Πέμπτη 29 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΖΑΡΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες για τους "νονούς"

"Παζάρι Πειραιά - Στα δίχτυα των "νονών"". Αυτός ήταν ο τίτλος ρεπορτάζ του "Ρ" που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Οκτώβρη για την επικρατούσα κατάσταση στο κυριακάτικο παζάρι του Πειραιά. Το ρεπορτάζ επιβεβαιώθηκε πλήρως κατά την προχτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η δημοτική σύμβουλος Βαρβάρα Μανέτα κατήγγειλε ότι 80 παράνομες άδειες νοικιάζονται προς 25.000 τη βδομάδα. Στην υπόθεση αυτή εμπλέκονται υπάλληλοι του δήμου. Προς επιβεβαίωση των καταγγελιών της πρότεινε να ακουστεί ο πρόεδρος των Τσιγγάνων Βασίλης Παϊτέρης,ο οποίος θα αναφέρει συγκεκριμένα ονόματα και καταστάσεις. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ε. Χρυσάφης όχι μόνο αρνήθηκε να δώσει το λόγο στον Β. Παϊτέρη, αλλά ακόμα και να συζητηθεί το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως πρότεινε η μειοψηφία. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας αποχώρησαν από τη συνεδρίαση, καταγγέλλοντας τη στάση του προέδρου του Σώματος.

"Είστε υπεύθυνος για το ότι δεν αφήνετε να κατατεθούν τα στοιχεία που έχουν οι Τσιγγάνοι. Καλύπτετε τους απατεώνες που λυμαίνονται το Δήμο του Πειραιά", τόνισε ο επικεφαλής της Κίνησης "Πειραιάς - Αναγέννηση" Παναγιώτης Σαλπέας.

"Μήπως κάποιο σωματείο Αθίγγανων θέλει να εμπορευτεί τις άδειες; Μήπως η μία συμμορία θέλει να πάρει τη θέση της άλλης;", ήταν η απάντηση του δημάρχου Στ. Λογοθέτη, ο οποίος έτσι άθελά του παραδέχτηκε την ύπαρξη συμμοριών, για τις οποίες όμως ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου δεν επέτρεψε να ακουστούν συγκεκριμένα στοιχεία. Εμμέσως έτσι ομολογείται ότι στην υπόθεση ενέχονται και άνθρωποι του δήμου που καλύπτονται. Την επισήμανση αυτή είχε κάνει ο "Ρ" από τον Οκτώβρη, γράφοντας ότι στα κυκλώματα του παζαριού "μετέχουν ακόμα και δημοτικοί σύμβουλοι". Επισήμανση που δε διαψεύστηκε.

Μιλώντας στο "Ρ" ο Β. Παϊτέρης, κατονόμασε ένα συγκεκριμένο άτομο (σ. σ. το όνομά του στη διάθεση των αρχών), το οποίο ενοικιάζει τις άδειες. Είπε επίσης ότι την ίδια δουλιά κάνει και κάποιος που έχει την καντίνα στο παζάρι. Γιατί άραγε αυτά δεν επιτράπηκε να ακουστούν επισήμως στο Δημοτικό Συμβούλιο, οπότε και υποχρεωτικά θα άρχιζε μια διαδικασία διάψευσης ή επιβεβαίωσής τους;

Το θέμα απασχόλησε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον περασμένο Οκτώβρη. Διατυπώθηκαν τότε σοβαρές καταγγελίες για ύπαρξη κυκλωμάτων, στα οποία μετέχουν ακόμα και δημοτικοί σύμβουλοι.

  • Σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου λέει ότι οι άδειες πρέπει να είναι λιγότερες από 1.000, αλλά έχουν δοθεί περίπου 1.200. Παράλληλα, υπάρχουν άλλοι 2.000 "παράνομοι" μικροπωλητές, η παρουσία των οποίων γίνεται ανεκτή λόγω της "προστασίας" που απολαμβάνουν από άτομα μέσα και έξω από το δήμο.
  • Πρόεδρος σωματείου λιανοπωλητών αγόρασε από το δήμο 100 άδειες έναντι 100.000 δρχ. τη μία και τις πούλησε προς 150.000 δρχ.
  • Η επινοικίαση των αδειών φτάνει το ένα εκατομμύριο το χρόνο.

Ο δήμαρχος Πειραιά, Στ. Λογοθέτης,προσπάθησε τότε να αιτιολογήσει την ανοχή αυτής της απαράδεκτης κατάστασης, με το επιχείρημα ότι από τη λειτουργία του παζαριού ο δήμος κερδίζει 340 εκατομμύρια δραχμές το χρόνο, με τα οποία πληρώνει... τα δώρα των εργαζομένων.

Να σημειωθεί ότι οι άδειες στους μικροπωλητές δίνονται από το δήμο κάθε χρόνο στις αρχές Γενάρη, ο οποίος εισπράττει για κάθε μία 300.000 το χρόνο. Η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε ήδη και όπως κατάγγειλαν οι εκπρόσωποι των Τσιγγάνων πάλι δε δόθηκε σε αυτούς καμία άδεια από το δήμο. Ετσι υποχρεώνονται να τις νοικιάζουν παρανόμως. Ενας μετριοπαθής υπολογισμός ανεβάζει τα έσοδα από τη φάμπρικα της ενοικίασης των αδειών στα 72.000.000 δρχ. (25.000 Χ 4 = 100.000 το μήνα Χ 12 μήνες = 1.200.000 το χρόνο μείον 300.000 = 900.000 τον χρόνο Χ 80 τουλάχιστον άδειες = 72.000.000). Σε ποιες τσέπες καταλήγουν αυτά τα χρήματα; Ενα ερώτημα που επιτακτικά ζητά απάντηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ