Πέμπτη 22 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Γιατί "Μήλον της Εριδος";

"Μήλον της Εριδος", η Συλλογή Κωστάκη. Η στέγασή της στη Θεσσαλονίκη, που συνόδευσε την εξαγγελία για αγορά της από το ΥΠΠΟ, έγινε η αιτία διαμάχης μεταξύ προσωπικοτήτων της Τέχνης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Το ερώτημα "γιατί στη Θεσσαλονίκη και όχι στην Αθήνα;", έθεσαν στον υπουργό Πολιτισμού, με πρόσφατη επιστολή τους, 21 προσωπικότητες από τον αθηναϊκό εικαστικό χώρο. "Γιατί να μην εκτεθεί στη Θεσσαλονίκη;", διερωτώνται σε αντεπιστολή τους ο πρόεδρος και τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Στο "χορό" των επιστολών προστέθηκε και απάντηση (15/1) του υπουργού Πολιτισμού, ενώ επιστολή για τη Συλλογή Κωστάκη, ετοιμάζουν και κάποιοι ακόμη επώνυμοι των εικαστικών τεχνών στην Αθήνα.

* * *

Η σπουδαιότητα της Συλλογής Κωστάκη, είναι, πιστεύουμε - όπως επισημάνθηκε πρόσφατα και από το Πολιτιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ - απ' όλους παραδεκτή. Σίγουρα, η απόκτησή της θα αποτελέσει ένα από τα πιο σημαντικά εικαστικά - και όχι μόνο - γεγονότα της πολιτιστικής μας πραγματικότητας. Η πολιτεία έχει χρέος να εξασφαλίσει άμεσα τη δαπάνη της αγοράς της. Ετσι, ώστε να μην αποδειχτεί και αυτή η κυβερνητική εξαγγελία ένα ακόμη "πυροτέχνημα", που θα λάμψει για μικρό χρονικό διάστημα στον κυβερνητικό "ουρανό" των γρήγορων "θα", αλλά θα σβήσει, όταν σβήσουν τα φλας της δημοσιότητας και τα εκλογικά συμφέροντα του εκάστοτε υπουργού. Η κυβέρνηση οφείλει να ολοκληρώσει την αγορά και η "προσωρινή" αποθήκευσή της στη Μονή των Λαζαριστών να μην εξελιχθεί στο γνωστό ..."ουδέν μονιμότερον του προσωρινού".

* * *

Οι επιστολές και οι διαμάχες για το χώρο στέγασής της δεν αγγίζουν την ουσία του γενικότερου προβλήματος περί τα εικαστικά. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, η κυβερνητική "ευαισθησία" έχει διαμορφώσει ένα "άνυδρο" τοπίο, όσον αφορά στην αξιοποίηση του εικαστικού μας δυναμικού, στην αγορά σημαντικών συλλογών, στη διαφύλαξη πολύτιμων μνημείων και μουσείων. Είναι "στεγνή", καθώς δεν υπάρχει εικαστική μέριμνα της πολιτείας, τόσο η Αθήνα, όσο και η περιφέρεια. Το υπουργείο Πολιτισμού οφείλει να αντιμετωπίσει με σεβασμό και στοιχειώδη ευαισθησία συνολικά το εικαστικό πρόσωπο της χώρας μας. Ισως τότε να πάψει να αποτελεί η Συλλογή Κωστάκη "Μήλον της Εριδος" και να γίνει μόνον αυτή εικαστικό στολίδι του τόπου μας.

Η. ΜΟΡΤΟΓΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ