Πέμπτη 29 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χωράφια και σπίτια αρπάζει τώρα η ΑΤΕ

"Κακήν κακώς" έδιωξαν τον πληρεξούσιο της Τράπεζας που πήγε να κάνει τον πλειστηριασμό, οι κάτοικοι του Γραμματικού Καρδίτσας

Χτες στο χωριό Γραμματικό της Καρδίτσας εξελίχθηκαν σκηνές που θύμιζαν ανάλογες στη διάρκεια των πρώτων χρόνων του αιώνα μας.

Τότε που οι εισπράκτορες των κυβερνήσεων, συνοδευόμενοι από χωροφύλακες, πήγαιναν στα χωριά για να εισπράξουν τη "δεκάτη" απ' τους αγρότες. Ενα κεφαλικό φόρο που αναλογούσε στο 1/10 του εισοδήματός τους. Οποιος δεν είχε να πληρώσει, είτε του έκαναν κατάσχεση των χωραφιών και ό,τι άλλο περιουσιακό στοιχείο είχε, είτε τον έκλειναν στη φυλακή. Οι εισπράκτορες αυτοί είχαν καταντήσει ο φόβος και ο τρόμος των αγροτών, αφού δε "χαμπάριαζαν" ούτε από παρακάλια, ούτε από τίποτα.

Μάλιστα, όπως διηγούνται κάποιοι γέροντες, μια χρονιά - γύρω στο 1910 - που η περιοχή της Θεσσαλίας είχε πλημμυρίσει από τις πολλές και δυνατές βροχοπτώσεις, οι εισπράκτορες μαζί με χωροφύλακες, κυνηγούσαν πάνω σε βάρκες τους αγρότες για να τους συλλάβουν, επειδή δεν είχαν αποδώσει τη "δεκάτη".

Στο κοινοτικό κατάστημα του Γραμματικού, λοιπόν, έφτασε χτες ένας συμβολαιογράφος, ονόματι Χρήστος Καρέτσος,ως απεσταλμένος της Αγροτικής Τράπεζας, προκειμένου να βγάλει σε πλειστηριασμό τα χωράφια και το σπίτι του αγρότη Αντώνη Μιχαλόπουλου,επειδή δεν ξεπλήρωσε τα χρέη του. Το νέο μαθεύτηκε και οι κάτοικοι του χωριού - στην πλατεία του οποίου είναι συγκεντρωμένα δεκάδες τρακτέρ έτοιμα να ξεκινήσουν για τις εθνικές οδούς στις 2 Φλεβάρη - συγκεντρώθηκαν μέσα και έξω από το γραφείο της Κοινότητας με στόχο να μην επιτρέψουν να γίνει ο πλειστηριασμός. Η καμπάνα της εκκλησίας χτυπούσε "νεκρικά" - συμβολικά για το "θάνατο" της αγροτιάς - και οι κάτοικοι του χωριού μαζί με εκατοντάδες άλλους αγρότες που έσπευσαν εκεί μετά τον αποκλεισμό της εθνικής οδού Καρδίτσας - Λαμίας, φώναζαν συνεχώς συνθήματα κατά της ΑΤΕ και της κυβέρνησης.

Ο πληρεξούσιος της ΑΤΕ επέμεινε να κάνει τον πλειστηριασμό κι αυτή η επιμονή του προκάλεσε την οργή και την αγανάκτηση των αγροτών. Τα πνεύματα άναψαν και οι συγκεντρωμένοι φωνάζοντας συνθήματα όπως "κάτω τα χέρια απ' τα χωράφια μας", "έξω οι απεσταλμένοι του Σουλτάνου", "η τρομοκρατία δε θα περάσει", έβγαλαν έξω από το κοινοτικό κατάστημα τον απεσταλμένο της ΑΤΕ, στέλνοντας τον "εκεί απ' όπου ήρθε!".

Οι κάτοικοι του Γραμματικού δήλωσαν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν ποτέ στην ΑΤΕ να πάρει τα χωράφια τους.

Οπως είπε στον "Ρ" ο Αχιλλέας Γακόπουλος,"η κυβέρνηση δεν έχει ούτε ιερό, ούτε όσιο. Η ίδια, με την πολιτική τοκογλυφικών επιτοκίων που εφαρμόζει, μας χρεώνει "μέχρι το λαιμό" κι ύστερα στέλνει την ΑΤΕ να μας πάρει τα χωράφια και τα σπίτια μας. Δουλεύουμε σαν είλωτες και στο τέλος, όχι μόνο δεν κερδίζουμε τίποτα, αλλά χάνουμε και την περιουσία μας. Αυτά είναι τα "καλά" της ΕΕ. Βάλθηκαν "λυτοί και δεμένοι" να μας ξεκάνουν, ξεκληρίζοντάς μας από τη γη μας. Αμ δε, που θα τους περάσει. Αν χρειαστεί θα βρισκόμαστε συνεχώς στους δρόμους για να μείνουμε στα χωριά μας και να καλλιεργούμε τη γη μας".

Η πρόκληση της ΑΤΕ να προχωρήσει σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων από χρεωμένους αγρότες - και μάλιστα εν μέσω των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων - δημιουργεί εκρηκτικές καταστάσεις. Μόνο στην Κοινότητα Γραμματικού, κινδυνεύουν άμεσα να χάσουν τα χωράφια και τα σπίτια τους πάνω από 40 αγρότες, ενώ υπολογίζεται ότι για πάνω από 500 αγρότες του νομού Καρδίτσας έχουν βγει ειδοποιητήρια κατασχέσεων.

Αρπακτικό η ΑΤΕ

Ενα από τα βασικά αιτήματα του νέου αγροτικού ξεσηκωμού είναι η αντιμετώπιση της τοκογλυφίας της ΑΤΕ και η πραγματική ρύθμιση των αγροτικών χρεών, σύμφωνα με την πρόταση της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, που ζητάει τη διαγραφή όλων των τόκων ποινής και των πανωτοκίων και ό,τι απομείνει να θεωρηθεί ως βραχυπρόθεσμο δάνειο.

Παλιότερα οι εκάστοτε κυβερνώντες και οι κάθε λογής εκπρόσωποι της άρχουσας τάξης στην Ελλάδα, επιχειρώντας να φοβίσουν τους αγρότες, ισχυρίζονταν ότι "αν έρθουν οι κομμουνιστές στην εξουσία, θα τους έπαιρναν τα χωράφια".

Και να που σήμερα, εν έτει 1998 και επί "σοσιαλιστικής και εκσυγχρονιστικής" κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, κάποιοι, πράγματι, επιχειρούν να αρπάξουν τα χωράφια από τους αγρότες. Βεβαίως, αυτοί δεν είναι κομμουνιστές, οι οποίοι, άλλωστε πάλευαν πάντα, παλεύουν και θα παλεύουν για να έχει γη ο αγρότης και να γίνει νοικοκύρης στον τόπο του. Είναι η Αγροτική Τράπεζα, η οποία, κατ' εντολήν της κυβέρνησης, αρπάζει τα χωράφια των αγροτών που δεν μπορούν να ξεπληρώσουν τα χρέη τους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ