Τετάρτη 21 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Προσωρινός "αποχαιρετισμός" Ερμπακάν

ΑΓΚΥΡΑ.-

"Σας αφήνω στα χέρια του Αλάχ έως να συναντηθούμε ξανά"... Οι αποχαιρετιστήριες δηλώσεις του ηγέτη του απαγορευθέντος Κόμματος Ευημερίας, Νετσμετίν Ερμπακάν, περιείχαν την υπόσχεση της παραμονής του στην πολιτική - ει δυνατόν και τυπικά, αλλά αν ισχύσει ο πενταετής "εξοστρακισμός" του, από το παρασκήνιο.

Ακόμη πάντως δεν είναι σαφές το ποιο θα είναι το διάδοχο σχήμα, και ποιος ο ηγέτης του. Οπως κι αν έχει, το νέο κόμμα θα έχει την "κληρονομιά" της μεγαλύτερης πολιτικής ισχύος στην παρούσα Βουλή (από 5% το 1971 η "Ευημερία" έφθασε το 21% στις τελευταίες εκλογές).

Θα είναι το "Κόμμα της Αρετής" (ήδη ιδρυμένο), το κόμμα "Η Τουρκία μου" (στα σκαριά) το διάδοχο σχήμα ή μήπως επίκειται διάσπαση, όπως είχε συμβεί και στην περίπτωση του κόμματος του Ατατούρκ, των Ρεπουμπλικάνων; Το μέλλον δείχνει αβέβαιο.

Ο Ερμπακάν πάντως δηλώνει πως "τα κόμματα μπορεί να αλλάζουν, αλλά τα ιδανικά παραμένουν" (γεγονός που προκαλεί την ανησυχία των "τοποτηρητών" του κοσμικού κράτους...).

Εκτός από την απαγόρευση του κόμματος, το οποίο κατά τεκμήριο εκφράζει το Ισλάμ στην Τουρκία, οι "κοσμικοί" καταδιώκουν και τους χρηματοδότες του ισλαμικού κινήματος, οι οποίοι δίνουν περίπου 320 εκατ. δολάρια σ' αυτό ετησίως. Ηδη είναι σε εξέλιξη μια προσπάθεια "ελέγχου" των εκροών τους, ενώ ο στρατός έχει πάψει να αγοράζει οποιοδήποτε προϊόν παράγουν επιχειρήσεις που έχουν "φιλοϊσλαμική" ηγεσία...

Ελιγμοί Ερμπακάν

Πάντως ο Ερμπακάν πραγματοποίησε χτες νέους ελιγμούς για να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις της δικαστικής απόφασης για την απαγόρευση του κόμματος.

Στέλεχος του Κόμματος Μητέρας Πατρίδας έλεγε χτες στο πρακτορείο "Ρόιτερ" πως "οι ισλαμιστές δήλωσαν ότι θα αλλάξουν την τακτική που ακολουθούσαν (...) δε θα παρεμποδίζουν τη λειτουργία του Κοινοβουλίου υποβάλλοντας προτάσεις μομφής, με στόχο να δυσχεράνουν το νομοθετικό έργο".

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Ερμπακάν διατύπωσε την πρόταση αυτή στον πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ την περασμένη Παρασκευή, ενώ τονίστηκε ακόμη ότι ζήτησε τη συνεργασία της κυβέρνησης στην προώθηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων που θα απέτρεπαν τη διάλυση ενός νέου ισλαμικού κόμματος στο μέλλον, αλλά κυρίως θα έδιναν τη δυνατότητα στο βετεράνο ισλαμιστή ηγέτη να διατηρήσει τη βουλευτική του ιδιότητα.

Τουρκικές εφημερίδες υποστηρίζουν ότι ο Ερμπακάν θέλει να βοηθήσει το κόμμα της Ευημερίας ν' αποφύγει τις χειρότερες συνέπειες της απαγόρευσης της δράσης του, με αντάλλαγμα την εκεχειρία στη Βουλή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (1998-01-18 00:00:00.0)
Πρόσθετα μέτρα ενάντια στις ισλαμικές διαδηλώσεις (1997-09-02 00:00:00.0)
Περιπλέκεται η κρίση (1997-06-05 00:00:00.0)
Ελιγμοί για την παραμονή στην εξουσία (1997-05-09 00:00:00.0)
Νέα κυβερνητική κρίση (1997-04-26 00:00:00.0)
Ελιγμοί Γιλμάζ για να σωθεί η κυβέρνηση (1996-05-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ