Τρίτη 20 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
Να ανατραπεί το κατεστημένο της υποκουλτούρας

Το ΚΚΕ πρέπει να παίξει ένα δημιουργικό πρωταγωνιστικό ρόλο για τη συγκρότηση του πολιτιστικού κινήματος.Αυτή ήταν η πεποίθηση που εκφράστηκε από τους ανθρώπους της Τέχνης και των Γραμμάτων, που πήραν μέρος στη συζήτηση που οργανώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Στη συζήτηση πήραν μέρος άνθρωποι του θεάτρου, της μουσικής, πανεπιστημιακοί, συγγραφείς κλπ. Μέσα σε φιλικό κλίμα μίλησαν για την ανάγκη ανατροπής του σημερινού κατεστημένου της υποκουλτούρας, για το χάλι του ΚΘΒΕ, την ανυπαρξία της καλλιτεχνικής παιδείας, τη διαρκή υπονόμευση της ερασιτεχνικής δημιουργίας των νέων και μια σειρά άλλες πλευρές του ζητήματος. Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι πρέπει επιτέλους ο πολίτης να ενεργοποιηθεί, να πάρει θέση και να διεκδικήσει πολιτισμό που θα ανυψώνει τον άνθρωπο, θα δίνει διέξοδο στις αναζητήσεις των νέων.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα αποδέχτηκε την πρόταση των ανθρώπων της Τέχνης και των Γραμμάτων να αναλάβει το ΚΚΕ σημαντικότερο ρόλο στο "πολιτιστικό γίγνεσθαι" με όλες του τις δυνάμεις και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας", σημειώνοντας ότι ο θεσμός χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργηθεί μια νέα κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, με ακόμη μεγαλύτερη κερδοσκοπία. Μίλησε για τα μονοπώλια στο χώρο του πολιτισμού, χαρακτηρίζοντάς τα ως το μεγαλύτερο έγκλημα και κατέληξε λέγοντας ότι είναι ανάγκη να δημιουργηθεί στην Ελλάδα ένα κίνημα πολιτιστικό που θα έχει και το διεκδικητικό αγωνιστικό σκέλος, αλλά και το δημιουργικό.

Αναφερόμενη στα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει το πολιτιστικό κίνημα στη χώρα μας, σημείωσε ότι θα πρέπει να προβάλλει τις ηθικές αξίες, την αντίσταση, τις αρχές που πρέπει να διέπουν τον πολιτισμό. Να αντιτάξει με τη στήριξη του λαού και των κοινωνικών οργανώσεών του την άλλη πρόταση απέναντι στην υποκουλτούρα που κυριαρχεί και προωθεί τη χειραγώγηση.

Ξεκαθάρισε ότι κανένα κίνημα και κανένας αγώνας δεν μπορεί να πετύχει, αν δεν υπάρχει παρέμβαση στον τομέα του πολιτισμού, ο οποίος μπορεί να ανυψώσει συνειδήσεις. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως "δίχως κίνημα στον τομέα του πολιτισμού, δεν μπορεί να υπάρξει και γενικότερο εργατικό λαϊκό κίνημα. Γι' αυτό ο πολιτισμός δεν μπορεί και δεν πρέπει να καλλιεργεί το ραγιαδισμό και το συμβιβασμό".

Καταλήγοντας η ΓΓ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα επισήμανε την αναγκαιότητα να συγκροτήσει ο λαός το δικό του μέτωπο πάλης, ένα μεγάλο λαϊκό, κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο, που μέσα του θα περικλείει το κίνημα του πολιτισμού, της ειρήνης, το εργατικό κίνημα, το αγροτικό, το γυναικείο, όλα τα κινήματα και τις αντιστάσεις και που στην πορεία θα βάλει στόχο ανατροπής του σημερινού πολιτικού σκηνικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ