Τρίτη 27 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
2004 "ΜΑΣΕΛΕΣ" ...

Σε έξι χρόνια η Αθήνα θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Πολλοί περιμένουν, και εύλογα, το μεγάλο γεγονός. Δεν αδημονούν, όμως, όλοι για τους ίδιους λόγους. Για παράδειγμα, η "Κόκα - Κόλα" έχει εντελώς διαφορετικές αφετηρίες."Γυμνάζεται" για εντελώς διαφορετικούς λόγους και για εντελώς διαφορετικά "μετάλλια" από εκείνα που πασχίζουν τα παιδιά που προπονούνται για να βρεθούν στο στίβο. Η "Αντίντας", οι μεγαλόσχημοι εργολάβοι, οι καπιταλιστές "προπονούνται" ήδη από σήμερα, αλλά για εντελώς αντίθετους λόγους από εκείνους που συγκινούν τους λαούς, που μέσα από τα σπλάχνα τους θα γεννηθούν οι ολυμπιονίκες του μέλλοντος.

Και βέβαια, δε θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν από καιρό την τύχη όλων εκείνων των αγνών συναθροίσεων, που πέρασαν στα χέρια των πολυεθνικών. Εχουν μετατραπεί σε ένα ανελέητο παζάρι εμπορευματοποίησης και σε φιέστα κερδοσκοπικής αδηφαγίας του μεγάλου κεφαλαίου, είτε αυτό δραστηριοποιείται στο χώρο του αθλητισμού, είτε των τσιμεντοκατασκευών, είτε των τηλεπικοινωνιών, είτε των ΜΜΕ κ.ο.κ. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια μάζωξη που διεξάγεται στο "παγκοσμιοποιημένο" καπιταλιστικό "χωριό" και εκείνοι που διευθύνουν το "χωριό" τους, αξιοποιούν τους Ολυμπιακούς σαν "γήπεδο", με στόχο να σπάσουν τα προηγούμενα ρεκόρ της κερδοφορίας τους.

***

Αυτό είναι το γενικό φόντο, μέσα στο οποίο θα διεξαχθούν και οι Ολυμπιακοί του 2004 στην Ελλάδα. Και το ερώτημα είναι τι κάνει η Ελλάδα, απέναντι σε αυτή την κατάσταση. Ομως, δεν υπάρχει... μια Ελλάδα. Από τη μιαυπάρχει η Ελλάδα του κυρίου Λάτση, του κυρίου Λαμπράκη, του κυρίου Μπόμπολα, του κυρίου Βαρδινογιάννη, του κυρίου Κόκκαλη και όλων αυτών που γνωρίζουν και γνωρίζουμε τι επιδιώκουν. Επιδιώκουν μέσα από την πλαστικοποίηση ιδεών να μοιράσουν τη λεία από την αγορά που ανοίγεται μπροστά τους εν όψει της Ολυμπιάδας.

Αλλά υπάρχει και η Ελλάδα του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα του υποβαθμισμένου, έως ανύπαρκτου, λαϊκού αθλητισμού, των ιδανικών της ευγενούς άμιλλας και της ομαδικής προσπάθειας για υψηλούς στόχους, που επιδιώκει οι Ολυμπιακοί να αξιοποιηθούν ως διεκδικητική αφετηρία για έναν αθλητισμό που δε θα ανήκει στην "Ιντρακόμ", στη ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ή στην πολυεθνική "ΕΝΙC" που αγόρασε την ΑΕΚ. Υπάρχει η Ελλάδα που θέλει να απλώσει το χέρι της στους άλλους λαούς, όχι για να "κονομήσει" μέσα από τους Ολυμπιακούς περισσότερα κέρδη για τα σεντούκια των ήδη κονομημένων, αλλά για να ακουστεί η φωνή της συναδέλφωσης, της φιλίας, της κοινής μοίρας, της κοινής αγωνίας και του κοινού αγώνα. Του αγώνα και της ελπίδας των λαών για το ύψιστο "μετάλλιο": Εναν κόσμο, όπου άσπροι, μαύροι, κίτρινοι και κόκκινοι, θα μπορούν να ζουν, χωρίς να χρησιμοποιούνται σαν θύματα μιας περίκλειστης αρένας, δε θα είναι οι σύγχρονοι σκλάβοι των σύγχρονων "Κολοσσαίων", δε θα είναι οι δούλοι που επιθυμούν οι σύγχρονοι "αυτοκράτορες" της εκμετάλλευσης.

***

Δεν υπάρχουν αυταπάτες για το ποια από τις "δυο" Ελλάδες εκπροσωπεί η σημερινή κυβέρνηση. Και η σημερινή κυβέρνηση εκπροσωπεί την Ελλάδα των κυρίων Κόκκαλη, Βαρδινογιάννη, Λάτση κλπ. και στην περίπτωση της Ολυμπιάδας. Ομως, από εκεί μέχρι του σημείου αυτού, να διακηρύσσεται δημοσίως, με στεντόρεια φωνή και μάλιστα με τόσο άγαρμπα υποκριτικό τρόπο από τον πρωθυπουργό, υπάρχει τεράστια απόσταση.

Ο Κ. Σημίτης πήγε την Παρασκευή στο Υπουργικό Συμβούλιο, για να πει ότι έγινε δέκτης "εισηγήσεων" από τις οποίες αντελήφθη ότι "κάποιοι" έχουν συγκεκριμένες "επιδιώξεις", σε σχέση με την Ολυμπιάδα! Αλλά, αυτός και η κυβέρνησή του, σωστοί... "κέρβεροι", κατέληξαν σε ένα οργανωτικό σχήμα για τη διεκπεραίωση της Ολυμπιάδας, επικεφαλής του οποίου τέθηκε ο διευθύνοντας σύμβουλος μεγάλης πολυεθνικής! Γιατί; Γιατί, όπως είπε ο πρωθυπουργός αυτός είναι "αντικειμενικός" και "ουδέτερος" έναντι εκείνων που πιέζουν και επιδιώκουν ίδια οφέλη...

Αλλά ποιοι είναι αυτοί που έχουν πρόσβαση στο γραφείο του πρωθυπουργού, τόσο οι ίδιοι, όσο και οι εισηγήσεις και οι πιέσεις τους; Δεν έχουν ονόματα; Και, βεβαίως, διόλου ενδιαφέρουν τα εσωκομματικά "μαχαιρώματα" που κρύβονται μέσα από τέτοιες δηλώσεις, γιατί είναι γνωστό ότι εκτός των άλλων "εισηγήσεις" κατέθεσαν και οι υπουργοί του κ. Σημίτη. Ενδιαφέρει, κυρίως, η ουσία του πράγματος. Τι σημαίνει ότι απέναντι σε αυτή την "κούρσα για μάσες ολυμπιακών προδιαγραφών" η κυβέρνηση διαλέγει την "αντικειμενικότητα" και την "ουδετερότητα"; Και από πότε οι διευθύνοντες σύμβουλοι πολυεθνικών είναι "ανεπηρέαστοι"; Και τι σημαίνει ότι είναι "ουδέτεροι" και "αντικειμενικοί"; Μήπως ότι αυτοί που πιέζουν και "επιδιώκουν" θα έχουν απέναντί τους κάποιους που θα κάνουν "δίκαιη μοιρασιά"; Τελικά, κύριοι της κυβέρνησης, από πότε το να είσαι "τροχονόμος" στο μεγάλο αλισβερίσι των μεγαλοσυμφερόντων, όπως είναι η κυβέρνηση, αποτελεί ...εγγύηση για τα συμφέροντα της "άλλης", της πραγματικής Ελλάδας, της Ελλάδας του λαού της;

***

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού ξεπερνούν κατά πολύ τη θεωρία του "δεν είδα τίποτα, δεν ξέρω τίποτα", μέσα από πρωτοφανή επιχειρήματα του τύπου: αυτός που επέλεξα είναι "αντικειμενικός" και "ουδέτερος" σε πιέσεις! Και αλήθεια, κύριοι του ΣΥΝ και της ΝΔ, αν γίνονταν δεκτές οι δικές σας προτάσεις για τη συμμετοχή στην οργανωτική επιτροπή και κάποιων "δικών σας", θα λυνόταν το πρόβλημα; Το πρόβλημα που ανακύπτει από την υπόθεση Ολυμπιάδα είναι ο κακός "συντονισμός" και οι μη "συναινετικές" επιλογές του πρωθυπουργού;

Το γεγονός ότι αυτή η επιτροπή, καθώς και η κυβέρνηση που την επέλεξε, λειτουργούν - και μάλιστα ομολογημένα - σε καθεστώς εποπτείας και πιέσεων εκείνων που έχουν ίδιες "επιδιώξεις", γίνεται επιμελώς προσπάθεια να περάσει σε δεύτερο φόντο... Αλλά για εκείνη την Ελλάδα που δεν αντιμετωπίζει την Ολυμπιάδα ως κατασκευαστικό θησαυριστήριο, αυτό είναι το ζήτημα. Οτι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, έξι χρόνια πριν από την τέλεσή τους, έχουν γίνει "στίβος" μεγαλοκεφαλαιουχικών αρπακτικών επιδόσεων.

Η απάντηση σε αυτή την πραγματικότητα είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Και η υπεράσπιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού συνεπάγεται την υπεράσπιση μιας Ολυμπιάδας, όπου δε θα μεγαλουργούν οι αγοραπωλησίες των ιδεών, το εμπόριο των πολυεθνικών και των εγχώριων καπιταλιστών. Η απάντηση βρίσκεται στην πάλη για καταδίκη της πολιτικής που θέλει τους Ολυμπιακούς Αγώνες ιδιοκτησία των Σάμαρανκ, των Νεμπιόλο, των εγχώριων "αθανάτων" του ...φαταουλισμού και όσων βρίσκονται από πάνω και από κάτω τους. Σε αυτό το μέτωπο της "ολυμπιακής μάσας" με τις 2004 "μασέλες", ο ελληνικός λαός μπορεί και πρέπει να αντιτάξει το μέτωπο ενάντια στην κερδοσκοπία εις βάρος του αθλητισμού, του περιβάλλοντος, των λαϊκών αναγκών και αξιών.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να παραιτηθεί από την πάλη, ώστε οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη χώρα μας να γίνουν μήνυμα για έναν κόσμο όπου άσπροι, μαύροι, κίτρινοι και κόκκινοι, θα μπορούν να ζουν χωρίς να χρησιμοποιούνται σαν θύματα μιας περίκλειστης αρένας, δε θα είναι οι σύγχρονοι σκλάβοι των σύγχρονων "Κολοσσαίων", δε θα είναι οι δούλοι που επιθυμούν οι σύγχρονοι "αυτοκράτορες" της εκμετάλλευσης, της "Κόκα - Κόλα", της "Αντίντας", ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ και της ΠΕΤΡΟΛΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξένη προς το λαϊκό πολιτισμό (2004-08-19 00:00:00.0)
Παρέμβαση διεθνούς εμβέλειας (2004-01-10 00:00:00.0)
ΦΙΕΣΤΕΣ και ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ... (2003-08-31 00:00:00.0)
2004 «προστάτες» (2003-01-25 00:00:00.0)
Το πρόγραμμα ...της «κοινωνικής συνοχής» (2001-10-07 00:00:00.0)
Πρόσχημα για γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας (2000-06-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ