Τετάρτη 21 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Αδιάλλακτος παραμένει ο Ζοσπέν

Για τις περαιτέρω κινητοποιήσεις τους αποφασίζουν σήμερα οι οργανώσεις των ανέργων, μετά από το αναμενόμενο διάγγελμα του Γάλλου πρωθυπουργού προς το λαό

ΠΑΡΙΣΙ.-

Την εμμονή στην εξεύρεση μιας οριστικής και πολιτικής αντιμετώπισης του προβλήματος της ανεργίας και την αντίρρησή του στη λύση της άμεσης καταβολής χρημάτων εξέφρασε, μετά από αλλεπάλληλες Ερωτήσεις βουλευτών προ ημερησίας διατάξεως, ο Γάλλος πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση πως ο "γαλλικός λαός κατανοεί πολύ καλά ότι δεν είναι δυνατό να γίνουν όλα αμέσως" και επανέλαβε ότι παραμένει πιστός στις προεκλογικές του διακηρύξεις για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και για μείωση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας σε 35 αυστηρώς. Ο Λιονέλ Ζοσπέν αποσαφήνισε ότι δεν προτίθεται να λάβει κανένα πρόσθετο μέτρο εκτός από την ίδρυση του ταμείου, ύψους 1 δισεκατομμυρίου φράγκων, από το οποίο θα λαμβάνουν εκτάκτως βοήθεια μόνο όσοι άνεργοι βρίσκονται πραγματικά σε αδιέξοδο. Τόνισε, μάλιστα, για άλλη μια φορά ότι η ικανοποίηση του αιτήματος των ανέργων για αύξηση του μηνιαίου επιδόματος ανεργίας κατ' άτομο κατά 1.500 φράγκα (250 δολάρια) είναι αδύνατο να ικανοποιηθεί, γιατί κάτι τέτοιο θα κοστίσει 70 δισεκατομμύρια φράγκα και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε "είναι αδιανόητο, ενώ γίνεται προσπάθεια να μειωθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού για να πληρωθούν τα κριτήρια της ΟΝΕ, να φορτώνεται ο προϋπολογισμός με νέο έλλειμμα 70 δισεκατομμυρίων".

Κλείνοντας την απάντησή του, ο Γάλλος πρωθυπουργός απέφυγε να σχολιάσει χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Λε Φιγκαρό", σύμφωνα με το οποίο η γαλλική κυβέρνηση προτίθεται να διαθέσει νέο κονδύλι ύψους 4 δισεκατομμυρίων φράγκων για τους ανέργους, και τόνισε ότι στόχος του είναι "μια κοινωνία δουλιάς και παραγωγικής δραστηριότητας και όχι απλής βοήθειας".

Την ίδια στιγμή, οι καταλήψεις δημοσίων κτιρίων σε όλες τις πόλεις της Γαλλίας συνεχίζονται από ανέργους, ενώ υπό κατάληψη παραμένει και η "Εκόλ Νορμάλ Σουπεριέρ" στην Καρτιέ Λατέν. Παράλληλα, χτες πραγματοποιήθηκε πανεθνική απεργία δασκάλων και καθηγητών, οι οποίοι ζητούν αύξηση των αποδοχών τους. Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων των ανέργων τόνιζαν χτες ότι αναμένουν το σημερινό μήνυμα του Λιονέλ Ζοσπέν προς το γαλλικό λαό και στη συνέχεια θα αποφασίσουν για την πορεία των κινητοποιήσεών τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ