο ΟΓΑ, στο νομοσχέδιο - έκτρωμα για τον ΕΛΓΑ κλπ.

Εκτός από τα παραπάνω επιχειρείται να "χρυσωθεί το χάπι" για την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και αναφέρεται ένα επιχείρημα - απάτη ότι η ΚΑΠ στηρίζει έντονα το γεωργικό εισόδημα και ότι οι κοινοτικές επιδοτήσεις καλύπτουν το 40-45% του καθαρού γεωργικού εισοδήματος. Επίσης, για την "Ατζέντα 2000" γίνεται σκοπίμως ψευδής αναφορά ότι δε θα μειωθούν συνολικά οι ενισχύσεις στα αγροτικά προϊόντα και προετοιμάζεται το έδαφος για τα μαζικό ξεκλήρισμα των αγροτών με την προτροπή να στραφούν οι αγρότες σε εξωγεωργικές δραστηριότητες στην ύπαιθρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ