Πέμπτη 22 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κατέλαβαν και... τζάμπα δημόσια έκταση

Καταγγέλλονται μεγαλοεργολάβος και Δήμος Θεσσαλονίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας). -

Ο αρχιεργολάβος που κατασκεύασε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η ΓΕΚ,κτίζει θέατρο στην παραλία της Θεσσαλονίκης, καταλαμβάνοντας κοινόχρηστο χώρο 7 στρεμμάτων χωρίς άδεια.Παρ' όλα αυτά ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν έχει επιβάλει στη ΓΕΚ των "διαπλεκομένων" ούτε δραχμή πρόστιμο. Για το σκάνδαλο έθεσε ερώτηση στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος Γ. Ζουρνάς, τον οποίο ο Κ. Κοσμόπουλος απέκλεισε από τη δημοτική του ομάδα.

Η ΓΕΚ που κατασκευάζει το πρώην "Βασιλικό Θέατρο", κατέλαβε τα 7 στρέμματα σύμφωνα με πρακτικό των υπηρεσιών του δήμου. Μέρος, αν όχι ολόκληρη, της έκτασης αυτής ανήκει στο δήμο. Οπως είχε δηλώσει ο Γ. Ζουρνάς παλιότερα στο "Ρ", "με τον τρόπο αυτό, με δόλο, η διοίκηση ζημιώνει το δήμο με 1,7 δισ. ". "Ο δήμος επιβάλλει πρόστιμο στο πρώτο περίπτερο που θα βγάλει ένα καφάσι. Σε μια εταιρία που καταλαμβάνει τεράστιο χώρο χαρίζει και ένα τεράστιο ποσό", μας είπε.

Συγκεκριμένα η ερώτηση του Γ. Ζουρνά αναφέρει:

"- Ποιο το εμβαδόν του δημοτικού χώρου - αν αυτός δεν ανήκει εξ ολοκλήρου στο Δήμο Θεσσαλονίκης και από ποια έγγραφα αυτό αποδεικνύεται;

- Ποια η ημερομηνία του εγγράφου της διεύθυνσης προσόδων βάσει του οποίου πλήρωσε η ΓΕΚ ή της επιβλήθηκε πρόστιμο και αν ισχύει το δεύτερο, ποια η τύχη του;

- Ποσό και αντίστοιχη ημερομηνία που κατέβαλε η ΓΕΚ μέχρι σήμερα και μέχρι ποίας ημερομηνίας καλύπτει εργοταξιακή της άδεια. Ποιος και πότε και με ποια παραστατικά τής χορήγησε - αν χορηγήθηκε - την εργοταξιακή της άδεια, διότι εγώ όσο ήμουν αντιδήμαρχος και παρά τα έγγραφά της δεν είχα υπογράψει σχετικό έγγραφο που να της δίνεται η άδεια, διότι όπως γνωρίζουμε όλοι, δεν είχε άδεια κατασκευής. Είχε πάρει άδεια απλά αναπαλαίωσης.

- Η Εταιρία κατέστρεψε πληθώρα δέντρων μεγάλης ηλικίας πέραν αυτών που κόπηκαν βάσει της αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου. Τι ενέργειες εναντίον της έκανε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος;".

Ο δήμαρχος απέφυγε επιμελώς να απαντήσει στα σημεία της επερώτησης που αφορούσαν τη ΓΕΚ.

Η παραπάνω εταιρία είναι μπλεγμένη σε σοβαρές νομικές και άλλες παραβάσεις. Μαζί με άλλους δύο μεγαλοεργολάβους, δεν έχει αποδώσει, όπως κατήγγειλε στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης η ΔΑΚ, τους οφειλόμενους πόρους στο ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ, ύψους περίπου 500 εκατ., ενώ δεν απέδωσαν και στο δήμο 100 εκατ. Κυβέρνηση και δήμος συνεχίζουν να κάνουν και για το θέμα αυτό τα "στραβά μάτια"".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ