Τρίτη 20 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΕΡΝΣ
Πολιτική πρωτοφανούς υποτέλειας

- Κάνατε μια αναφορά στα εξωτερικά θέματα λέγοντας ότι μετοχοποιούμε και τα σύνορα. Ενα είναι αυτό. Και το δεύτερο, θέλω να ρωτήσω αν δεν είναι ενδεδειγμένη η στάση της κυβέρνησης στην τουρκική προκλητικότητα. Πιστεύετε ότι θα έπρεπε να απαντήσει αλλιώς και πώς.

- Τι εννοώ λέγοντας τον όρο μετοχοποιούμε και τα σύνορα. Είναι συμβολικός ο όρος, ακριβώς για να δείξουμε όλο τον χαρακτήρα των μετοχοποιήσεων. Κοιτάξτε να δείτε, κατ' αρχήν η ελληνική κυβέρνηση και εδώ βεβαίως υπάρχει συνυπευθυνότητα και των άλλων κομμάτων, υπέγραψαν και υπογράφουν Διεθνείς Συνθήκες, οι οποίες εκχωρούν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Για να πάμε στις σύγχρονες, το Μάαστριχτ, το Αμστερνταμ στη συνέχεια, τη νέα δομή του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ καταργεί τα εθνικά σύνορα και πολύ πριν από το '78, έχει καταργήσει την έννοια "εθνικός χώρος". Η έννοια "εθνικός χώρος" μπορεί να καταργηθεί, μόνο όταν παγκόσμια κυριαρχήσουν οι λαοί.

Και άμα οι λαοί κυριαρχήσουν, ο ένας δεν πρόκειται να τρώει τον άλλο. Απ' τη στιγμή που έχουμε τη νέα τάξη πραγμάτων, το κυνήγι των αγορών, την ελευθερία κίνησης κεφαλαίων, τα εθνικά σύνορα είναι ένα οχυρό για κάθε λαό, πέρα από το ότι και ιστορικά σήμερα έχουν αξία και δεν μπορούν να καταργηθούν τεχνητά και από κανέναν.

Τα εθνικά σύνορα είναι ένα οχυρό προστασίας. Εχουν ψηφίσει αυτές τις συνθήκες και έχουν εκχωρήσει μ' αυτή την έννοια κυριαρχικά δικαιώματα.

Δεύτερον και το πιο σημαντικό, που είναι και το επίκαιρο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ο μεγάλος σύμμαχος της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων, τις θεωρούν σύμμαχο είτε από θέση είτε από φόβο, δεν ξέρουμε, πάντως τις θεωρούν, έρχονται και λένε, μοιράζουν. Οι Καλόγεροι λέει είναι στην Ελλάδα. Τα Ιμια ξέρουμε πού ανήκουν, αλλά δεν το λέμε. Προσέξτε, ξέρουμε λέει το πού ανήκουν, έχουμε γνώμη, αλλά δεν το λέμε. Η Γαύδος είναι στην Ελλάδα. Αμφισβητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο εγκέφαλος του ΝΑΤΟ, αμφισβητούν ελληνικά σύνορα και η ελληνική κυβέρνηση δε λέει τίποτα, παρά στέλνει χάρτες για να πει ότι οι Τούρκοι κάνουν παραβίαση.

Και δε λέει τίποτα, το αποκρύπτει. Είναι η μόνη προσφορά του κ. Μπερνς που έκανε, ότι είπε επίσημα τα πράγματα για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Και η ελληνική κυβέρνηση δεν έκανε το παραμικρό, ούτε κιχ που έγραψε και ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ. Δεν είπε τίποτα.

Διαμαρτύρεται, λέει, κατ' ιδίαν, που έπρεπε να ξεσηκωθεί και να πει πάρτε τις βάσεις σας. Να τους εκβιάσει. Πάρτε τη Σούδα, πάρτε και τον Αραξο. Δεν μπορούμε να έχουμε αμερικάνικες βάσεις στην Ελλάδα, όταν αμφισβητούνται σύνορα. Αυτό τι είναι; Δε σημαίνει ότι διαμελίζουμε την Ελλάδα και άλλα κομμάτια είναι υπό αμερικάνικη κυριαρχία, άλλα είναι υπό τουρκική αμφισβήτηση και άλλα οι σύμμαχοι μας επιτρέπουν να τα θεωρούμε ελληνικά; Και πέστε μου, τέτοια υποτέλεια την έχετε ξανασυναντήσει;

Γι' αυτό εμείς συνδέσαμε την περίοδο "Πιουριφόι" και τώρα. Τέτοια υποτέλεια, τέτοιο ξεπούλημα. Τι έπρεπε να κάνει η ελληνική κυβέρνηση; Βγαίνει ο Μπερνς, να ζητήσει ανάκλησή του. Δε φταίει ο Μπερνς, είναι αμερικάνικη πολιτική, αλλά να χρησιμοποιήσει έστω και τα συνηθισμένα διπλωματικά μέσα.

Εξω κ. Μπερνς από την Ελλάδα. Ανακαλέστε τον... Εχετε ακούσει κάθε μέρα να βγαίνει και να κάνει δηλώσεις ο Αμερικανός πρεσβευτής και να μας λέει πού ανήκει το ένα νησί και πού ανήκει το άλλο; Πέστε μου, ποιο κόμμα αντέδρασε;

Αντέδρασε η Νέα Δημοκρατία; Αντέδρασε ο Συνασπισμός; Εμείς αντιδράσαμε και με πορεία μέσα σε μια ημέρα, μαζική και θα συνεχίσουμε. Θα μας βρίσκουν μπροστά στην αμερικάνικη πρεσβεία και μπροστά της βεβαίως η κυβέρνηση κάθε μέρα. Δεν έχυσε το αίμα του ο ελληνικός λαός στην Εθνική Αντίσταση για να πουληθούν σήμερα τμήματα ελληνικά και χωρίς να έχει αναγγελθεί πόλεμος.

Η τουρκική προκλητικότητα. Οι Τούρκοι γίνονται πιο προκλητικοί, αφού έχουν "πλάτες". Και μ' αυτή την έννοια λέμε εμείς χτυπάνε το σαμάρι... Βεβαίως και εμείς έχουμε καταγγείλει τη στάση της τούρκικης ηγεσίας, αλλά αρκεί αυτό; Δηλαδή καταγγέλλεις την Τουρκία και φιλάς το χέρι της Γερμανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης;

- Δεδομένων αυτών, η αίσθησή σας, οι πληροφορίες, οι εκτιμήσεις τι λένε; Διότι όλα δείχνουν και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα το προδίδει, ότι κάτι πάει να γίνει στο Αιγαίο, η αίσθηση που έχει ο μέσος Ελληνας σήμερα. Φοβάστε ότι μπορεί να γίνει ένα από τα λεγόμενα θερμά επεισόδια;

Η πληροφόρηση είναι πολύ βασικό. Εχετε σκεφθεί, να ζητήσετε δηλαδή να δείτε τον υπουργό Εθνικής Αμυνας ή τον υπουργό Εξωτερικών;

- Εμείς εδώ και δύο χρόνια έχουμε μιλήσει για διαμελισμό - διχοτόμηση του Αιγαίου. Σας θυμίζω ότι στις εκλογές του '96 είχαμε πει, ένα από τα βασικά κριτήρια ψήφου πρέπει να είναι και αυτό, η νέα δομή του ΝΑΤΟ. Και δεν αφορά μόνο το Αιγαίο. Βεβαίως εμείς μιλάμε για το Αιγαίο, γιατί είμαστε δίπλα. Αφορά όλη τη Μεσόγειο. Αφορά την Αλγερία, αφορά τη Λιβύη, αφορά τη Μέση Ανατολή και σε τελευταία ανάλυση αφορά ολόκληρο τον κόσμο. Εμείς βεβαίως ως Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας ξεκινάμε με τα τοπικά, αλλά δε μένουμε μόνο εκεί.

Εχει να κάνει με τη μάχη των πετρελαίων, έχει να κάνει με τη διανομή των αγορών. Είμαστε πεδίο ανταγωνισμού Γερμανίας - Ηνωμένων Πολιτειών, Ευρωπαϊκής Ενωσης - Ηνωμένων Πολιτειών και εδώ μπαίνει το εξής ζήτημα, ποιος είναι ο ρόλος της Ελλάδας που υπερασπίζεται ο κ. Σημίτης; Τι έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση; Εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα, δέχεται και αμφισβήτηση των συνόρων και ζητάει σαν αντάλλαγμα να πάρει μέρος η ελληνική πλουτοκρατία στο μοίρασμα των αγορών των Βαλκανίων και ενδεχόμενα και προς τον Εύξεινο Πόντο.

Εμείς, δε θέλουμε έναν τέτοιο ρόλο για την Ελλάδα. Δηλαδή ξεπουλάμε κάτι στην Ελλάδα και παίρνει αντάλλαγμα εκεί. Αυτή η λογική, της συμμετοχής στη διεθνή νέα τάξη πραγμάτων και του ρόλου της Ελλάδας, είναι μια λογική που συμφέρει τους Ελληνες κεφαλαιοκράτες, για τους οποίους πατρίδα δεν είναι η Ελλάδα, πατρίδα είναι εκεί που βγάζουν τα κέρδη τους. Θέλουν να εξασφαλίσουν συμμετοχή στις διεθνείς αγορές. Δίνουμε ένα κομμάτι της Ελλάδας, παίρνουμε κάτι παραπέρα. Και χάνει και ο ελληνικός λαός και οι γειτονικοί λαοί.

Το Αιγαίο, το έχουν μοιράσει. Ενδεχόμενα δεν έχουν λύσει τα ποσοστά, πόσο τοις εκατό η Ελλάδα, πόσο η Τουρκία και πόσο τοις εκατό οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ισως τα ποσοστά δεν έχουν διευθετηθεί.

Τελειώνω λέγοντας ότι εδώ πρέπει να βγάλουμε ένα συμπέρασμα. Από τη στιγμή που ο Αμερικανός Πρεσβευτής βγαίνει και λέει αυτά που λέει, σημαίνει ότι βρίσκεται πια προς το τέλος της διευθέτησης και αποφασίζει να βγει ανοιχτά και να επιβάλει τη λύση. Και ωμά. Δε θα έβγαινε ανοιχτά ο Μπερνς, αν δεν είχε ολοκληρωθεί η συμφωνία. Και η συμφωνία είναι το τρίγωνο Ελλάδα - Τουρκία - Ηνωμένες Πολιτείες, τα έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους. Και γίνονται αψιμαχίες για λόγους γοήτρου, κάτι παραπάνω να πάρει η Τουρκία και κάτι παραπάνω να πάρει η Ελλάδα. Και τα ποσοστά έχουν βγει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ