Τρίτη 27 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Περί προνομίων και ευθυνών

Να τι αναφέρουν οι Ομοσπονδίες των Εργαζομένων, απαντώντας στη φαιά κυβερνητική προπαγάνδα

"Καταιγίδα" ανακοινώσεων και υπομνημάτων έπληξε τη ΓΣΕΕ, από Ομοσπονδίες Εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, οι οποίες περιγράφουν τα "προνόμια" των εργαζομένων σε αυτές και τη γενικότερη οικονομική θέση των Επιχειρήσεων και Οργανισμών, καταρρίπτοντας τις τοποθετήσεις των στελεχών της κυβέρνησης και μερίδας του Τύπου για τα "ρετιρέ".

Οι "προνομιούχοι" εργαζόμενοι στον ΟΣΕ αμείβονται λιγότερο από όλους τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ. Ενας σταθμάρχης με 20 χρόνια υπηρεσία έχει καθαρές αποδοχές 230 χιλ. δραχμές μηνιαίως. Το μόνο "προνόμιο" των εργαζομένων είναι η δυνατότητα πέντε δωρεάν ταξιδιών το χρόνο με τα "Ιντερσίτι". Οσο για το ότι δεν έχει κέρδη ο ΟΣΕ, οι εργαζόμενοι σημειώνουν ότι καμιά δημόσια επιχείρηση μεταφοράς στην Ευρώπη δεν έχει κέρδη και ότι οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι εγκαταλείφθηκαν για 40 χρόνια, με μηδενικές αυξήσεις στην υποδομή και στο τροχαίο υλικό.

Ο μέσος μηνιαίος μισθός των 4.730 εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ είναι 200.000 δρχ. και τα "προνόμιά" τους η 40% έκπτωση στην κατανάλωση νερού, δηλαδή 500 δρχ. το μήνα κατά μέσο όρο για κάθε εργαζόμενο. Η ΕΥΔΑΠ, όπως σημειώνει η Ομοσπονδία Εργαζομένων, έχει έλλειμμα 50 δισ. δρχ.,τα οποία τής οφείλει το δημόσιο!

Η Ομοσπονδία των Εργαζομένων στα Διυλιστήρια καταγγέλλει την κατάθεση από την κυβέρνηση του νομοσχεδίου για την "Αναδιάρθρωση - Μετοχοποίηση" του Ομίλου ΔΕΠ. Η εξέλιξη αυτή σχετίζεται άμεσα με την προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγχει απόλυτα και μονομερώς την αλλαγή των Γενικών Κανονισμών Προσωπικού. Μπροστά στον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι η "μετοχοποίηση" γίνεται για να αντιμετωπιστούν οι εξελίξεις στο πετρελαϊκό κύκλωμα, οι εργαζόμενοι αντιτάσσουν το ότι "αυτές οι εξελίξεις δεν αντιμετωπίζονται με "μετοχοποιήσεις" και μάλιστα με "ευέλικτο" τρόπο που προωθεί το νομοσχέδιο, αλλά με την ισχυροποίηση του Δημόσιου Τομέα Πετρελαίου και σαν εργαλείο Αμυνας και σαν εργαλείο Ανάπτυξης".

Στην ΕΡΤ κανένας συνδικαλιστής, εκτός από τον πρόεδρο της ΠΟΣΠΕΡΤ, δεν έχει συνδικαλιστική απαλλαγή και εργάζονται όλοι κανονικά. Από την άλλη δεν τηρείται κανένα σύστημα αξιολόγησης για τη στελέχωση των υπηρεσιών. Η διοίκηση της εταιρίας αποφασίζει και επιλέγει ελεύθερα στελέχη από την εξωτερική αγορά, που έχουν και ειδικό μισθολόγιο κοντά στο 1 εκατ. δρχ. το μήνα! Οσο για τους μισθούς, υπάλληλος της ΕΡΤ με 15 χρόνια υπηρεσία παίρνει καθαρά 234 χιλ. δρχ. Σκηνοθέτης με 15 χρόνια υπηρεσία παίρνει τον ίδιο μισθό.

Στην ΟΑ,το προσωπικό μειώθηκε κατά 3.000 εργαζόμενους, ενώ στα τρία τελευταία χρόνια η παραγωγικότητα αυξήθηκε κατά 35%.Το ποσοστό ασθένειας στους οδηγούς είναι 0,02%!Η ΟΑ είναι κερδοφόρα,παρά τα όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Το 1995 τα κέρδη ήταν 9,9 δισ. δρχ. Το 1996 ήταν 11,2 δισ. δρχ. και το 1997 ήταν 14,5 δισ. δρχ. Το εργασιακό κόστος από την άλλη είναι το μικρότερο στην ΕΕ στον κλάδο και φτάνει το 36%.

Στον ΟΑΣΑ,οδηγός με 10 χρόνια υπηρεσία και δυο παιδιά παίρνει 220.000 δρχ. το μήνα. Με 20 χρόνια υπηρεσία και δυο παιδιά, παίρνει 260.000 δρχ. το μήνα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ