Πέμπτη 29 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Με καθυστέρηση η πρώτη συνάντηση

Αύριο, Παρασκευή, γίνεται η πρώτη συνάντηση εργαζομένων - εργοδοτών για την Εθνική Σύμβαση, όπου η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ προσέρχεται ήδη με κουτσουρεμένο διεκδικητικό πλαίσιο

Με μεγάλη καθυστέρηση γίνεται αύριο, Παρασκευή, η πρώτη συνάντηση για τη διαπραγμάτευση και υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας,μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ.

Η ΓΣΕΕ προχώρησε στη διαμόρφωση του διεκδικητικού πλαισίου για τη Σύμβαση το Δεκέμβρη και το ενέκρινε το Γενικό της Συμβούλιο. Ηδη όμως και ενώ οι εργοδότες έριχναν τις πρώτες επιθετικές βολές - ότι δηλαδή οι αυξήσεις για το 1998 θα πρέπει να μην υπερβαίνουν όσα ορίζει η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης - η όλη διαδικασία είχε καθυστερήσει και ο νέος χρόνος μπήκε χωρίς να φαίνεται κοντά η υπογραφή της σύμβασης.

Είναι, μάλιστα, πιθανό η υπογραφή της σύμβασης να μετατεθεί και για μετά το Συνέδριο της Συνομοσπονδίας, που πρόκειται να γίνει το Μάρτη, επειδή η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ και κυρίως η ΠΑΣΚΕ δε θέλει να χρεωθεί τα διαφαινόμενα αποτελέσματα.

Τα οικονομικά και θεσμικά αιτήματα που προβάλλει η ΓΣΕΕ και υποστηρίχτηκαν από την πλειοψηφία της διοίκησής της, αναφέρονται σε μια γενικόλογη διασφάλιση των εισοδημάτων των εργαζομένων. Αντίθετα, η πρόταση της ΕΣΑΚ παίρνει ως δεδομένο ότι το ελάχιστο που πρέπει να διεκδικήσουν και να πετύχουν οι εργαζόμενοι είναι 8.000 δρχ. κατώτερο μεροκάματο και 200.00 δρχ. κατώτερο μισθό.

Η ΕΣΑΚ πρόκειται να επιμείνει στις θέσεις της και για τα οικονομικά και για τα θεσμικά αιτήματα σε όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ενώ θα προσπαθήσει να συντομεύσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για να ενισχυθεί έτσι η υπογραφή των κλαδικών και επιχειρηματικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, οι οποίες πλήττονται ιδιαίτερα από όλη αυτή την καθυστέρηση. Οσο χαμηλότερες είναι οι αυξήσεις που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ, τόσο χαμηλότερες θα είναι οι αυξήσεις που θα προβλέπονται στις κλαδικές συμβάσεις εργασίας και όσο αργότερα υπογραφεί η ΕΓΣΣΕ, τόσο περισσότερο θα καθυστερήσει η καταβολή των αυξήσεων στους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έναρξη της συζήτησης θα κυριαρχήσει το αίτημα για αυξήσεις γύρω στο 10%, ενώ δεν αποκλείεται η υποχώρηση στο 5-6%!Η πρώτη συνάντηση της Παρασκευής προβλέπεται πάντως απλά διερευνητική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ