Τρίτη 27 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΚΟ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Επιμένουν απεργιακά

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες οι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ - Τράπεζες απεργούν πανελλαδικά ενάντια στην απορύθμιση των εργασιακών τους σχέσεων. Χωρίς αστικές συγκοινωνίες το Λεκανοπέδιο. Στις 11 το πρωί η απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος

Με νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία σε ΔΕΚΟ - τράπεζες σήμερα και συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων (με στάσεις εργασίας πρωί - βράδυ) στις αστικές συγκοινωνίες του Λεκανοπεδίου μέχρι και την Παρασκευή,απαντούν οι εργαζόμενοι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ανατρέψει αυθαίρετα και μονομερώς τις εργασιακές τους σχέσεις, μέσα από νομοθετική ρύθμιση για τη διαμόρφωση των Γενικών Κανονισμών Προσωπικού.Η απεργιακή συγκέντρωση γίνεται στην πλατεία Κάνιγγος στις 11 το πρωί,ενώ από το πρωί δεν κυκλοφορούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος τόνισε χθες, σε συνέντευξη Τύπου ότι οι ομοσπονδίες εργαζομένων σε κάθε χώρο και η ΓΣΕΕ, θα αντιδράσουν με νέους αγώνες, ακόμα κι αν ψηφιστεί η συγκεκριμένη διάταξη, κάθε φορά που ένας κανονισμός θα προωθείται για ψήφιση από τη Βουλή, ώστε να ακυρώνεται ο νόμος στην πράξη. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, επέμεινε πάντως ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα της λειτουργίας των ΔΕΚΟ με βάση το ν.2414/96,το νόμο που αναφέρεται στη μετοχοποίηση των ΔΕΚΟ. Επίσης, κατάγγειλε την "αντιδημοκρατική διολίσθηση τεράστιας πολιτικής σημασίας", που είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης να διαχωρίσει σε πρώτη φάση τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ από τους υπόλοιπους εργαζόμενους και στη συνέχεια να διαχωρίσει τους εργαζόμενους από ΔΕΚΟ σε ΔΕΚΟ.

Η ΓΣΕΕ θα προχωρήσει επίσης στην καταγγελία της σε διεθνείς οργανισμούς και Ομοσπονδίες, ενώ θα καταφύγει και στα δικαστήρια,ενάντια στη διάταξη, την οποία χαρακτηρίζει αντισυνταγματική.Στο μεταξύ το αίτημα της ΓΣΕΕ για συνάντηση με τον πρωθυπουργό δεν έγινε δεκτό.

Σε ερώτηση για την περαιτέρω στάση της ΓΣΕΕ απέναντι στον "κοινωνικό διάλογο" για το ασφαλιστικό, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ισχυρίστηκε ότι δεν έχει αρχίσει ακόμα ο "διάλογος", απλά γίνεται μια "τεχνική διεργασία" από υποεπιτροπές και ότι, όταν αρχίσει, τότε θα εκτιμήσει η ΓΣΕΕ τη στάση της... Πάντως, άφησε αιχμή ότι με αυτή τη διάταξη ενεργή, δεν είναι εύκολο να γίνει "διάλογος".

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας καλεί τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ να συμμετέχουν μαζικά στη νέα απεργία και στη συγκέντρωση, "ενάντια στην επιχειρούμενη κατάργηση, διά νόμου, των Κανονισμών Εργασίας Προσωπικού".

Η ΟΜΕ - ΕΛΤΑ καλεί τους εργαζόμενους στα ταχυδρομεία να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία και προειδοποιεί ότι θα κλιμακώσει τις απεργιακές της κινητοποιήσεις αν δεν αποσυρθεί το άρθρο 31 του φορολογικού νομοσχεδίου. Η ΠΟΣ σημειώνει, σε ανακοίνωσή της, ότι "ο αυταρχισμός της κυβέρνησης δε θα περάσει".

Η ΟΣΠΑ τονίζει ότι δεν είναι στόχος της κυβέρνησης "να χτυπηθούν οι εργαζόμενοι για "προνόμια" που δεν έχουν και δεν ξέρουν ποια είναι", αλλά "οι όροι με τους οποίους το ΥΠΕΘΟ θέλει να επιβάλει τη μετεγκατάσταση της ΟΑ στα Σπάτα".

Σε βάρος της οικονομίας της χώρας θα αποβεί η "σπουδή της κυβέρνησης να "μετοχοποιήσει" τη ΔΕΠ προς όφελος των κάθε λογής κερδοσκόπων", τονίζεται σε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Διυλιστήρια,η οποία επισημαίνει ότι η ίδια και τα σωματεία - μέλη του ομίλου ΔΕΠ συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία.

Η Ομοσπονδία Προσωπικού της ΕΥΔΑΠ τονίζει ότι δεν πρέπει να λείψει κανείς από την κινητοποίηση, για να "αναγκάσουμε την κυβέρνηση να υποχωρήσει μπροστά στον αποφασιστικό μας αγώνα".

Οι διοικήσεις της Ενωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ και Συνδέσμου Εποπτών - Αρχιεργατών ΟΛΠ,καλούν όλους τους εργαζόμενους του χώρου τους σε συμμετοχή στην απεργία.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στην ΕΒΟ,καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία"κατά της παρέμβασης που επιχειρεί η κυβέρνηση στο θεσμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας".

Στην απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στον ΕΟΜΜΕΧ.

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει την επίμαχη διάταξη, που συμπεριέλαβε στο φορολογικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού,η οποία συμμετέχει στην 24ωρη απεργία στους χώρους, όπου οι εργαζόμενοι θίγονται από την κυβερνητική επιδίωξη.

Στη Θεσσαλονίκη

Σε καθολική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία, που πραγματοποιείται σήμερα καλεί τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ, τις συγκοινωνίες - μεταφορές και στις Τράπεζες το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης,επισημαίνοντας ότι οι προσπάθειες για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, των κοινωνικών δικαιωμάτων και οι απόπειρες για την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, θα απαντηθούν με την ενότητα και την αγωνιστική κινητοποίηση όλων των εργαζομένων.

Μαζικά και αγωνιστικά απεργεί σήμερα ο Σύνδεσμος Σιδηροδρομικών Βορείου Ελλάδας και καλεί όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση που θα γίνει σήμερα στις 10 το πρωί στον Νέο Επιβατικό Σταθμό.

Με τετράωρη στάση εργασίας από τις 12.30 έως τις 4.30 συμμετέχουν οι εργαζόμενοι των αστικών συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ