Τρίτη 27 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Τραπέζι για όλα στη Χάγη

Η Αθήνα θα προτιμούσε ο εφ' όλης της ύλης διάλογος να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο που προσφέρει το Διεθνές Δικαστήριο

H ελληνική κυβέρνηση ρυμουλκείται, και μάλιστα με μεγάλη ταχύτητα, στο τραπέζι ενός εφ' όλης της ύλης διαλόγου με την Τουρκία. Η ρυμούλκηση αυτή, ευκρινέστατα ορατή από τη συμφωνία Σημίτη - Ντεμιρέλ στη Μαδρίτη, φαίνεται ότι επιταχύνεται τελευταία, μετά και από τις δραστηριότητες - διάβαζε παρεμβάσεις - που αναπτύσσει ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Ν. Μπερνς. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να παρουσιάσει όλη αυτή την κατάσταση με τρόπους που δεν "ενοχλούν" και δεν προκαλούν την κοινή γνώμη. Ετσι ο καθ' ύλην αρμόδιος για αυτά τα θέματα,υπουργός εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, την περασμένη βδομάδα σε δυο συνεντεύξεις του, μια σε ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης και μια στην τουρκική εφημερίδα "Μιλιέτ", έσπευσε με τον χαρακτηριστικό του τρόπο να παραδεχτεί την "ετοιμότητα" της Ελλάδας να "συζητήσει" κάθε απαίτηση που η Αγκυρα έχει καταφέρει να αναγορεύσει σε ελληνοτουρκική διαφορά.

Ο Ελληνας υπουργός μεταξύ των θεμάτων για τα οποία εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να γίνει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, απαρίθμησε την υφαλοκρηπίδα, τον εναέριο χώρο, τα χωρικά ύδατα και τον εξοπλισμό των νησιών.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν κατ' επανάληψη υποστηρίξει ότι η μόνη διαφορά που αναγνωρίζουν με την Τουρκία είναι ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας. Από τη θέση αυτή, βέβαια, η ελληνική κυβέρνηση υποχωρεί "βήμα - βήμα" μετά το επεισόδιο στις νησίδες των Ιμίων και την άμεση ανάληψη από την αμερικανική διπλωματία των διαδικασιών διαμεσολάβησης.

Το ενδεχόμενο αναζήτησης λύσεων για το σύνολο των ελληνοτουρκικών προβλημάτων μέσα από διαδικασίες (αμερικάνικης) επιδιαιτησίας, όπως ισχυρίζονται διπλωματικές πηγές, προκαλεί ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία ζητώντας από την Τουρκία να αποδεχτεί τη γενική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης "περιγράφει" ένα "ασφαλές" και επιθυμητό πλαίσιο εξέτασης του συνόλου των ελληνοτουρκικών προβλημάτων.

Από την πλευρά της, η Αγκυρα δε φάνηκε να "συγκινείται" από το ενδεχόμενο να "αξιοποιήσει" το Διεθνές Δικαστήριο. Προφανώς, γιατί επιδιώκει μια ποιοτική, εφ' όλης της ύλης, συζήτηση είτε απ' ευθείας είτε υπό αμερικανική διαμεσολάβηση. Ο διάλογος μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας πρέπει να προηγηθεί της παραπομπής των θεμάτων στη Χάγη, υποστήριξε ο αντιπρόεδρός της τουρκικής κυβερνήσεως Μπουλέντ Ετσεβίτ και κάλεσε τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο στην Αγκυρα. "Εναντι της πρόσκλησης για τη Χάγη, ο κ. Ετσεβίτ καλεί τον κ. Πάγκαλο στην Αγκυρα", γράφει η εφημερίδα ΜΙΛΙΕΤ, που δημοσιεύει αποκλειστικές δηλώσεις του κ. Ετσεβίτ σε απάντηση της συνέντευξης του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στην ίδια εφημερίδα.

"Τα προβλήματα μεταξύ των δύο χώρων θα πρέπει πρώτα να επιλυθούν με διάλογο Αγκυρας - Αθήνας". "Στην περίπτωση που θα παραμείνουν μερικά σημεία διαφωνίας, στην τελική φάση, μπορούν να οδηγηθούν στη Χάγη. Ομως θα πρέπει πρώτα να αρχίσει ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών", δηλώνει ο κ. Ετσεβίτ. Από την πλευρά του ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας υποστήριξε πως "ο κ. Πάγκαλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε, επαναλαμβάνει τις πάγιες ελληνικές θέσεις. Η πολιτική της προσέγγισης βήμα προς βήμα με την Τουρκία, είναι πολιτική, η οποία παραμένει ως επιλογή της κυβέρνησής μας, γιατί θεωρούμε ότι είναι η ορθή πολιτική".

Ο Δ. Ρέππας, στις δηλώσεις του, υποστήριξε επίσης πως, "προκειμένου η Τουρκία να λάβει μέρος στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη της έχει τεθεί ως όρος να δηλώσει ότι θα δεχτεί τη γενική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης. Η θέση την οποία διατύπωσε ο κ. Πάγκαλος - και είναι θέση της ελληνικής κυβέρνησης - λέει το πολύ σαφές, για το οποίο μίλησα την προηγούμενη βδομάδα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις κι εγώ: Αντί η Τουρκία με την άτακτη στρατιωτική δράση που αναπτύσσει, με τρόπο επιθετικό και προκλητικό, σε βάρος της Ελλάδας, να επιδιώκει να προβάλλει τις αξιώσεις της, ας παραιτηθεί από τις αξιώσεις ή αν δεν το μπορεί, γιατί αυτή είναι η πολιτική της, τουλάχιστον ας αποφύγει αυτή τη συμπεριφορά και ας απευθυνθεί στο Δικαστήριο της Χάγης, του οποίου προηγουμένως πρέπει να αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία, για να θέσει τα θέματά της".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ