Πέμπτη 29 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΗ ΝΕΚΡΩΝ
"Θα... δούμε", λέει το υπουργείο

Απάντηση σε αναφορά βουλευτών του ΚΚΕ

Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπεται από την κυβέρνηση η ικανοποίηση τού - και με συνταγματική πρόβλεψη κατοχυρωμένου - δικαιώματος της αποτέφρωσης των νεκρών. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την απάντηση του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας στο αίτημα του Συνδέσμου Φίλων Αποτέφρωσης, που κατέθεσαν, με αναφορά προς τα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης και Νίκος Γκατζής.

Το υπουργείο Υγείας, χωρίς να παίρνει καμία συγκεκριμένη δέσμευση, λέει στην απάντησή του, πως οι προτάσεις του Συνδέσμου "θα" μελετηθούν σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, αλλά και άλλους φορείς, μεταξύ των οποίων και ιδιώτες. Ολοι αυτοί, κατά το υπουργείο, θα καθορίσουν "το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο". Απ' την πλευρά του το υπουργείο Εσωτερικών μεταθέτει την ευθύνη στα υπουργεία Υγείας και Παιδείας, δηλώνοντας αναρμόδιο.

Ο Σύνδεσμος Φίλων - Αποτέφρωσης, με σχετικό έγγραφό του προς τα υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας, ζητά την άμεση νομοθετική ρύθμιση της αποτέφρωσης των νεκρών και των οστών και τη νομοθετική πρόβλεψη της δημιουργίας και λειτουργίας κλιβάνων νεκρών στους χώρους των Δημοτικών Νεκροταφείων. Επίσης, ζητά την άμεση εγκατάσταση κλιβάνων αποτέφρωσης για αλλοδαπούς ή/και αλλόθρησκους που το θρήσκευμά τους το επιτρέπει. Ο Σύνδεσμος εκτιμά πως τα παραπάνω μπορούν να γίνουν, εφόσον το Ελληνικό Σύνταγμα καθορίζει ίσα δικαιώματα για όλους τους Ελληνες και απαγορεύσει την καταχρηστική άσκηση εξουσίας για όλους τους Ελληνες και την ανεξιθρησκία.

Να σημειωθεί, πως, ήδη από τον Γενάρη του '96, ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" Λεων. Αυδής τάχτηκε υπέρ της καύσης των νεκρών, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας. Στην επιστολή τονίζονταν, ανάμεσα στα άλλα, ότι η καύση επιβάλλεται για λόγους σεβασμού της προσωπικότητας όσων επιθυμούν την αποτέφρωση των λειψάνων τους, για λόγους υγιεινής και χωροταξίας, αλλά και για τον περιορισμό των δαπανών ταφής.

Ο Λεων. Αυδής πρόσθετε, ότι "η ταφή των νεκρών έχει καταστεί πεδίο δράσης ανεξέλεγκτων κυκλωμάτων κερδοσκόπων, με συνέπεια οι κηδείες να απαιτούν υπέρογκες δαπάνες, μέρος των οποίων επωμίζονται το δημόσιο και οι ασφαλιστικοί οργανισμοί". Η επιστολή κατέληγε με την επισήμανση ότι θα έπρεπε ο Δήμος Αθηναίων να εκφραστεί υπέρ της δημιουργίας νομοθετικού πλαισίου και τεχνικής υποδομής για την καύση των νεκρών και καλούσε και τους άλλους ΟΤΑ να αναλάβουν σχετικές πρωτοβουλίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ