Πέμπτη 29 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γεύση από "εξ αποστάσεως εκπαίδευση"

Δείγματα γραφής του θεσμού του "Ανοιχτού Πανεπιστημίου", το οποίο σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας πρόκειται σύντομα να λειτουργήσει στην Ελλάδα, δόθηκαν χτες στη διάρκεια ημερίδας κατά την οποία παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα από την πιλοτική εφαρμογή "εξ αποστάσεως εκπαίδευσης" στους τομείς της "εφαρμογής Νέων τεχνολογιών στο Σχεδιασμό Προϊόντων και τη Βιομηχανική Παραγωγή" που υλοποιήθηκε από το ΕΜΠ και το υπουργείο Εργασίας.

Οπως προέκυψε από την εφαρμογή του προγράμματος, παρά τις εξαγγελίες για ισότητα ευκαιριών στη μόρφωση, με τη θεσμοθέτηση των μηχανισμών διά βίου κατάρτισης, εκείνοι που συμμετείχαν, κυρίως στην επαρχία, αντιμετώπισαν προβλήματα με την επικοινωνία, ενώ η "αυτονόητη" για το υπουργείο Παιδείας γνώση των νέων τεχνολογιών, αποδείχτηκε, για μια ακόμα φορά, ότι είναι κτήμα των λίγων.

Τα εμπόδια που προέκυψαν στην υλοποίηση του προγράμματος, σύμφωνα με τα συμπεράσματα των υπευθύνων φορέων, εντοπίστηκαν ανάμεσα σε άλλα και στην έλλειψη υποδομής, επειδή οι χρήστες δεν είχαν τον εξοπλισμό (δηλαδή τα χρήματα), και σε επίπεδο επικοινωνίας, καθώς η επικοινωνία με την επαρχία ήταν συχνά προβληματική. Παράλληλα, ένα ποσοστό εκείνων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον δεν παρακολούθησε τελικά το πρόγραμμα "λόγω έλλειψης χρόνου", όπως δήλωσαν οι ίδιοι. Ενώ οι συνολικές συμμετοχές ήταν περισσότερες στην επαρχία και αρχικά έδωσαν περισσότερο ενδιαφέρον, τα ποσοστά παρακολούθησης ήταν χαμηλότερα λόγω των προβλημάτων επικοινωνίας με την Αθήνα. Οι υπεύθυνοι για τα σεμινάρια συμπέραναν ότι το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα υπήρχε, όμως λίγοι από τους ενδιαφερόμενους διαθέτουν όλες τις απαραίτητες γνώσεις για τους υπολογιστές και τις επικοινωνίες (μέσω Ιντερνέτ).

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση αποτελεί έναν ακόμα μηχανισμό διά βίου κατάρτισης, του "ιδεολογήματος" της "Λευκής Βίβλου" για την παιδεία (που αποσπάσματά της περιέχονται στην παρουσίαση του προγράμματος), του εκπαιδευτικού μοντέλου δηλαδή, που "εμπνεύστηκαν" οι ευρωπαϊκές πολυεθνικές για τη δημιουργία εργαζόμενων με αποσπασματικές γνώσεις στο όνομα της κινητικότητας και που βάζει τον εργαζόμενο σε έναν αγώνα δρόμου να δουλεύει για να καταρτίζεται και να καταρτίζεται για να μπορεί να βρει δουλιά, για να κατακτήσει την "ολική επάρκεια του εργαζομένου", όπως αναφέρει η "Λευκή Βίβλος" για την παιδεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ