Τετάρτη 28 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εμπαιγμός και αδιαλλαξία
  • Ιδια στην ουσία της με την αρχική διατύπωση, η... επαναδιατύπωση της επίμαχης διάταξης
  • Απορρίπτει η ΓΣΕΕ, ενώ σε νέα συνεδρίαση των συνδικάτων θα καθοριστεί η συνέχεια

Ούτε ένα βήμα πίσω δεν κάνει η κυβέρνηση από την επίμαχη διάταξη στο φορολογικό νομοσχέδιο, με την οποία επιβάλλει τη διαμόρφωση με νόμο των Γενικών Κανονισμών Προσωπικού των ΔΕΚΟ, ανατρέποντας βίαια και αυθαίρετα τις εργασιακές σχέσεις και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας τους.

Ιδιαίτερα προκλητικός και περιπαιχτικός εμφανίστηκε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου,μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΓΣΕΕ και συνδικαλιστές των ΔΕΚΟ, κατά την οποία υποτίθεται ότι παρουσίασε... επαναδιατύπωση του επίμαχου άρθρου. Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι υπουργοί Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου,Μεταφορών Τ. Μαντέλης.Σε μια προσπάθεια διάσπασης του αγωνιστικού μετώπου των εργαζομένων, ο υπουργός δήλωσε ότι "η επαναδιατυπωμένη διάταξη επικεντρώνεται σε ελλειμματικές και υπερχρεωμένες δημόσιες επιχειρήσεις, την ΟΑ, τις αστικές συγκοινωνίες, τους σιδηροδρόμους, τα ΕΛΤΑ,οι οποίες επιχειρήσεις έχουν εκατοντάδες δισ. χρέη και κάθε χρόνο επιχορηγούνται από το κράτος με εκατοντάδες δισ. δραχμές".

Οταν ο Γ. Παπαντωνίου ρωτήθηκε, αν στη διάταξη, με τη νέα της μορφή, κατονομάζονται οι τέσσερις αυτές ΔΕΚΟ, είπε: "όχι, υπάρχει ένας γενικός ορισμός για ελλειμματικές επιχειρήσεις",χωρίς να αφήσει καμιά αμφιβολία ότι στόχος της κυβέρνησης είναι συνολικά οι ΔΕΚΟ,στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής ιδιωτικοποίησής τους.

Το δεύτερο σημείο που εμφάνισε ο υπουργός ως "επαναδιατύπωση" - και το οποίο συνιστά τη μόνη... διαφορά από την αρχική διατύπωση - είναι η εξάμηνη προθεσμία που θα δίνεται για διαβουλεύσεις ανάμεσα στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ και τις Ομοσπονδίες Εργαζομένων σ' αυτές για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και η δίμηνη προθεσμία για την αλλαγή των Γενικών Κανονισμών Προσωπικού.Στην περίπτωση που οι διαβουλεύσεις δεν αποδώσουν, τότε θα αναλαμβάνει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης.

Ο υπουργός τόνισε - σε έναν έμμεσο εκβιασμό - ότι "η πολιτεία θα παρέμβει μόνο σε περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις". Παράλληλα, σημείωσε ότι, "αν δεν υπάρξει προσαρμογή στο σκληρό ανταγωνισμό που συνεπάγεται η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι πρώτοι που θα πληρώσουν θα είναι οι εργαζόμενοι".

Η κυβέρνηση, μέσω του Γ. Παπαντωνίου,αναφέρεται εδώ και μέρες στις τέσσερις αυτές ΔΕΚΟ,σε μια προσπάθεια διάσπασης του συνδικαλιστικού κινήματος του χώρου, η οποία δεν είχε αποτέλεσμα.Η πρόταση για το εξάμηνο είχε απορριφθεί από την πρώτη στιγμή από τους εργαζόμενους.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος,βγαίνοντας από τη συνάντηση είπε ότι η επαναδιατύπωση "απορρίπτεται" και ότι δε λύνει κανένα πρόβλημα. Πρόσθεσε ότι τα όργανα της ΓΣΕΕ, μαζί με τις ομοσπονδίες, θα συνεδριάσουν τις επόμενες μέρες για να καθορίσουν τη στάση τους.

  • Υπό το πρόσχημα της "εξυγίανσης" των ΔΕΚΟ, η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου,τάχθηκε υπέρ της πειρατικής διάταξης, φροντίζοντας να τηρήσει κάποιες... αποστάσεις επί της διαδικασίας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ