Κυριακή 18 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Τα λόγια δεν είναι συμβόλαιο"

Ουσιαστική νομιμοποίηση ζητάνε και οι Πολωνοί εργάτες, όπως τονίζουν οι εκπρόσωποί τους, Μίτεκ Ρούι και Τζόζεφ Μαρχέφκα

Προβληματισμένοι εμφανίστηκαν και οι εκπρόσωποι της "Αλληλεγγύης Πολωνών Εργαζομένων στην Ελλάδα",ο πρόεδρος Μίτεκ Ρούι και ο Τζόζεφ Μαρχέφκα,μέλος της διοίκησης του Συλλόγου, ενώ τόνισαν ότι ανάμεικτα συναισθήματα επικρατούν και στους 70.000 περίπου Πολωνούς που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα.

"Στα αυτιά μας μπαίνουν όμορφα λόγια, στην πράξη όμως επικρατεί χάος",σχολίασε ο Τζόζεφ Μαρχέφκα,ξεκινώντας τη συζήτησή μας και συνεχίζει: "Η νομιμοποίηση ήταν κάτι που το ζητούσαμε από όταν ήρθαμε στη χώρα σας. Η διαδικασία όμως που ξεκίνησε τώρα η κυβέρνηση, ξεκίνησε με μπέρδεμα και προβλήματα. Πολλοί αλλοδαποί είναι καχύποπτοι, περιμένουν να δουν τι θα γίνει και ανάλογα με τις εξελίξεις θα ενεργήσουν. Τα λόγια μπορεί να είναι ωραία, αλλά στην πράξη άλλα συμβαίνουν".

Το λόγο παίρνει ο Μίτεκ Ρούι και με πίκρα επισημαίνει: "Το ένα γραφείο ζητάει κάποια χαρτιά, το άλλο όχι. Αλαλούμ. Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε άλλο επίπεδο εξυπηρέτησης και αντιμετώπισης. Πολλοί έπεσαν θύματα κάποιων που τους πήραν 5.000 δραχμές για να τους βοηθήσουν. Ολα ξεκίνησαν δύσκολα και φοβόμαστε ότι θα υπάρξουν και στη συνέχεια προβλήματα. Πολλοί εργοδότες δύσκολα θα δεχτούν να κολλήσουν ένσημα. Αν όλοι τηρούσαν τους νόμους, όλα θα ήταν καλά. Συμβαίνει όμως αυτό;".

Ο Τζόζεφ συνεχίζει λέγοντας: "Οι ανησυχίες μας και οι φόβοι μας ενισχύονται από το ότι πολλοί Ελληνες εργάζονται σαν κι εμάς, χωρίς δικαιώματα, από το ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση, καμία βοήθεια, αν και η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι θα μας ενημέρωνε στις γλώσσες μας. Η συμμετοχή του κόσμου στη συγκέντρωση που διοργανώσαμε την περασμένη Κυριακή ξεπέρασε κάθε προσδοκία κι αυτό γιατί ο κόσμος θέλει ενημέρωση. Ηταν μια σημαντική πρωτοβουλία και θέλω να πω ότι στην ενημέρωσή μας βοήθησαν και η εφημερίδα KURIER ATENSKI και άλλοι φορείς, αλλά όχι η κυβέρνηση".

Ο τελευταίος λόγος ανήκει στον Μίτεκ Ρούι που τονίζει: "Τα λόγια δεν είναι συμβόλαιο. Πρέπει οι υπεύθυνοι να πάρουν μέτρα, να μεγαλώσει ο χρόνος καταγραφής. Πρέπει να ενισχυθούν σε υποδομή ο ΟΑΕΔ, τα νοσοκομεία, η υπηρεσία που εκδίδει τα ποινικά μητρώα. Ακόμα, κάτι σημαντικό, να πάρει μέτρα η κυβέρνηση ώστε να εφαρμοστεί η εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία. Εμείς με τους Ελληνες εργάτες θα παλέψουμε γι' αυτά, μόνο μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε και να μιλάμε μια μέρα για πραγματικά δικαιώματα ξένων και Ελλήνων εργατών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ