Κυριακή 18 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μια κάρτα δε λύνει το πρόβλημα

"Είναι μια αρχή, όχι όμως αυτό που ζητούσαμε", λέει ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φιλιππινέζων, Ρόναλντ Μακάρθεϊ

Η συζήτηση με τον Ρόναλντ Μακάρθεϊ,αντιπρόεδρο του "ΚΑΣΑΠΙ",του Συλλόγου Φιλιππινέζων στην Ελλάδα, ξεκινάει με την επισήμανσή του ότι τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι 40.000 περίπου Φιλιππινέζοι και οι υπόλοιποι αλλοδαποί δεν πρόκειται να λυθούν με τη χορήγηση της κάρτας. Συνεχίζοντας μιλάει για τη διαδικασία καταγραφής, που όπως τονίζει: "Είναι τρομερά δύσκολη. Απαιτείται πολλές μέρες να στήνεσαι σε τεράστιες ουρές από τα ξημερώματα. Πολλοί δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, αν χάσουν μεροκάματα, θα απολυθούν. Πρόβλημα θα έχουμε και με τις προϋποθέσεις, ήδη πολλοί εργοδότες αρνούνται να κολλήσουν ένσημα, εκβιάζουν, στο τέλος θα τα πληρώνουμε από την τσέπη μας".

Στην ερώτησή μας πώς βλέπουν αυτή τη διαδικασία οι Φιλιππινέζοι, τονίζει: "Είμαστε καχύποπτοι, φοβόμαστε, οι νόμοι μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή και να μας στείλουν πίσω στις χώρες μας. Για παράδειγμα, αν η ανεργία αυξηθεί στην Ελλάδα και κρίνει η κυβέρνηση ότι είμαστε περιττοί, τότε σίγουρα θα μας απελάσουν, οι άδειες θα ανακληθούν".

Προλαβαίνει την επόμενη ερώτηση λέγοντας: "Είναι μια αρχή, όχι αυτό που ζητούσαμε. Ζητάμε νομιμοποίηση χωρίς όρους, με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Δεν είναι ολοκληρωμένη η προσπάθεια, είχαμε ζητήσει διάλογο από την αρχή, μας τον αρνήθηκαν. Τα ένσημα που μας ζητάνε, πόσοι Ελληνες τα κολλάνε; Επειτα ποιος θα ελέγχει τους εργοδότες αν κολλάνε ή όχι τα ένσημα, εδώ οι Ελληνες κι έχουν πρόβλημα. Αγωνιούμε για το τι θα γίνει. Ενας αγώνας δρόμου θα είναι η χορήγηση και η ανανέωση της κάρτας".

Κλείνουμε τη συζήτηση ρωτώντας τον τι πιστεύει ότι πρέπει να γίνει και τι θα κάνει ο Σύλλογος των Φιλιππινέζων από δω και πέρα και απαντάει: "Κατ' αρχήν να πω πως είναι σημαντικό για μας ότι μπορούμε να βγούμε μια βόλτα χωρίς να φοβόμαστε τη σύλληψη και την απέλαση. Αλλά πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα. Ο "Κασάπι" θα βοηθήσει τα μέλη του στην καταγραφή και τη διαδικασία όλη. Ακόμα, θα καλέσουμε τα μέλη μας να γραφτούν στα σωματεία τους. Γιατί πρέπει να πω ότι έχουμε βοηθηθεί από τα ελληνικά σωματεία. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί μαζί με τους Ελληνες συναδέλφους μας, να παλέψουμε για τα δικαιώματά μας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ