Τρίτη 27 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τσουχτερές αυξήσεις στα ασφάλιστρα ΙΧ

Ο χορός των αυξήσεων άρχισε χτες με τις αυξήσεις 12% που επέβαλε η ελεγχόμενη από το δημόσιο Εθνική Ασφαλιστική, δίνοντας το σήμα

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν και φέτος οι ιδιοκτήτες των ΙΧ οχημάτων. Οι κάτοχοι ΙΧ, είτε για να πρωτοασφαλίσουν το αυτοκίνητό τους είτε για να ανανεώσουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιό τους, θα κληθούν φέτος να πληρώσουν αυξήσεις υπερτριπλάσιες του πληθωρισμού (η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι θα κλείσει στο 3,7%) και υπερτετραπλάσιες των επίσημων ονομαστικών αυξήσεων (2,5%) που ορίστηκαν για τους μισθούς και συντάξεις στο δημόσιο. Το εναρκτήριο σάλπισμα έδωσε η Εθνική Ασφαλιστική, που από χτες επιβάλλει αυξήσεις - σε όλες τις κατηγορίες ασφαλίστρων ΙΧ - της τάξης του 12%.Κι αυτό, παρά τις μεγαλοστομίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης ότι φέτος "δε συντρέχει λόγος επιβολής αυξήσεων στα τιμολόγια των ασφαλιστικών εταιριών".

Η απάντηση στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι - στην πράξη - μόνο στα λόγια μπορούν να μείνουν τέτοιου είδους δηλώσεις, εφόσον τα τιμολόγια των εταιριών είναι "απελευθερωμένα", ήρθε από τον υπό κρατικό - υποτίθεται - έλεγχο όμιλο, τον οποίο μέχρι σήμερα η κυβέρνηση χρησιμοποιούσε σαν "πιλότο" για τη "συγκράτηση" των αυξήσεων! Ετσι, η διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής έχει δώσει σαφείς οδηγίες στους ασφαλιστές της, σύμφωνα με τις οποίες στα νέα συμβόλαια που θα καταρτίζονται από χτες 26 Γενάρη τα ασφάλιστρα θα πρέπει να υπολογίζονται κατά 12% επάνω, σε σχέση με τα προηγούμενα, ενώ για την ανανέωση συμβολαίων είναι πιθανόν η αύξηση να αρχίσει να επιβάλλεται από την επόμενη Δευτέρα. Και όλα αυτά χωρίς, όπως λέγεται, να προτίθεται να γνωστοποιήσει επισήμως στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης τα νέα τιμολόγια, τακτική την οποία φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν φέτος οι περισσότερες εταιρίες, καθώς δεν υποχρεώνονται από το νόμο.

Αρμόδια στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, σχολιάζοντας τα νέα τιμολόγια της Εθνικής, αναφέρουν ότι οι αυξήσεις της εταιρίας είναι βέβαιο πως σηματοδοτούν το κλίμα που θα επικρατήσει τους επόμενους μήνες σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις στα οχήματα, ενώ κάποιες εταιρίες θα προχωρήσουν σταδιακά - σε δύο δόσεις - σε αυξήσεις, προκειμένου να αμβλύνουν τη δυσαρέσκεια των ασφαλισμένων τους. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι αυξήσεις που θα επικρατήσουν θα κυμανθούν στο 10%-15%,ενώ εταιρίες που τα οικονομικά τους βρίσκονται στο "κόκκινο", θα πρέπει να επιβάλουν αυξήσεις και πάνω από 40%, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στους όρους "φερεγγυότητας" που θέτει η σχετική νομοθεσία.

Μ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ