Τρίτη 27 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ
Διπλά περήφανοι για το ΚΚΕ

Ηρωικές στιγμές του ναυτεργατικού κινήματος παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση για τα 80χρονα του ΚΚΕ, που διοργάνωσε την Κυριακή η ΚΟ Ναυτεργατών του Κόμματος

Μέσα σε αγωνιστικό κλίμα και σε ατμόσφαιρα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στον κινηματογράφο ΧΑΪ ΛΑΪΦ στον Πειραιά μαζική εκδήλωση για τα 80χρονα του ΚΚΕ, την οποία διοργάνωσε η ΚΟ Ναυτεργατών του Κόμματος.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Δ. Γόντικας,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά με επικεφαλής τον Σ. Κωτσαντή,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και γραμματέα της ΚΟΠ, ο Γ. Πατσιλινάκος,δήμαρχος Περάματος, ο Π. Σαλπέας,επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης "Πειραιάς - Αναγέννηση", η Βέρα Νικολαϊδου,υποψήφια δήμαρχος Νίκαιας, η Ελπίδα Παντελάκη,νομαρχιακή σύμβουλος Πειραιά, η Μπέτυ Αμπατιέλου,οι παλαίμαχοι ναυτεργάτες Στρατής Τσαμπής, Γιάννης Κουρτέσης, Δημήτρης Κολιαράκης, Παντελής Σύριγκας, Θεόφιλος Γιάκας, Παντελής Κυριακίδης, Δημήτρης Κορδογιάννης, Βασίλης Ζαφειρίου κ.ά., αντιπροσωπείες των παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ Πειραιά, εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων.

Ηρωικές στιγμές του ναυτεργατικού κινήματος παρουσίασαν μέσα από αφηγήματα, χρονογραφήματα και ποιήματα, οι Μαρία Δερτζέντα και Ελένη Λαζαράκου.Στην εκδήλωση συμμετείχε το μουσικό συγκρότημα του Γιάννη Θωμόπουλου με τον Βαγγέλη Αλεξόπουλο και τον Γιάννη Φιλιππουπολίτη.

Στις ιστορικές διαδρομές του ΚΚΕ και της ΚΟΝ αναφέρθηκε ο Γιώργης Μαρίνος,γραμματέας της ΚΟ Ναυτεργατών, παρουσιάζοντας τα ιστορικά στοιχεία που συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε το Γραφείο της Οργάνωσης.

Τα 80 χρόνια ζωής και δράσης της ΚΟ Ναυτεργατών, όπως τόνισε ο ομιλητής, συμπίπτουν με τα 80χρονα του ΚΚΕ. "Εμείς οι ναυτεργάτες - μέλη της ΚΟΝ, είπε, μπορεί να 'μαστε διπλά υπερήφανοι για το ΚΚΕ, γιατί ανήκουμε σε μια Οργάνωσή του, που δεν υστέρησε στους αγώνες και τις θυσίες του, γιατί ακόμα έχουμε κάποια συμβολή και στην ίδια τη δημιουργία του. Ο κλάδος των ναυτεργατών ήταν από τα πρώτα συγκροτημένα και πρωτοπόρα στους συνδικαλιστικούς αγώνες τμήματα της εργατικής τάξης της χώρας μας".

Οι συνεχείς επιθέσεις και καταστροφές των γραφείων και των αρχείων του Κόμματος και των σωματείων από μπράβους της Αστυνομίας, επισήμανε ο Γ. Μαρίνος, δεν άφησαν συγκεκριμένα στοιχεία για το πότε και πώς συγκροτήθηκε το ναυτεργατικό κίνημα του ΚΚΕ. Είναι πάντως γεγονός ότι το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΕΚΕ το 1918 (είναι το κόμμα που 6 χρόνια μετά μετεξελίχθηκε σε ΚΚΕ) έγινε στα γραφεία της Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού και σ' αυτό συμμετείχε και αντιπρόσωπος ναυτεργάτης. Στα πρώτα βήματα του ναυτεργατικού κινήματος σοβαρό ρόλο έπαιξε η απεργία των ναυτοθερμαστών το 1910, που εξελίχθηκε σε σκληρή μάχη για τη διατήρηση του σωματείου τους, με νικητές τους ναυτεργάτες. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το ναυτεργατικό κίνημα βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Πανελλαδικές απεργίες πραγματοποιούνται το 1922 - 1923. Τον Αύγουστο του 1923 σε συγκέντρωση στο Πασαλιμάνι πέφτουν νεκροί δύο ναυτεργάτες. Μακρύς ο δρόμος που ακολούθησε. Δικτατορίες, διώξεις κομμουνιστών συνδικαλιστών, φυλακίσεις, εξορίες, παρεμβάσεις στο συνδικαλιστικό κίνημα. Οι κομμουνιστές ναυτεργάτες ήταν πάντα μπροστάρηδες στους αγώνες και οργανωτές απεργιών σε όλο τον κόσμο. Σε κάθε φάση του κομμουνιστικού κινήματος οι κομμουνιστές ναυτεργάτες έδωσαν το δυναμικό τους "παρών" με βαρύ φόρο αίματος.

Φτάνοντας στα σημερινά προβλήματα, ο Γ. Μαρίνος τόνισε ότι "οι ναυτεργάτες αντιμετωπίζουν ζήτημα επιβίωσης, ζήτημα ύπαρξής τους ως εργαζόμενων στην ελληνική ναυτιλία που οι ίδιοι δημιούργησαν, και το ΝΑΤ καταδικάζεται σε χρεοκοπία και οι απόμαχοι του κύματος στην πείνα". Από την πλευρά των κυβερνήσεων, πρόσθεσε, οι υπουργοί Εμπορικής Ναυτιλίας του ΠΑΣΟΚ ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο στην εξυπηρέτηση των εφοπλιστών. Η απάντηση απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, όπως είπε, βρίσκεται στους αγώνες μαζί με τον αγώνα για τον εκδημοκρατισμό της ΠΝΟ. Και επισήμανε: "Ομως, και πρέπει να το υπογραμμίσουμε, όπως μας διδάσκει η 80χρονη ιστορία του Κόμματος και της ΚΟ Ναυτεργατών, οι συνδικαλιστικοί αγώνες δεν επαρκούν. Χρειάζεται δουλιά για το ανέβασμα της πολιτικής συνείδησης των ναυτεργατών και του πολιτικού αγώνα, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Χρειάζεται η πιο στενή σύνδεση της ΚΟΝ με τα καράβια και των κομμουνιστών με την ΚΟΝ".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Σάλπαρε» για μακριά ο μπάρμπα Νικόλας (2002-10-01 00:00:00.0)
«Στο δρόμο του καθήκοντος και της τιμής» (2001-10-05 00:00:00.0)
Μια ζωή στην πρώτη γραμμή του αγώνα (1998-04-25 00:00:00.0)
Παρουσίαση βιβλίου του Αντώνη Αμπατιέλου (1996-07-02 00:00:00.0)
"Γη και ύδωρ" στους Αμερικανούς! (1996-05-26 00:00:00.0)
Λυτούς και δεμένους για να "δέσει"... (1996-05-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ